Virüs nedir?

Başlayalım;

Trojan (Truva atı)
truva atı, bilgisayar yazılımı bağlamında truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Trojanlar, kullanıcıların sistemlerine erişmeye çalışan siber hırsızlar ve korsanlar tarafından kullanılabilir.
  • Veri silme.
  • Veri engelleme.
  • Veri değiştirme.
  • Veri kopyalama.
  • Bilgisayarların veya bilgisayar ağlarının performansını düşürme.
Truva atları, diğer bilgisayar virüsleri ve solucanlarının aksine kendi kendilerine çoğalamaz.

Arka kapı truva atı, kötü amaçlı kullanıcıların virüslü bilgisayarın kontrolünü ele geçirmesini sağlar. Yazarın virüslü bilgisayarda, dosya gönderme, alma, başlatma ve silme, veri görüntüleme ve bilgisayarı yeniden başlatma dahil olmak üzere istediği her işlemi yapmasına olanak tanır. Arka kapı truva atları, genellikle bir grup kurban bilgisayarı bir araya getirerek suç işleme amacıyla yararlanılabilecek bir botnet veya zombi ağı kurmak için kullanılır.

Malicious
Bilgisayar virüsleri çeşitleri arasında yer alan malicious software, bilgi çalmak, sisteme zarar vermek gibi amaçlara yönelik oluşturulan yazılımların is midir? Yazıldığı dil bakımından basit kodlar halinde olabileceği gibi software- scumware olarak da görülebilir. İçerisinde birçok dosya çeşidi görülebilir.

Exploit
Program açıklarını bulan kötüye kullanan bu kötü amaçlı yazılım, şifreleri ele geçirebilir. Ayrıca işletim sistemlerine zarar vererek olağan çalışma düzenini olumsuz yönde etkiler. Bu durumu dışarıdan kod gönderme ile yapar. Sistemi normal şekilde çalıştığına ikna ettiği için girişte izin almasına gerek kalmaz.

Keylogger
Casus yazılım veya izleme yazılımı olarak da adlandırılabilen keylogger, basit bir şekilde anlatmak gerekirse klavyede yaptığınız her tıklamayı izleyen yazılımlara verilen isimdir. Aslında bu tür yazılımların temelinde klavyenizdeki tuşları gizli bir şekilde izlemek yatar. Bu şekilde bu izleme yazılımının arkasındaki kişiler klavyede neler yazdığınızı görebilir ve sizin hareketlerinizi gizli bir şekilde takip edebilirler.

Rootkit
Bilgisayar virüslerinin tamamı bir amaç için sistem üzerinde yer alırlar. Oysa Rootkit'ler tam olarak bilgisayar virüsü değillerdir. Bilgisayar virüsü olmamalarına karşın rootkit yazılımları virüslerden çok daha tehlikelidir. Rootkit bilgisayarınızın sistemine yerleştikten sonra Rootkit'in yöneticisi bilgisayarınız üzerinde tam yetki sahibi haline gelir. Dolayısıyla internet korsanı Rootkit'i başarıyla sisteminize yerleştirdikten sonra;

  • Bilgisayarınızda kullandığınız hesapları ele geçirebilir.
  • Banka ve kredi kartı bilgilerinize erişebilir.
  • Bilgisayarınız üzerindeki erişebilir tüm dosyaları görüntüleyebilir ve hatta bu dosyaları kendi bilgisayarına transfer edebilir.
  • Sizin bilgisayarınız üzerinden sanal saldırılar gerçekleştirebilir.
  • Bilgisayarınızı Botnet veya DDoS saldırılarının bir parçası haline getirebilir.
  • Bilgisayarınız üzerinden yasa dışı işlemler gerçekleştirebilir.
  • Web kamerası, mikrofon vb. tüm donanımlarınızı kullanarak kişisel gizliliğinizi ihlal edebilir.
Worms
Ağ bağlantısı üzerinden bulaşan kötü amaçlı yazılım türüdür. Bir dosyaya gizlenmeden bilgisayara bulaşabilir ve bu açıdan daha tehlikelidir. Sürekli kendini kopyalar. (bizzat kurbanı oldum :()

Spyware
ziyaret edilen sitelerde tuzak pencerelere tıklanmasıyla bilgisayara kurulan yazılımlardır.

Screenlogger
fare kullanılırken ekran üzerinde bir yere tıkladığınızda ekran kaydı yapan kötü amaçlı yazılım türüdür.

Yazılar belirli kaynaklardan harmanlanmıştır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam peki hayatımızdakiler ne olacak? Onların tanımı var mı?
Gerçek hayattaki virüsler doğal ortamda bulunurlar ve belki de insan türü yokken bile varlardı. Bilgisayar virüsleri ile doğal virüsler arasında bir bağlantı yok. Bilgisayar virüslerini insanlar yaratır, geliştirir ve günceller. En önemlisi insanlar olmadan bilgisayar virüsleri de var olamazlar. Biyolojik virüsler ise doğada bağımsız bir şekilde bulunurlar.
 

Geri
Yukarı