OpenSUSE neden bu kadar büyük?

604997

Centipat
Katılım
5 Aralık 2022
Mesajlar
401
Çözümler
1
Merhaba Dual boot yapacaktım Arch sevdalısıyım.
Arch gibi olduğu için OpenSUSE seçtim (benzer değiller ama OpenSUSE rolling sürümü var ve OBS deposu vardı)
Tam indirecektim bir şey gördüm 4.4 GB üstüne bir de Live olarak bakamıyorsun sisteme network 200 MB o iyi bu arada.
Ama Live olmaması ve 4 GB biraz garip örnek verelim KDE Neon:2.4 GB ve Live mode var (sanırım sistem kurulurken sistemi kullanabiliyoruz ama zararlıdır)
Bu OpenSUSE niye bu kadar büyük ve geçmeye/indirmeye değer mi?
Hala beğendiğim sistemler:
Fedora, artix, OpenSUSE tumbleweed.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
OpenSUSE'u bir hafta deneyimledim en sonunda iyice karıştırıp kernelin içine edip tekrar tekrar OpenSUSE formatı atıp tekrar karıştırdım ve deneyimlerimi anlatıcam. OpenSUSE kurma. Ben de ilk başta senin gibi rolling release olmasından dolayı kurdum Arch sevdalısı olmama rağmen sıkılmıştım ve rolling release olarak Void ile OpenSUSE arasında kalıp OpenSUSE indirdim (Bundan sonra Void de kurdum o başka bir videonun konusu.) OpenSUSE'un benim için en büyük sıkıntısı package manager oldu. Zypper bazı konularda gerçekten berbat olabiliyor. Package managing sistemi çok farklı gidip kendin repo yu falan aktarıyorsun program indirene kadar bazen anan ağlayabiliyor. O yüzden meraklıysan indir, yok ben uzun süre kullanıcam dersen Arch'ta kalabilir ya da Fedora indirebilirsin. En iyi seçeneği distrohopping ile bulabilirsin ben 3 aylık distrohoppingimin sonucunda Fedora'ya aşık oldum.
 
OpenSUSE'u bir hafta deneyimledim en sonunda iyice karıştırıp kernelin içine edip tekrar tekrar OpenSUSE formatı atıp tekrar karıştırdım ve deneyimlerimi anlatacağım. OpenSUSE kurma. Ben de ilk başta senin gibi rolling release olmasından dolayı kurdum Arch sevdalısı olmama rağmen sıkılmıştım ve rolling release olarak Void ile OpenSUSE arasında kalıp OpenSUSE indirdim (Bundan sonra Void de kurdum o başka bir videonun konusu.) OpenSUSE'un benim için en büyük sıkıntısı package Manager oldu. Zypper bazı konularda gerçekten berbat olabiliyor. Package managing sistemi çok farklı gidip kendin repo yu falan aktarıyorsun program indirene kadar bazen anan ağlayabiliyor. O yüzden meraklıysan indir, yok ben uzun süre kullanacağım dersen Arch'ta kalabilir ya da Fedora indirebilirsin. En iyi seçeneği distrohopping ile bulabilirsin ben 3 aylık distrohoppingimin sonucunda Fedora'ya aşık oldum.

Teşekkürler zaten şu an Pop!_OS kullanıyorum (dualboot)
Fedora desem ben apt yavaş buluyorum dnf birazcık daha yavaş
 
ISO boyutunun büyük olmasının sebebi içinde KDE, GNOME ve Xfce bulundurmasından kaynaklı aslında sistemi kurarken indirilen paketleri ISO içerisine koymuşlar, farklı masaüstü ortamlarını denemek isteyenler için çok daha kolaylık sağlıyor şahsen ben hepsini deneyip KDE kullanmaya karar verdim o yüzden tekrar tekrar indirme zahmeti yerine tek sefer indirmiş oldum ha ne istediğini bilen kullanıcı için net installer yeterli. Üstüne hoşuma giden bir şeyde kurulum esnasında son aşamada Software kısımından gereksiz paketleri seçerek yüklenmemesi için işaretleyebiliyorsunuz.
Bu arada bende bir süredir openSUSE Tumbleweed kullanıyorum ve şuanlık gayet memnunum ancak yukarıdaki arkadaşın dediği gibi zypper'ın eksikleri var mesela bir paketi bağımlılıklar ile kaldırmak nadiren de olsa anlamsız sonuçlar çıkartabiliyor dikkat etmek lazım ama daha bir şeyi bozduğunu görmedim ve söyledikleri kadar yavaş olduğunuda düşünmüyorum özellikle dnf ile aynı denilebilir hız konusunda tabiki bir pacman değil. Fedora demiş iken ben onuda kullandım ve gerek properity drivers kurulumu olsun gerek multimedia codecs kurulumu olsun Fedora'dan fersah fersah ilerde hiç arkadaşın dediği gibi çok fazla uğraştırmıyor, openSUSE wikisine girip bir iki linki copy paste yaptıktan sonra 2 dakikada kurulum yapıyorsun zaten ana olarak eklemen gereken iki repository biri Packman var diğeride NVIDIA reposu eğer kullanıyorsan, şahsen Fedora beni bu konuda RPM Fusion ile daha çok uğraştırmıştı özellikle codec yüklemek için 3 farklı falan yol var ve hepsi Fedora dökümantasyonlarında yazıyor hangisine uyacağımı şaşırmıştım aşağı yukarı aynı sonucu verse bile.
Ek olarak depolarında ki paket sayısı günlük kullanıcı için yeterli olsada ne bir Debain ne de bir pacman/AUR maalesef, Packman isimli OBS reposunu ekleseniz bile bazı şeyleri bulamayabiliyor yada güncel olmayan sürümlerini bulabiliyorsunuz burada doğal olarak Flatpak'a yöneliyorsunuz ancak dediğim gibi günlük kullanıcı için yeterli. Son olarak wikisi fena değil ve gerektiğinde gerçekten yardımcı olan bir topluluğu var, bugzilla üzerinde oldukça aktifler ve bir bugı belirttiğiniz de çabuk çözüme ulaştırıyorlar.
 

Geri
Yukarı