Rehber Hi-Fi Müzik Platformlarını karşılaştırma

Flakko

Hectopat
Katılım
6 Mart 2021
Mesajlar
794
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Evet arkadaşlar bugün sizlere uzun denemeler sonucu en sonunda neden hangi serviste karar kıldığımı ve müzik platformlarıyla cebelleşme maceramı anlatacağım ve en ucuz yolla nasıl Hi-Fi platform kullanabiliriz bunları karşılaştırmalı olarak yazacağım. Bu karşılaştırma da ses kalitesi ve ses özellikleri baz alınmıştır. Arayüzü falan yazsam on sayfa eder.

1. Spotify: Gerçekten genel olarak en iyi platform diyebilirim ancak içinde Hi-Fi, Dolby Atmos, 360 Audio ve hi-res henüz yok. 1 - 2 aya Spotify Platinum adı altında gelecek gibi duruyor. Ancak bu saydığım özellikleri kullanabilmek için ek ücret vermeniz gerekecek ve bu çok tekelleştirici bir durum. Diğer hiçbir servis ek ücret almıyor. Bu yüzden Spotify'dan vazgeçtim. Ek ücret ile 30 ila 50 TL arası olması bekleniyor dövize bağlı biraz.

2. Tidal: Ses kalitesi mükemmel gerçekten. DAC'ınız varsa tadından yenmez ancak sizi MQA için zorluyor ve MQA kapalı kaynak sözde kayıpsız aslında kayıplı bir üç kağıtçı işidir. FLAC varken MQA'de kimmiş. Tidal ülkemizden çekildi ancak VPN ile Arjantin aboneliği satın alabilirsiniz. Peso ile dolar aynı sembolü kullanır. 99 Peso'yu aman dolar sanmayın. 99 Peso, 13 TL'ye denk geliyor ve gayet uygun bir fiyatı var. Master abonelik 145 Peso, 18 TL'ye yakın bir fiyatı var ve Spotify'dan gayet iyi fiyatlar Arjantin üzerinden. Tidal'den MQA dayatmasından dolayı ve telefonumda DAC'ımı kullandığım zaman Tidal'in optimizasyon sorunu kaynaklarından dolayı çöküyordu ve Tidal DAC'ınızı harici olarak kullanırsa EQ ayarı pasif kalıyor. Bunun dışında Dolby vs. Master planda var. Tavsiye ederim. Ek ücret olmadan Hi-Fi sunuyor.

3. Deezer: Ses kalitesine Tidal ile yakın diyebilirim. Gerçekten çok seviyorum ancak fiyatı 23 TL ve pahalı geldi biraz. Ek olarak iOS uygulaması hariç diğer her yerdeki uygulaması berbat durumda. Hi-Fi barındırıyor.

4. Apple Music: Hi-Fi, Hi-Res ve Dolby Atmos özellikleri yine var. Ek ücret olmadan bu özellikleri veriyor olması mükemmel diyebilirim. Genel olarak Tidal ve Deezer ile benzer ancak Apple algoritması tamamen albümlere bağlıdır, sizi albüm üzerinden tanımaya çalışır. Apple Music yakında Windows'a gelecek. Android uygulamasında şarkıyı oynatırken çok bekletiyor. Bu yüzden Apple Music'ten vazgeçtim. Fiyatı 20 TL. Bu arada belirteyim Dolby Atmos benim için olmasa da olur.

5. Amazon Music Unlimited: Bu mükemmel servis ülkemizde yok. Arjantin VPN üzerinden 280 Peso aylık ücreti var, 35 TL'ye denk geliyor. Tuzlu bir fiyatı var. Ülkeye gelmesini umuyorum. Amazon'da keza yine Hi-Fi, Atmos ve 360 var. Kayıpsız ses, HD olarak geçer. Amazon Music'te ki Dolby Atmos en iyi Dolby deneyimini size yaşatıyor. Tidal ve Apple'daki Atmos modları değişmediğinden biraz kötü bir deneyim sağlar. Masaüstü uygulaması biraz donuyor ve yavaş. Mobil uygulaması idare eder. Gerçek bir Dolby yaşamak istiyorsanız tavsiye ederim.

6. Qobuz: Bunun aralarında en kristal sesi verdiğini söyleyebilirim. Ülkede olsa direk bunu kullanırım veya dövizin durumu iyi olsa. Qobuz 24 bit 192 KHz olarak çoğu şarkıyı size kristal olarak sunabiliyor. Durumunuz varsa kesin şans verin derim. VPN olayı bunda biraz daha zor. Latin Amerika ülkelerinde hesap açabilmek için o ülkenin vatandaşı olmak lazım. Güzel önlem almışlar.

7. Napster: Bu eski firma bir zamanlar Sean Parker'ın kurduğu herkesin internette ücretsiz müzik paylaştığı platformdu. Yıllar sonra Spotify gibi abonelik tarzına bürünmüş. Napster ülkede yok ve yine Arjantin üzerinden 99 Peso, 13 TL fiyatı var. Napster kayıpsız olarak ses sunabiliyor ve güzel bir platform bazı eksiklikleri olsa da. Fiyat, performans, optimize olarak en sorunsuz Hi-Fi platform benim için Napster oldu ve Napster'a geçiş yapacağım gibi duruyor.

İyi okumalar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı