Anasayfa Makale Pratik Daha fazla performans için

Daha fazla performans için

Windows 98 zamanlarında sık sık dergide vurgulardık. Mutlaka anakartınızla gelen yonga seti sürücülerini yükleyin diye. O zamanlar bu sürücüleri yüklemezseniz bırakın performans düşüklüğünü sistemde sık sık mavi ekranlarla karşılaşabiliyordunuz. Özellikle eski VIA yonga setli anakart kullanıcıları ne demek istediğimi çok iyi anlayacaktır. VIA anakartlı bir sistemi en başta düzgün kurarsanız genellikle pek sorun çıkmıyordu. Fakat VIA 686B güney köprüsü gibi bazı istisnai donanımlara sahipseniz VIA’nın sürücülerini yükleseniz de sistem düzgün çalışmıyordu. Farkındaysanız sürücü”ler” dedim. Zira VIA’nın size anakart sürücüsü olarak sunduğu 4-5 ayrı paket vardı. Bu paketlerin hepsi belli bir sırayla yüklenmeliydi. Daha sonra bu kaprisli sürücü yükleme kervanına nVidia da katıldı. Intel şu anda yongaseti hatta CPU konusunda ezici bir üstünlüğe sahipse, bunun sebeplerinden biri de Intel üretimi dışındaki yonga setlerinin geçmişte kullanıcılarda olduşturduğu güvensizliktir. Neyse ki zamanla VIA’nın sesi soluğu eskisi kadar çıkmaz oldu. nVidia da VIA misali yonga seti konusunda kendi kabuğuna çekilince, AMD ve Intel, oldukça kararlı yongasetleriyle epeydir kullanıcılara derin bir nefes aldırmış durumda. Windows tarafındaysa, XP ile başlayıp Vista ile devam eden ve Windows 7 ile tavan yapan sürücü uyumluluğu, pek çok sistemin donanım özelliklerinin Windows’u kurar kurmaz düzgün bir şekilde tanınmasını da beraberinde getirdi. Hatta “genellikle” anakart yonga seti sürücülerini kurmasanız bile pratikte çok fazla bir fark ortaya çıkmıyor.

Sürücüleri sürekli güncel tutmak

Kuşkusuz Windows Update özelliği ile Microsoft, kritik sürücü güncellemelerini yükleme konusunda özellikle deneyimsiz kullanıcılar için tam bir can simidi konumunda. Fakat bazı sürücü güncellemelerini takip edip, gerçekleştirmek durumunda kalabiliyorsunuz. Yani her çıkan yeni sürücüyü Windows update’in size bildirmesini beklemeyin. Aslında temel olarak takip etmeniz gereken sürücü sayısı onlarca değil. Sadece 2 tane. Bu bağlamda ekran kartınızın ve anakartınızın yonga setine ait sürücüleri sık sık kontrol edip yeni versiyonları yüklemenizde fayda var. Bunun dışında örneğin harici bir ses kartı ya da TV kartı gibi eksantrik bir donanımınız varsa, ürünün üreticisine ait sürücü sayfasını sık kullanılanlar kısmına eklemenizde fayda var. Tabii deneyimli kullanıcılar, monitör ya da anakarta entegre ses dahil tüm donanımını sürücü açısından güncel tutacaktır. Bir diğer önemli konu da SATA 3 ve USB 3.0 gibi yeni bileşenlerin yonga seti sürücüsünden ayrı bir sürücü gerektirebileceği.

Peki neden bu tantana?

Yıllar sonra yonga setine ait güncel sürücüleri yüklemenin önemine değinmem boşuna değil. Sata 3 ve USB 3.0 destekli anakartlarların yaygınlaşması, bu konuyu yine önemli hale getirdi. Zira yüksek performanslı SSD’lerle gerçekleştirdiğim testlerde görebildiğim kadarıyla Windows 7’ye entegre sürücülerle, en yeni yonga seti sürücüleri arasındaki performans farkı, %10-15 arasında değişebiliyor ki bu kesinlikle azımsanmayacak bir oran. En ilginciyse USB 3.0 yuvasına bağladığımız USB 2.0 arabirimine sahip bir diskin bile en yeni USB 3.0 sürücüleriyle daha yüksek performans ortaya koyması. Bu noktada size tavsiyem anakartınızın CD’sinden sürücü yüklemekle yetinmeyin. Bu sürücülerin güncel versiyonlarını, anakart üreticinizin hatta bizzat yonga seti üreticinizin sitesinden takip edin. Bir de işin Bios güncelleme kısmı var ki o da başka bir yazı konusu olsun…