Rehber Judo nedir?

İsmail Ördek

Hectopat
Katılım
2 Şubat 2021
Mesajlar
629
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Forumda ve genel olarak Türkiye'de judo hakkında insanların pek bir fikri yok dövüş veya savunma sporu deyince insanların aklına boks falan geliyor ya da en fazla karate. Bu algıyı yıkmak için ve judoyu merak edenler için judo hakkında amatör çaplı bir yazı olacak bu.

Judo kibar-nazik yol anlamına gelir yani kibarlığı güzel ahlakı aşılar. Judo atma fırlatma kırma ve boğma gibi yakın dövüş tekniklerini barındırır.
Kırma ve boğma ne-waza da yani yerde yapılan tekniklerde bulunmaktadır bunlar rakibin pes etmesi için bulunmaktadır ve ümitler yaş grubundan önce yapılamaz (süper minikler, minikler ve yıldızlar bu teknikleri yapamaz). Onun dışında yerde rakibi kilitleme teknikleri de bulunmaktadır.
Ayakta yapılan teknikler(tachi-waza) rakibi fırlatmayı ve onu sırtüstü yere düşürmeyi amaçlar tachi-waza 3'e ayrılır:
  • Te-waza(elle yapılan teknikler)
  • Ashi-waza(ayakla yapılan teknikler)
  • Koshi(goshi)-waza(kalçayla yapılan teknikler)
Bunların yanında müsabakalarda yapılması yasak olan atemi-waza vardır kendisini geleneksel judoda görebilirsiniz bu teknikleri vuruş teknikleri olarak nitelendirebiliriz. Judo aslında no-gi (judo-gi (judo elbisesi) olmadan) teknik yapma iyi bilindiğinde sokakta en etkili savunma sanatlarındandır. Judo turnuvası minder üstünde yapılıp tam puan(ippon) ve yarım puan(wazari) olarak maçlar yapılır bir oyuncu iki wazari alırsa hakem onları bir ippon yapar ve maç biter judoda kemer altı tutuş, kafayı kaçırma, uzun süre eğilme ve elbiseyi hatalı tutma size bir shido(ceza) verir 3 shido alırsanız diskalifiye olursunuz. Judo genel hatları ile böyle gelecek hafta olacak kuşak sınavını kazanırsam yeşil kuşak olacağım yani bende çok ilerlemiş değilim ama çok seviyorum merak ettiğiniz bir şey olursa sorabilirsiniz Türkiye'de judonun büyük bir yer edinmesi dileğiyle. Bakınca biraz kısa olmuş soru gelirse umarım daha geniş bir yazı olur.
Not:kurucusu jigoro kano'dur
 
Son düzenleme:
Aikido ile benzer aslında ikisinin ana amacı insanı ruhi yönden eğitmek sınamak. Bizde yumruk, tekme oldu mu hemen dövüş olarak kabul ediliyor.
 

Geri
Yukarı