Anasayfa Makale İncelemeler Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi

Call of Duty Black Ops Cold War incelemesi

Soğuk Savaş döneminde geçen ve daha önceden Call of Duty oyunlarında alışık olmadığımız bir hikaye anlatımına ev sahipliği yapan Call of Duty Black Ops Cold War incelemesi ile karşınızdayız.

2019 yılında Call of Duty Modern Warfare ile sektöre damgasını vuran Activision, şimdi de Soğuk Savaş temalı Call of Duty Black Ops Cold War ile karşımıza çıkıyor. Amsterdam’dan Trabzon’a, Trabzon’dan Vietnam’a kadar uzanan hikayesiyle oyunculara bolca aksiyon yaşatan Black Ops Cold War, hem hikayesiyle hem de getirdiği yeniliklerle seriye farklı bir bakış açısı katıyor. Aynı zamanda Modern Warfare ve Black Ops evreni için de oldukça önemli bir yapım olan CoD: Black Ops Cold War’u sizler için yakından inceledik. İşte karşınızda Call of Duty Black Ops Cold War incelemesi!

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi – Hikaye

Call of Duty Black Ops Cold War ile bizleri oldukça gizemli bir hikaye bekliyor. Serinin ilk oyununun hemen sonrasını konu alan yapım, Black Ops 1 ve Black Ops 2 arasında geçiyor. Bu kısımda ise serinin yeni oyununda Alex Mason, Frank Woods ve Hudson gibi serinin ikonik karakterlere de yer veriliyor. Bunun yanı sıra serinin yeni oyununda Adler gibi yeni karakterlerle de tanışıyoruz.

Call of Duty Black Ops Cold War incelemesi

Soğuk Savaş dönemini konu alan oyunda ise Kremlin’e herhangi bir rapor vermeyen Perseus adlı bir Sovyet ajanını izini sürüyoruz.

Sovyet ajanı Perseus’un izini sürerken büyük bir saldırı planı içerisinde olduğunu öğreniyoruz. Dünyayı büyük bir krizin eşinden kurtarmak için de dönemin Amerika Başkanı Ronald Reagan’ın emriyle kurulan ekip ile beraber Perseus’un bıraktığı izlerin peşine takılıyoruz.

Spoiler vermemek adına oyunun hikayesinden derinlemesine bahsetmeyeceğim. Ancak, Black Ops Cold War’da oldukça gizemli ve bir o kadar sürprizlerle dolu bir hikaye bizleri karşılıyor. Kısacası, Treyarch’ın özellikle hikaye kısmında Black Ops evreninin karanlık ve gizemlerle dolu yüzünü oldukça başarılı bir şekilde yansıttığını da söyleyebilirim.

1980 ve Soğuk Savaş dönemini çok iyi bir şekilde oyuna aktarmayı başaran yapımda ise oyunun gidişatı ile ilgili önemli kararlara da imza atabiliyoruz. Aldığımız bu kararlar ise oyunun sonunu ve genel gidişatını önemli ölçüde etkilediğini de belirtelim.

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi
Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi

Call of Duty Black Ops Cold War’ın hikayesi her ne kadar oyunculara bambaşka bir deneyim yaşatmış olsa da, oldukça kısa olduğunu da belirtelim. Bu kısımdaysa serinin yeni oyunu özelikle hikaye tarafında, serinin en kısa Call of Duty oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Serinin yeni oyunun hikayesi ise yan görevlerle beraber toplamda 5-6 saatlik bir oynanış süresini oyunculara sunuyor.

Yan görevlerden bahsetmişken, ilk defa bir Call of Duty oyununda ana görevlerin haricinde yan görevlere de yer veriliyor. Oyunun ana hikayesine bağlı olan bu yan görevlerdeyse bazı bulmacaları çözmemiz gerekiyor. Fakat, bu bulmacaların kolay çözülmediğini de belirtmekte yarar var. Hatta bir yan görevde Matematik bilginizi dahi kullanmanız gerekiyor. Bunun gibi detaylar ise oyunu serinin diğer yapımlarına kıyasla farklılaştırıyor.

Modern Warfare ve Black Ops Evreni Birleşiyor mu?

2019 yılında yeniden başlatılan Modern Warfare evrenin izleri Black Ops Cold War’da da karşımıza çıkıyor. Bu kısımdaysa oyunun bir bölümde Modern Warfare evreninin kötü karakteri Imran Zakhaev ile karşılaşıyoruz.

Bu da Black Ops ve Modern Warfare‘ın aynı evrende geçtiği anlamına geliyor. Şimdilik bu detayın serinin devam oyunlarında nasıl işleneceği bilinmiyor. Her iki oyunda farklı zaman dilimlerinde geçiyor olsa da, belki de serinin devam oyunlarında Captain Price ve Frank Woods gibi ikonik karakterleri bir arada görebilme ihtimalimiz bulunuyor. Bunu düşünebiliyor olmakta oldukça heyecan veriyor.

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi

Karakter Oluşturma Ekranı

Seri adına birçok yeniliğe ev sahipliği yapan yeni Call of Duty oyununda ayrıca karakter oluşturma ekranına da yer veriliyor. Bu kısımdaysa oyuncular hemen yukarıda da görebileceğiniz gibi çalıştığı kurumu MI6, KGB, CIA ya da bağımsız olarak belirleyebiliyorlar. Bunun dışında oyuncular karakterlerinin kadın veya erkek mi olacağına karar verebiliyor, ten rengini belirleyebiliyor ve ayrıca karakterinin psikolojik durumuna dair bazı detayları da seçebiliyorlar.

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi – Oynanış ve Mekanikler

Call of Duty Black Ops Cold War, oynanış bakından da bazı yeniliklere ev sahipliği yapıyor. Bu kısımda ilk olarak geliştirilen yakın dövüş mekanikleri gözümüze çarpıyor. Oyuna eklenen bu mekanik sayesinde oyuncular düşmanı rehine olarak tutabiliyor ve canlı kalkan olarak kullanabiliyorlar. Aynı zamanda oyuncular rehine olarak tuttuğu düşmanın üzerine el bombası yerleştirerek patlatabiliyorlar.

Call of Duty Black Ops Cold War incelemesi

Call of Duty gibi bir aksiyon oyunun en önemli unsurlarından biri ise vuruş hissiyatı. 2019 yılında piyasaya sunulan Modern Warfare’daki gerçekçi vuruş hissiyatı serinin son oyununda da karşımıza çıkıyor.

Bunun yanı sıra serinin yeni oyununda seslendirme kadrosu üzerinde de bir takım değişikliklere gidildiğini de gözlemliyoruz. İlk başta değiştirilen bu seslendirme kadrosu, ilk oyununu oynayan oyunculara garip gelse de yeni seslendirme ekibinin de oldukça başarılı bir işe imza attığını söyleyebilirim.

Oyunda her ne kadar karakterimizin özelliklerini belirleyebiliyor olsak da, karakterimizin oyun içerisinde herhangi bir diyaloga girmediğini de görmekteyiz. Ana karakterimizin bu sessizliği ise aksiyonun yükseldiği anlarda biraz daha göze çarpıyor. Karakterimizin bu sessizliği ise oynanışa olumsuz olarak yansıyor.

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi – Grafikler

2019 yılında Modern Warfare serisini reboot edilmesiyle beraber, uzunca bir süredir tartışılan ve oyuncular tarafından yoğun eleştirilere maruz kalan grafik motoru da yenilenmişti. Yapılan bu değişim ise Cold War’a da oldukça iyi bir şekilde yansıyor.

Gerçekçi ve geliştirilen grafiklerle birlikte oyunculara tabiri caizse görsel bir şölen de sunan yapımcı firma, aynı zamanda Ray Tracing (Işın İzleme) gibi son teknolojilere de destek sunuyor.

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi – Multiplayer ve Zombi Modu

Call of Duty Black Ops Cold War, serinin diğer oyunlarına benzer bir çoklu oyunculu modu ile beraber geliyor. Geçtiğimiz yılki Modern Warfare oyunuyla oldukça benzerlik gösteren bu çoklu oyunculu mod, aynı zamanda Dirty Bomb ve VIP Escort gibi farklı oynanış modlarına da ev sahipliği yapıyor.

Eğer, Modern Warfare’ın çoklu oyunculu modundan zevk alıyorsanız, Black Ops Cold War’dan da aynı zevki alacağınızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Zombi Modu

Oyunun çoklu oyunculu ve hikaye modundan sıkılan oyunculara aynı zamanda Zombi Modu’da sunuluyor. Serinin önceki modlarından olduğu gibi dört kişilik co-op olarak oynanabilen Zombi Modu’nda ise yepyeni karakterler ve yaratıklarda bizleri karşılıyor.

Yapılan bu yenilikler her ne kadar seriye yeni başlayan oyuncular tarafından beğenilse de, yıllardır zombi modunu oynayan oyuncular tarafından eleştirildiğini de görüyoruz. Ayrıca oyunun bu modunda ana hikayeyle az da olsa bir bağlantı kuruluyor. Bunun haricinde oyunun bu modu genel anlamda LFD2’ye benzer bir mantığa ev sahipliği yapıyor.

Call of Duty Black Ops Cold War İncelemesi – Sonuç

Call of Duty Black Ops Cold War her ne kadar Türkiye şartlarına göre pahalı bir oyun olsa da yenilenen grafikleriyle, gizem dolu hikayesiyle, geliştirilen oynanış mekanikleriyle ve grafikleriyle sektöre damgasını vurmayı başarıyor.

Bu bakımdan özellikle serinin gelecekteki yapımlarına da ışık tutan Call of Duty Black Ops Cold War, şans verilmesi gereken oyunlar arasında yer alıyor.