Altyapı bağlantısı nasıl yapılıyor?

Hocam sokağa komple yaptılar fiber senin binan projede yok diyor



Başka zaman projeye alınınca diyor şimdi yaptıramaz mıyım tüm sokağa yaparlarken beni niye atlıyolar.
Hocam konuyu hatırlamak için baştan sona bir baştan okumam gerekti. Bazen unutup aynı cevapları verebiliyorum çünkü.
Eğer mevcut projede sizin binanız yer almıyorsa yapacak bir şey yok. İlerleyen zamanlarda tekrar dilekçe vererek başvurabilirsiniz.

Bir de şöyle bir genel not düşeyim: Hocam bu konuda sorduğunuz sorular çok genel. Yani aslında net ve belli bir cevabı olmayan sorular. O yüzden ben de cevap yazarken 40 kere düşünüyorum en optimum cevabı nasıl verebilirim diye. Mesela "yerin altından kabloyu benim binama nasıl getirecekler?" sorusunu ele alalım. Hocam müsait bir kanal varsa oradan geçirip getirecekler işte, detayını nereden bilebilirim ki? Müsait bir kanal yoksa da kazı yapıp kanal açmaları gerekir. Olay budur. Ama siz öyle bir soruyorsunuz ki sanki tüm detayları en ince ayrıntısına kadar cevaplamam gerekiyormuş gibi hissediyorum bazen. Maalesef uzaktan uzaktan, fotoğraflara baka baka anca bu kadar oluyor. Yani sokaktan fiber kabloların geçmesi, diğer binalara çekilip size çekilmemesi, size kablonun nereden geleceği gibi meseleler kapsamı geniş ve genel meseleler. Bunların net bir cevabı yok. Yarın bir gün fiber kablo çekilse eminim bu sefer de "ne zaman aktif olur" diye soracaksınız. 😅 Bunları bilemeyiz hocam. Bizim binamıza kablo çekildikten 51 gün sonra kutu yerleştirilmişti. Kutudan da 10 gün sonra aktif edilmişti.
Forumdaki bir başka arkadaşa sorsak o da 6-7 ay beklemiştir mesela. Bir diğeri ise 2 haftada aboneliğini almış olabilir. Demek istediğim şu ki bunlar bölgeden bölgeye çok değişkenlik gösteren mevzular. Her bölgenin planlaması farklı, yoğunluğu farklı, çalışma takvimi farklı. Bundan dolayı da (belki tekrar düşeceğim ama) net bir cevabı, tahmini bir süresi yok bu işlerin.

Şu an sokağınızda kazı yapılıyor olabilir. Kanal açılıp içine fiber kablo yerleştiriliyor olabilir. Ama bu demek değildir ki kesinlikle binanıza veya diğer binalara fiber gelecek. O fiber kablo bir devlet dairesine çekiliyor olabilir, baz istasyonuna gidiyor olabilir. Olabilir de olabilir yani. En net bilgileri müdürlükteki planlama biriminden alabilirsiniz. Onlarla da görüşmüşsünüz zaten. 2024 içerisine dahil demişler. 2024'ün bitmesine daha 8 ay var. Biraz sabır lütfen. Az bir bekleyin hele. Gelişme olmazsa yine dilekçe verirsiniz. (Dilekçe verip vermediğinizi bilmiyorum bu arada. Tahminimce vermediniz, sadece gidip konuştunuz.) Bu işler sıkıştırmayla, darlamayla olacak şeyler değil. Görünüşte sadece birkaç metre kablo çekiyorlar oluyor bitiyor. Ama arka plandaki süreç o kadar kolay değil işte.
Aşağı yukarı şöyle işliyor bildiğim kadarıyla anlatayım: Başvuru gelince planlama ekibi ölçüyor biçiyor hesaplıyor. Homepass dediğimiz bir kavram var. Kabaca fiber kullanma potansiyeli olan hane sayısı diyebiliriz. Bu homepass oranını göz önünde bulundurarak detaylı bir analiz gerçekleştiriliyor. Sonra uygun görülürse proje çiziliyor ve genel müdürlüğe gönderiliyor. Tabii bu genel müdürlüğe ülkenin dört bir yanından projeler geliyor. Genel müdürlük de yine analizini sentezini yaptıktan sonra uygun görürse ve bütçesi de el veriyorsa onaylıyor. Sonra taşerona haber veriliyor, kazı gerekiyorsa belediye ile altyapı sahibi firma arasındaki resmi prosedürlere girmiyorum bile.

Baktığınız zaman bu anlattıklarım kocaman bir süreç. Ha deyince olmuyor işte. Ben bir yazılım şirketinde proje yöneticisiyim. Biz de müşterilerle bir ton toplantı yapıyoruz. Taleplerini dinliyoruz, analiz ediyoruz, dokümante ediyoruz, analize onay almadan önce bir sürü revize geliyor. Sonra tasarıma gidiyoruz. Tasarım bir süre vakit alıyor. Tasarımı müşteriye sunuyoruz. Tasarıma bir sürü revize geliyor. Revize ettikten sonra tekrar sunuyoruz. Tasarıma onay aldıktan sonra yazılım ekibine gidiyoruz. Önce backend yazılıyor. Bunun testini yapıyoruz bazen. Testten geçerse frontende başlıyoruz. Frontend çalışmaları da bitince müşteri test ortamına deploy ediyoruz. Müşteri kendi testlerini gerçekleştiriyor. Taa en başta analizde mutabık kaldığımız noktalardan bazılarını görünce beğenmeyip değiştirilmesini isteyebiliyor bazen. O değişiklikleri gerçekleştirip tekrar teste sunuyoruz. En sonunda müşteri lütfedip de beğenirse prod ortamına deploy alıp nihayete erdirebiliyoruz. Üstelik elimizde tek bir proje de yok. Bir sürü farklı proje, bir sürü farklı müşteri. Hepsinin huyu ayrı suyu ayrı. Tabii bu esnada bir ton toplantı, tasarım ekibinin de gönlünü et, yazılım ekibinin de gönlünü et, müşterinin de gönlünü et, şirketin de gönlünü et derken bizim gönül güme gidiyor tabii. Şaka şaka işimden memnunum ama proje yönetiminin ne demek olduğunu iyi biliyorum çünkü profesyonel işim bu.
Her şey ha deyince bir günde olmuyor çoğu zaman. Yasal zeminde başvurumuzu gerçekleştirip sabırla beklemek gerekiyor.
 
Sahadan sahaya değiştiği için tam olarak nasıl bir rota izlenip de çekileceğini bilemeyiz. Çok takılmayın bu detaylara bence.

Bölgedeki çalışma takvimine bağlı olarak değişir. Bazı arkadaşların işi 1-2 haftada hallolurken bazı arkadaşlar aylarca bekleyebiliyor. O yüzden net bir şey söylemek zor.

Hocam siz Türk Telekom'dan fiberi çektirip Millenicom'dan mı bağlattınız?
 
Evet zaten VDSL'de iken de Millenicom abonesiydim. Fiber gelince de VDSL altyapıdan fiber altyapıya geçiş yaptım. Yani yine Millenicom abonesi olarak kalmaya devam ettim.
Türk Telekom sorun çıkarmıyor değil mi hocam?Sürekli adamların üstüne gidip altyapı yaptırıp başka firmada olsam?
 
Türk Telekom sorun çıkarmıyor değil mi hocam?Sürekli adamların üstüne gidip altyapı yaptırıp başka firmada olsam?
Bu aslında kişiye bağlı biraz. Yani kişi derken muhatap olduğunuz kişiler demek istiyorum. Mesela başıma geleni anlatmak isterim:
Taşeron ekip binaya kabloyu çekmeye geldiğinde müdürlükten beni aradılar. Çünkü dilekçede vekil tayin edilen kişi bendim. Yani müdürlüğün muhatap olacağı kişi bendim. Adam tam adresi görememiş sistemden. Sokak ismi uyuşuyordu ama bina numarası adamın ekranında farklı görünüyordu. Adam benden abone numaramı istedi. Sanırım tam adresi görebilmek için istedi, burası benim tahminim. Millenicom müşterisi olduğumu söyleyince "ama sen fibere geçemeyebilirsin ha" diyerek aklınca tehdit etti. Aslında bal gibi geçebileceğimi kendi de biliyor ben de biliyorum. Ama işte olur da TT'ye bir müşteri daha kazandırırım belki diye düşünerek karşısındakini salak yerine koydu salak. O an "he hı" diyerek geçiştirdim. Sonra da işte altyapı aktif edilince Millenicom'u arayıp adresime fiber altyapı geldiğini ve bu fiber altyapı üzerinden hizmet almak istediğimi söyledim. Onlar da talebimi aldı. Gelen ekip de TT'nin kendi ekibi ha bu arada. Altyapı sahibi TT olduğu için kuruluma da TT ekibi geliyor. Zaten getirdiği ONT ve routerın üzerinde de TT logosu var:

Modem ve ONT.jpg

Yani bu cihazlar da TT'ye ait. Mülkiyet hakkı TT'de kullanım hakkı aboneliğim süresince bende.

Her neyse konu dağıldı biraz toparlıyorum hemen. Gerek bu forumda gerek başka forumlarda da sıkça gördüğüm bir şey TT elemanlarının kendi firmalarına abone toplama çabası. Mesela arkadaş fiber için başvuruyor. Müdürlükteki adam diyor ki: "binadan 10 kişiyi TT abonesi yapmalısın yoksa fiber işi yaş."
Veya "Tivibu abonesi olmazsan fiber yok." gibisinden işi yokuşa sürme amaçlı mesnetsiz iddialarda bulundukları oluyor. Arkadaş da bu gibi iddiaların karşısında sinip sustuğu için amacına (yani fibere) ulaşamıyor.
Aslında işi yokuşa sürmelerinin de bir sebebi var. Bazen yatırım yapmak hiç kârlı olmuyor altyapı sahibi firma açısından. Mesela yazlıkçıların yoğunlukta olduğu bir mahalle düşünün. Mahalledeki evlerin birçoğu yılın 9-10 ayı boş. Geri kalan 2-3 aylık zaman diliminde de abonelik alan pek yok. Alan olsa da 2-3 aylık yazlık paket alıp zamanı dolunca iptal ediyor. E bu durumda oraya yatırım yapmak firma açısından ölü doğmuş bir proje olur. Haliyle adamlar da işi yokuşa sürerek vatandaşı bezdirme politikası izliyor.

Bu yaptıkları asla ve kat'a etik değil. Ama kendi açılarından mantıklı. Ne yapalım durum bu yani.

Ha diyeceksiniz ki "ben yazlık yerde oturmuyorum." O zaman daha şanslısınız ama böyle bir bahaneyle karşılaşırsanız bilin ki kendilerince haklı sebepleri vardır. Kimse kimseye kıllığından yapmıyor böyle şeyleri yani. Onların size veya bana garezi yok.

Peki böyle bir durumla karşılaşırsak ne yapmak lazım?

Adamla ters düşmeye gerek yok bence. He hı oldu tamam yan yattı çamura battı falan diyerek geçiştirip suyuna gitmek lazım.
Hah işte tam da bu noktada önceki meseleye geliyoruz yine: adamları gereksiz yere sıkboğaz etme meselesi.
Hocam onlar da insan. Bakın kendiniz dediniz "sürekli adamların üstüne gidip ..." diye. Demek ki siz de farkındasınız adamların üstüne gittiğinizin. Siz adamların üstlerine giderseniz onlar da zamanı gelince sizin üstünüze gelip zorluk çıkarabilir. Eden bulur meselesi. O yüzden durduk yere sürekli "hadi fiber çekin, bugün çekin hemen, ne duruyorsunuz bekliyoruz" diye sıkıştırmanın hiçbir anlamı yok. Daha önce de belirttiğim gibi yasal zeminde başvurumuzu yapıp sabırla beklemek lazım. Makbul aralıklarla da kendimizi hatırlatabiliriz tabii.
 
Bu aslında kişiye bağlı biraz. Yani kişi derken muhatap olduğunuz kişiler demek istiyorum. Mesela başıma geleni anlatmak isterim:
Taşeron ekip binaya kabloyu çekmeye geldiğinde müdürlükten beni aradılar. Çünkü dilekçede vekil tayin edilen kişi bendim. Yani müdürlüğün muhatap olacağı kişi bendim. Adam tam adresi görememiş sistemden. Sokak ismi uyuşuyordu ama bina numarası adamın ekranında farklı görünüyordu. Adam benden abone numaramı istedi. Sanırım tam adresi görebilmek için istedi, burası benim tahminim. Millenicom müşterisi olduğumu söyleyince "ama sen fibere geçemeyebilirsin ha" diyerek aklınca tehdit etti. Aslında bal gibi geçebileceğimi kendi de biliyor ben de biliyorum. Ama işte olur da TT'ye bir müşteri daha kazandırırım belki diye düşünerek karşısındakini salak yerine koydu salak. O an "he hı" diyerek geçiştirdim. Sonra da işte altyapı aktif edilince Millenicom'u arayıp adresime fiber altyapı geldiğini ve bu fiber altyapı üzerinden hizmet almak istediğimi söyledim. Onlar da talebimi aldı. Gelen ekip de TT'nin kendi ekibi ha bu arada. Altyapı sahibi TT olduğu için kuruluma da TT ekibi geliyor. Zaten getirdiği ONT ve routerın üzerinde de TT logosu var:


Yani bu cihazlar da TT'ye ait. Mülkiyet hakkı TT'de kullanım hakkı aboneliğim süresince bende.

Her neyse konu dağıldı biraz toparlıyorum hemen. Gerek bu forumda gerek başka forumlarda da sıkça gördüğüm bir şey TT elemanlarının kendi firmalarına abone toplama çabası. Mesela arkadaş fiber için başvuruyor. Müdürlükteki adam diyor ki: "binadan 10 kişiyi TT abonesi yapmalısın yoksa fiber işi yaş."
Veya "Tivibu abonesi olmazsan fiber yok." gibisinden işi yokuşa sürme amaçlı mesnetsiz iddialarda bulundukları oluyor. Arkadaş da bu gibi iddiaların karşısında sinip sustuğu için amacına (yani fibere) ulaşamıyor.
Aslında işi yokuşa sürmelerinin de bir sebebi var. Bazen yatırım yapmak hiç kârlı olmuyor altyapı sahibi firma açısından. Mesela yazlıkçıların yoğunlukta olduğu bir mahalle düşünün. Mahalledeki evlerin birçoğu yılın 9-10 ayı boş. Geri kalan 2-3 aylık zaman diliminde de abonelik alan pek yok. Alan olsa da 2-3 aylık yazlık paket alıp zamanı dolunca iptal ediyor. E bu durumda oraya yatırım yapmak firma açısından ölü doğmuş bir proje olur. Haliyle adamlar da işi yokuşa sürerek vatandaşı bezdirme politikası izliyor.

Bu yaptıkları asla ve kat'a etik değil. Ama kendi açılarından mantıklı. Ne yapalım durum bu yani.

Ha diyeceksiniz ki "ben yazlık yerde oturmuyorum." O zaman daha şanslısınız ama böyle bir bahaneyle karşılaşırsanız bilin ki kendilerince haklı sebepleri vardır. Kimse kimseye kıllığından yapmıyor böyle şeyleri yani. Onların size veya bana garezi yok.

Peki böyle bir durumla karşılaşırsak ne yapmak lazım?

Adamla ters düşmeye gerek yok bence. He hı oldu tamam yan yattı çamura battı falan diyerek geçiştirip suyuna gitmek lazım.
Hah işte tam da bu noktada önceki meseleye geliyoruz yine: adamları gereksiz yere sıkboğaz etme meselesi.
Hocam onlar da insan. Bakın kendiniz dediniz "sürekli adamların üstüne gidip ..." diye. Demek ki siz de farkındasınız adamların üstüne gittiğinizin. Siz adamların üstlerine giderseniz onlar da zamanı gelince sizin üstünüze gelip zorluk çıkarabilir. Eden bulur meselesi. O yüzden durduk yere sürekli "hadi fiber çekin, bugün çekin hemen, ne duruyorsunuz bekliyoruz" diye sıkıştırmanın hiçbir anlamı yok. Daha önce de belirttiğim gibi yasal zeminde başvurumuzu yapıp sabırla beklemek lazım. Makbul aralıklarla da kendimizi hatırlatabiliriz tabii.
Hocam fiber kutusu takıldı ve kutudan eski ankastrenin içini söküp oraya çekmişler kabloyu ordanda üst katlara çektiler duvarların arka tarafından.Daireye bağlantı işlemi nasıl olacak bir bilgin varmı?
 
Hocam fiber kutusu takıldı ve kutudan eski ankastrenin içini söküp oraya çekmişler kabloyu ordanda üst katlara çektiler duvarların arka tarafından.Daireye bağlantı işlemi nasıl olacak bir bilgin varmı?
Tam olarak neyi sorduğunuzu anlayamadım ama daire içi kurulumun nasıl olacağını sorduğunuzu varsayarak yazıyorum:
Kuruluma gelen ekip ONT ve router getirecek. OBK'nın (yani o ince fiber kablonun) ucuna SC konnektör takacak. Sonra bu konnektörü de ONT cihazına takacak. Sonra ONT cihazına bir CAT kablo bağlayıp CAT kablonun diğer ucunu da routerın WAN portuna takacak. Tabii OBK'nın kutu tarafındaki ucuna da SC konnektör takılıp kutudaki porta yerleştirilecek. Kimi zaman direkt SC konnektör takılıyor kimi zaman da pigtail dediğimiz bir ucu konnektörlü bir ucu boş olan fiber kabloya füzyon (kaynatma işlemi) yapılıyor. Aralarında bir fark yok son kullanıcı açısından.

Pigtail dediğim kablonun detaylarına şuradan bakabilirsiniz: SC/UPC Pigtail | Single Mode G657.A2 | 0.9mm | Single Mod Fiber Optik Pigtail

Füzyon işleminin nasıl yapıldığını da şu videoda izleyebilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Başka bir forumdan bir arkadaş için taa 2 yıl önce fiber altyapımı özetleyen bir video çekmiştim. Saha dolabından odama kadar her şeyi detaylıca anlattım. Videoyu izlerseniz kafanızdaki birçok soruya cevap bulacaksınız: 281.35 MB file on MEGA
 
Son düzenleme:
Tam olarak neyi sorduğunuzu anlayamadım ama daire içi kurulumun nasıl olacağını sorduğunuzu varsayarak yazıyorum:
Kuruluma gelen ekip ONT ve router getirecek. OBK'nın (yani o ince fiber kablonun) ucuna SC konnektör takacak. Sonra bu konnektörü de ONT cihazına takacak. Sonra ONT cihazına bir CAT kablo bağlayıp CAT kablonun diğer ucunu da routerın WAN portuna takacak. Tabii OBK'nın kutu tarafındaki ucuna da SC konnektör takılıp kutudaki porta yerleştirilecek. Kimi zaman direkt SC konnektör takılıyor kimi zaman da pigtail dediğimiz bir ucu konnektörlü bir ucu boş olan fiber kabloya füzyon (kaynatma işlemi) yapılıyor. Aralarında bir fark yok son kullanıcı açısından.

Pigtail dediğim kablonun detaylarına şuradan bakabilirsiniz: SC/UPC Pigtail | Single Mode G657.A2 | 0.9mm | Single Mod Fiber Optik Pigtail

Füzyon işleminin nasıl yapıldığını da şu videoda izleyebilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Başka bir forumdan bir arkadaş için taa 2 yıl önce fiber altyapımı özetleyen bir video çekmiştim. Saha dolabından odama kadar her şeyi detaylıca anlattım. Videoyu izlerseniz kafanızdaki birçok soruya cevap bulacaksınız: 281.35 MB file on MEGA
Hocam demek istediğim şu genelde kabloyu kapının üstünden delerek geçiriyorlar.Fakat bende herşey duvar arkasında yani açıkta kablo yok.Daireye nerden gelicek kablo bu dsl girşi yapılan prizin içinden mi çıkaracaklar bunu kastettim.Çünkğ fiber kabloları internet ankastresinden götürmüşler ordaki eski tip şeyi sökp ordan duvar arkasından götürmüşler
 
Hocam demek istediğim şu genelde kabloyu kapının üstünden delerek geçiriyorlar.Fakat bende herşey duvar arkasında yani açıkta kablo yok.Daireye nerden gelicek kablo bu dsl girşi yapılan prizin içinden mi çıkaracaklar bunu kastettim.Çünkğ fiber kabloları internet ankastresinden götürmüşler ordaki eski tip şeyi sökp ordan duvar arkasından götürmüşler
Mevcutta var olan tesisatın içerisindeki bakır kablolar sökülüp yerlerine fiber kablo çekildiyse evet muhtemelen prizin içinden çıkaracaklar.
 

Geri
Yukarı