Anasayfa Makale Masaüstü Bilgisayarları Gelecekte Ne Bekliyor?

Masaüstü Bilgisayarları Gelecekte Ne Bekliyor?

Masaüstü bilgisayarların gelecekteki durumu için yapılan tahminleri bu yazımızda sizlere anlatıyoruz.

Geçmişte masaüstü bilgisayarların ortadan kalkacağını söyleyen insanları görmek mümkündü. Ancak onca gelişmeye rağmen bilgisayarlar günümüzdeki önemini halen koruyor. Bilgisayarlar daha küçük hatta sürekli elde taşınabilecek boyutlara ulaştı. Masaüstü bilgisayarlar ise halen üretkenlik, içerik üretimi ve oyunlar için en iyi seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu durum 10-15 sene sonra da aynı şekilde devam edecek mi? Bu konuda yapılan tahminleri bu yazımızda sizlere aktaracağız.

Anında Açılabilir Masaüstü Bilgisayarlar

Eskiden bilgisayarınızı çalıştırdığınızda masaüstüne gelmeden önce mutfağa gidip çayınızı içecek kadar zamanınız oluyordu. SSD‘lerle birlikte modern bilgisayarlar ise çok daha hızlı. Ancak bilgisayarlar güç düğmesine bastığımız an yüklenip kullanıma hazır hale gelecek kadar hızlanmadı.

Intel Optane sürücüler ve özel ayarlar kullanılarak yapılan testlerde Windows 10 bilgisayarın 4.9 saniyede açılabilecek kadar hızlı hale getirilmesi sağlandı. 5-10 yıl içerisinde depolama birimlerinde, anakartlarda, işlemcilerde ve RAM’lerde yaşanacak olan gelişmelerle birlikte işletim sisteminin anında yüklenmesi ya da en azından birkaç saniyeye inmesi mümkün hale gelebilir.

Tam olarak aynı şey olmasa da tabletler ve akıllı telefonlar güç tasarrufu ve düşük güç durumu özellikleri sayesinde anında erişim sağlayabiliyor.

Cebinizdeki Masaüstü Bilgisayar

Akıllı telefonlar daha güçlü hale geldi ve bazı akıllı telefonlar laptoplardan daha iyi ham performansa sahip hale geldi. Qualcomm Snapdragon 855, Apple A12, Huawei Kirin 980 ile 7 nm üretim ilk ürünlerini verdi. 5 nm ürünlerin gelecek sene ortaya çıkacağı düşünülüyor. 2022 yılında 3 nm üretimin başlayacağı, daha güçlü ve daha verimli ürünlerin ortaya çıkacağı düşünülüyor.

Dock istasyonları gibi aksesuarlarla birlikte üreticiler bilgisayarlar ile akıllı telefonlar arasındaki açığı kapatmaya çalışıyor. Samsung’un DeX platformu bunun için ortaya çıkarıldı ancak beklendiği etkiyi ortaya çıkarmadı. Akıllı telefonların özelliklerinin masaüstü platformlara getirilmesi için de Windows ve macOS üzerinde çeşitli çalışmalar yapıldı.

Akıllı telefonlar içerik üretimi yerine en sık kullanılan cihazlar olarak kullanılmaya devam edecek. İçerik üretimi içinse bilgisayarlar kullanılmaya devam edilecek. Boyut ve kullanışlılık yüzünden yakın zamanda bu rollerin değişeceği düşünülmüyor. Bu yüzden bilgisayarlar sanatçılar, içerik üreticileri, yapay zeka, oyuncular, kodlama için en iyi seçenek olmaya devam edecek. Bu durum daha hızlı donanım ve hatta yazılım yüzünden de olmayacak.

Yayın Dünyası

Yüksek hızlı internet bağlantısının bilgisayar dünyasını derinden etkileyecek. Bilgisayarların verileri nasıl depolayacağı ile ilgili gelişmeler olduğu gibi temel çalışma prensipleri açısından da değişiklikler yaşanabilir. Örneğin Google’ın bulut tabanlı Stadia platformu sadece Chrome tarayıcısına ve internet bağlantısına sahip bir cihaz gerektiriyor. Üstelik 60 FPS ile 4K HDR yayın imkanı sunuyor. Böyle bir performansı bir bilgisayar ile elde etmek için binlerce TL para harcamanız gerekiyor.

Gelecekte bilgisayarların yükünü bulut platformları alabilir. Yoğun işlem gerektiren süreçler bulut üzerinde yapılıp tekrar cihazınıza yayın olarak getirilebilir. Böylelikle ucuz bir bilgisayarla bile çok iyi işler yapabilirsiniz.

Oyun yayıncılığı konusuna gelindiğinde ise gecikmelerin ortadan kaldırılması ve erişilebilir içeriğin arttırılması halen önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ancak 4K ve 8K yayınları gerçek zamanlı oyunculuk için kullanabilirsek daha fazla işlem gücü gerektiren işler için de iş istasyonları yerine bu yöntem kullanılabilir.

Hepsi-Bir-Arada Bilgisayarların Yükselişi

Hepsi-bir-arada bilgisayarlar bilgisayar dünyası için yeni değil. Ancak sadece son yıllarda bu bilgisayarlar oyuncular için bir seçenek haline geldi. 15.000$ fiyata sahip iMac Pro bilgisayarları bu duruma örnek olarak gösterebiliriz.

Donanımlar daha güçlü ve küçük hale geldikçe hepsi-bir-arada bilgisayarların maliyeti de azalacak. Böylelikle daha fazla ekran boyutunda, çözünürlükte ve dokunmatik ekrana sahip seçenek karşımızda olacak.

Ancak bir taraftan da çok uygun fiyata sahip ve basit bir donanım ile gelen, geniş ekranlı ve giriş cihazları bulunan hepsi-bir-arada bilgisayarlar da karşımıza çıkacak. Bu bilgisayarlar akıllı telefonunuzun donanımlarını kullanıp daha fazla işlem gücü gerektiren belirli yazılımlar için de bulut çözümlerinden destek alabilir.

Depolama

Bilgisayar depolamasının geleceği oldukça belirsiz. NVMe SSD‘lerin fiyatlarında, kapasitelerinde ve hızlarında iyileşme olacağını bekliyoruz ancak depolamanın geleceği bulut üzerinde olabilir. Günlük yaşamımızda Dropbox gibi bulut depolama çözümlerini kullanıyoruz ancak bunu genellikle dosyalara farklı cihazlardan erişmek ya da yedek almak için yapıyoruz.

Gigabit internetin daha çok yaygınlaşmasıyla birlikte kullanıcılar bulut içeriklerine çok hızlı şekilde erişebilecek. Ancak önemli olan yükleme hızında yaşanacak olana gelişmelerdir. Şu an için çok yüksek yükleme hızına sahip internet planları çok yüksek maliyete sahip.

Zaman içerisinde yüksek hızlı internet daha erişilebilir olacak. Yerel depolama birimleriniz hemen ortadan kaybolmayacak. Ancak gelecekte depolamanın önemli bir kısmı bulut üzerinden sağlanabilir.

Ses Kontrollü Arayüz ve Yapay Zeka

Cortana gibi ses kontrollü sanal asistanlar mevcut olsa da bu konuda daha büyük gelişmelerin olacağını beklemek mümkün. Yakın zamanda yapay zeka insanları kandırabilecek bir seviyeye ulaştı. Bilgisayarlar için de yapay zekanın daha daha önemli olacağı düşünülüyor. Geliştirilmiş ses tanıma ve metinsel anlama sayesinde tüm kullanıcı arayüzünü ses ile kontrol etmek mümkün hale gelebilir.  Ancak bu durum herkesin hoşuna gitmeyebilir. Çoğu kullanıcı elleri yerine ses kullanmayı tercih etmeyecektir.

Kendi Kendini Onaran İşletim Sistemi

En iyi bilgisayar uzmanları bile bilgisayarı ile ilgili sorunlar yaşıyor. Yavaşlamalar, çökmeler, çözmesi zor olan sorunlar yaşanabiliyor. Tanılama için kullanılabilecek birçok araç olsa da bu konuda daha fazla gelişme yaşanacaktır. İşletim sistemleri; kullanıcıların sorun giderme araçlarını kullanmasından önce, daha sorunun farkında varmadan sorunu otomatik olarak çözebilecek hale gelebilir. Sorunla karşılaşılmayan yazılımlara sahip olmak gelecekte en çok istenen yeniliklerden birisi olabilir.

Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik yıllar içinde hayatımıza girecek hale gelse de yaygın olarak kullanımının önünde çeşitli engeller mevcut. Oyunlar daha iyi hale gelse de pahalı olan bu cihazları almanıza neden olacak bir gelişme yaşanmadı.

Gelecekte sanal gerçeklik donanımları daha hafif, daha ucuz, daha güçlü hale gelebilir. Yüksek çözünürlük, artmış yenileme hızı, daha iyi göz takibi, yeni kablosuz teknolojiler, daha az gecikme yakın gelecekte karşılaşacağımız gelişmeler arasında yer alıyor. Uzak gelecekte ise Google Glass benzeri kablosuz ürünlere sahip olup saatlerce vakit geçirebilir hale gelebiliriz.