Anasayfa Haber Casper Minibook BIOS güncelleme rehberi

Casper Minibook BIOS güncelleme rehberi

Casper Minibook’u MSI Wind U100 BIOS’u ile güncelliyor ve cihaza tek tuşla overclock gibi özellikler getiriyoruz…

Geçtiğimiz günlerde elimize bir Casper Minibook geçti. Cihaz MSI’ın birebir aynısı. Hatta bilmeyenler için söyleyelim Casper Minibook, MSI tarafından üretiliyor. Gelin görün ki Casper güncelleme, sürücü ve BIOS konusunda pasif kalan bir firma. Firma’nın sürücü indirme sitesi yok ve sürücüleri FTP’de kendiniz arayıp bulmak zorundasınız. Daha önceki yazılarımızda güncelliğin öneminden ve güncel sürücü ve BIOS’ların genellikle performansı artırdığınıdan burada bahsetmiştik. Bu bağlamda Casper Netbook’un BIOS’unu güncellemek için denemelere başladık. İlk olarak Casper’ı Windows üzerinden MSI Wind U100 BIOS’u ile güncellemeye çalıştık. BIOS başarılı bir şekilde yazıldı. Cihazı güncelleme rehberinde belirtildiği gibi kapattık, açtık ve…Oooops! Elimizde artık ölü bir Casper Minibook vardı. MSI’ın kendi Global forumlarında, Alman MSI forumunda ve yine bir MSI klonu olan Medion Akoya’nın forumlarında cihaza hayat öpücüğünü konduracak çözüm yolunu aradık, fakat çabalarımız hiç bir sonuç vermedi. Örneğin BIOS güncelleme işlemi ters gittiğinde cihaza eski BIOS’u yüklemek için var olan yöntemlerden birisi şu şekilde: Güç adaptörünü ve pilini çıkarın, güç tuşuna basılı tutun, o esnada güç kablosunu takın ve güç tuşundan elinizi çekin. Sonra iki defa art arda güç tuşuna basın. Akabinde  Esc, Del, Esc, Del tuşlarına sırasıyla ve art arda basın. Kısacası BIOS kurtarma menüsü karşınıza çıkana kadar bu tuşlara basın. Bu arada bu işlemlere başlamadan önce FAT32 dosya sistemi ile biçimlendirlmiş bir flash belleği güç kablosuna en yakın USB portuna takmanız gerekli. Yine bu belleğin içine cihazın orjinal BIOS’u yer almalı ve bu BIOS. ROM uzantılı olmalı. İlk olarak elimizde cihazın orijinal BIOS yoktu (Siz siz olun BIOS güncelleme öncesi orijinal BIOS’un bir yedeğini alın.). Yine cihazı o denli yanlış flashlamışız ki cihaz hiç bir işleme tepki vermedi. En sonunda cihazı garantiye gönderdik. Aradan 3 hafta geçtikten sonra cihaz garantiden geldi. Cihaz geldikten sonra tekrar BIOS’u güncelleyip güncellememek konusunda tereddüt ettik. Fakat huylu huyundan vazgeçmediği için tekrar güncelleme kararı aldık. İlk olarak tekrar BIOS’a girdik ve burada yazan değerlerin hepsini not aldık:

BIOS Information: BIOS Versio/n: EN011IC6 ver.108 Build Date: 08/26/2008 EC Version: N011EMS7 Ver.001 Build Date: 08/26/2008

Daha sonra yine biraz yabancı forumlarda dolaştık fakat yine sonuç “0”. Bazı kesimlere göre BIOS’u modlamak gerekiyor. Bazılarına göre ise Casper BIOS’u MSI’dan farklı. Biz yine de aldırış etmedik. İlk olarak geçtiğimiz güncelleme işleminde hatayı nerede yaptığımızı tespit etmek gerekiyordu. Neyse ki MSI forumlarında Jack t.N. takma isimli bir moderatör sorunun büyük ihtimalle Windows üzerinde kullandığımız BIOS güncelleme yazılımının yanlış olduğundan dolayı kaynaklandığını bilgisini verdi. Ardından da Casper’a destek vermediğini söyleyip konuyu kapattı. En azından sorunu tespit ettik. Sorunun nedeni Batch dosyasındaki parametleri kabul etmeyen AMI BIOS güncelleme yazılımı. Bu durumda başka bir güncelleme yöntemi deneme kararı aldık: Eski moda, arka kapı, milattan kalma MS-DOS! MS-DOS kullanacağız diye güncelleme işlemini disket ile yapacak değiliz. Ne yapıyoruz? USB belleğimizi HP USB Disk Storage Format Tool ile biçimlendirdikten sonra DOS dosyalarını buradan indirip yazılıma gösteriyoruz ve Boot edilebilir bir USB bellek yapıyoruz. Sonra da MSI Wind U100’ün en son BIOS dosyasını indirip bu belleğe atıyoruz. PC açılırken Esc tuşuna basıyoruz ve Boot menüsüne giriyoruz. Buradan USB belleği seçip Boot ediyoruz. Karşımıza çıkan DOS ekranında USB bellek içerisinde yer alan dosyaları görmek için “dir” komutunu veriyoruz. Son olarak da bellek içerisindeki .BAT uzantılı dosyayı çalıştırıp BIOS’un ve diğer yongaların güncellenmesini bekliyoruz. İşlem bitiminde ise: Burası çok önemli:

  1. Bilgisayar kapanana kadar açma düğmesine basılı tutuyoruz.
  2. Pili çıkartıyoruz.
  3. Güç kablosunu çıkartıyoruz.
  4. Bilgisayarı 5 dakika boyunca bırakıyoruz.

Tüm bu işlemlerden sonra bilgisayarınızı açtığınızda artık Casper Minibook’un bir MSI Wind U100’a dönüştüğünü göreceksiniz. Güncelleme beraberinde çok özellik getirdiği ve BIOS kodlarını değiştirdiği için Windows’u yeniden aktifleştirmeniz gerekiyor. Güncelleme sonrasında Casper BIOS artık bu şekilde değişiyor:

BIOS Version: EN011IMS Ver 1.0D Build Date: 05/21/2009 EC VErsion: N011EMS1 Ver.126 Build Date: 05/19/2009

Peki bu güncellemenin bize avantajları neler? MSI BIOS’u ile birlikte artık işlemciyi 1.6 Ghz’den 2 Ghz’e çıkartmak için cihaz prize takılı iken sadece Fn + F10 tuşlarına basmanız yeterli. Ayrıca MSI Control Manager yazılımını da yüklemeniz gerekiyor. Artık bu tuşlara bastığınızda güç düğmesinin ışığı turuncu olacak ve işlemci doğrudan 2 Ghz’e çıkacak. Doğal olarak bu da bilgisayarınızı hızlandırıp daha fazla performans elde etmeniz anlamına geliyor. Artık sizin de bir MSI Wind U100 netbook’unuz var. Güle güle kullanabilir ve estek için Casper FTP’si yerine MSI’ın web sayfasındaki en son sürücüleri kullanabilirsiniz. Casper Minibook / Netbook’a Windows 7 yüklemek için ise buradaki rehberimizi okuyabilirsiniz.