Rehber ASUS H81M-K'ye Bootlanabilir NVMe Disk Desteği Kazandırma

Merhaba sevgili okurlar.

Eğer ki elinizdeki NVMe SSD'yi ASUS'un H81M-K modeli anakartına takıp kullanmak üzere bir PCI-E genişletme kartı aldınız ancak bilgisayarınızı bu karta taktığınız disk üzerinden boot edemiyorsanız, bu rehber tam olarak sizin için.

Maalesef ki bir anakartın UEFI sahibi olması onun NVMe desteği olduğu anlamına gelmiyor. Normal bir depolama diski olarak her halükârda kullanabiliyorsunuz ama NVMe desteği yoksa diskiniz üzerinden OS bootlayamıyorsunuz. Ancak şanslısınız ki, UEFI desteği olan anakartlara çok basit bir yöntem ile bu desteği kazandırabiliyorsunuz.

Kendim modlamış olduğum ve kullandığım H81M-K UEFI ROM'unu sizlere sunacağım ve kendi çipinize nasıl yazdırabileceğinizi göstereceğim.

Beklenmeyen bir sonuç doğarsa sorumluluk almadığımı bildiriyorum ve adımlara geçiş yapıyorum.

1-) Gerekli dosyaları şuradan indiriyoruz.

2-) AfuWin.zip dosyasını C:/ kök dizinine çıkartıyoruz.

3-) Komut İstemi'ni yönetici olarak başlatıyoruz.

4-) Komut dizininin konumunu çıkarttığımız klasör olarak ayarlıyoruz. cd C:/afuwin

5-) Ardından UEFI dosyamızı yazdırıyoruz. afuwinx64.exe modded.rom /GAN

6-) Önce UEFI çipindeki bilgileri silecek, ardından modlanmış UEFI ROM'umuzu yazacak ve doğrulama yapacaktır. Bu sırada klavye ve fare tepkisiz kalacak.

7-)
İşlemin ardından bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz. Başlarken Delete tuşuna art arda basarak UEFI ekranına geliyoruz.

8 -) Advanced Mode > Boot > CSM (Compability Support Module) > Boot from PCI-e/PCI extension devices seçeneğini UEFI First olarak ayarlıyoruz.

9-) Değişiklikleri kaydedip çıkış yaptıktan sonra her şey hazır. Artık boot menüsünde PATA SS portu adı altına NVMe diskinizi görebilirsiniz. Ad kısmı boş görünüyorsa endişelenmenize gerek yok, gayet normal.

Diskinizi iyi günlerde kullanın.



Bu makaleyi açmamın sebebi internette bu anakart için modlanmış hazır bir UEFI'nin bulunmaması. Eğer ki anakartınızı kendiniz modlamak istiyorsanız, internette çeşitli rehberler mevcut, Türkçe rehber de dahil. Ancak talep olursa NVMe desteği için UEFI modlama üzerine genel bir rehber ben de açabilirim.

Desteği olmayan bir anakart için NVMe disk almak mantıklı değil. Bu anakartta da ekran kartı dışında yalnızca 1x portları mevcut, bu da maksimum 400 Mb/s okuma ve yazma alabilecek olmanız demek. Eğer ki elinizde halihazırda varsa ve kullanmak durumundaysanız (ya da ekran kartından feda etmek istiyorum diyorsanız) bu ikiliyi kullanın.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı