Dart programalama dili neden popüler değil?

Kalim_x

Kilopat
Katılım
30 Nisan 2018
Mesajlar
313
Makaleler
2
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
1714656787401.png


Ben bu zamana kadar hep masaüstü bilgisayarlar için yazılım geliştirdim. C++, Python ve C# kullandım bu zamana kadar ve bu diller masaüstü bilgisayarlarda bana yetti fakat bu aralar mobil telefonlar ve tabletler için de uygulama geliştirmek istediğim için Udemy'den Dart/Dlutter dersi satın aldım. Eğitim beni ilk başta Dart'tan başlattı. Bir kaç gün sonra Flutter'a geçirecek eğitim beni. Dart'ta her ilerlediğimde, Dart'ın, C++'tan C#'tan ve hatta Python'dan bile daha mükemmel olduğunu görüyorum. PHP'nin print() fonksiyonu içerisinde sağladığı $değişken kolaylığı, pythondaki print() fonksiyonunun kolaylığı ve c++ dilindeki gibi küme parantezi, c++ taki degisken++ ve pythondaki degisken+=1 gibi beğendiğim özellikleri birleştirmişler Dart'ta. Çok güzel. Dynamic değişken türü diye bir şey var. Çok müthiş esneklik sağlıyor. İstersen fonksiyonu mainin altında belirt istersen üstünde belirt. Harika esneklik. Sonra biraz daha araştırma yaptım. Dart ile masaüstüne de program geliştirilebiliyormuş. Linux, Mac OS, Windows fark etmiyor. Bu gibi müthiş özellikler varken neden Dart popüler değil anlamış değilim. Bence her yazılımcının bilmesi gereken bir programlama dili.
 
Dart'ın, C++'tan C#'tan ve hatta Python'dan bile daha mükemmel olduğunu görüyorum.
Programlama dilleri öyle kıyaslanak şeyler değildir. Basit 2 kod ile kıyaslanamaz. Ne için kullandığına göre ihtiyacın değişir. C++ ne için kullanılıyor performansı nasıl filan bir araştır ondan sonra bir daha düşün.
 
Dart dilinin Flutter kutuphanesini kullaniyoruz genellikle mobil ve iOS tarafinda ve ayrica web tarafinda da. Calisabiliyoruz. Neden dart populer degil o konuya gelirsek dartin Flutter kutuphanesi web tarafinda pek saglikli calismiyor. iOS ve Android tarafinda ayni anda calisan bir de React Native oldugu icin ikisi arasinda bir rekabet oldugu bilinir ama bana soracak olsalar ben darti secerim.
 
Kendi VM'i var, interpreted olarak calisabiliyor, farkli OS icin binary'e compile edebiliyorsun, WASM destegi de var.

Fakat Google ilk cikardiginda bunu JS benzeri frontend dili olarak tasarladi.

Tek thread calismasi ( multi thread shared memory konsepti yok ), compile ve runtime performansinin rakibi backend dillerinin gerisinde kalmasi onu yine frontend'e mahkum etti.

Web frontend yazacaksan JS, JS'e compile edilecek dil tercih edeceksen muhtemelen TS kullanacaksin. Dart teoride ikisini de yapiyor ( JS'e compile oluyor ) fakat market payi yok. Enterprise backend yazacaksan Java, Go, C#, Ruby kullanirsin. Orta olcek I/O bound web yazacaksan interpreted diller olan nodejs, python, elixir kullanirsin. Yine Dart'a pek market payi yok. Zaten bazi onemli teknoloji icin kutuphaneler de ya yazilmamis ya da eski. ( Kafka, Elastic vs )

Geriye sadece mobile/desktop sahasi kaliyor, ki Flutter ile desktop App de yazarsin, zaten Dart da orada kullaniliyor. Flutter Google tarafindan yazilmasaydi muhtemelen yine Dart'i tercih etmezdi. Runtime'da IOS cihazlara Flutter ile ship edilmis uygulama kendi icinde nasil Dart calistiriyor ben de bilmiyorum. RN Hermes kullaniyor Javascript bytecode islemek icin, bu ikisinin performans kiyaslamasini yapan bir seye rastlamadim, bilen varsa anlatsa guzel olur.
 

Geri
Yukarı