Windows 11 ve 10 artık NVMe SSD’li sistemlerde oyunları daha hızlı açmaya yarayan ve ilk aşamada Xbox Series X ve S için sunulan DirectStorage desteğine sahip.
Microsoft, Windows oyunlarının artık DirectStorage API desteğiyle güncellenebileceğini duyurdu. Bahsi geçen API, ilk olarak Xbox Series X ve Xbox Series S konsollarında ortaya çıkmıştı. Özellik, modern NVMe SSD’lerin tüm nimetlerinden (yüksek okuma / yazma hızı ve yüksek IOPS) yararlanarak oyunların çok daha hızlı yüklenmesini sağlıyor. Microsoft, Eylül 2020’de Windows için de bu özelliği duyurmuştu. Eylül 2020’nin üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra, özellik nihayet geliştiriciler tarafından yaygın olarak kullanılabilir hale geldi.
DirectStorage’dan önceki API’ler, oyunların yalnızca bir seferde bir “giriş / çıkış” isteği gerçekleştirerek sürücüden varlık yüklemesine izin veriyordu ve diğer bir isteğin işlenmesi başlamadan önce her isteğin eksiksiz olarak tamamlanması gerekiyordu. Bu durum, her istek için minimum ek yük artışına neden olmaktaydı ve mekanik sabit sürücüler ile SATA SSD’ler bu derece hızlı olmadığı için yükleme süreleri üzerindeki etki de DirectStorage kadar büyük olmuyordu.
DirectStorage Ne İşe Yarıyor?
Normalde NVMe bir SSD ile de oyunlar çok hızlı yüklenmiyor. Bunun sebebi, art arda sıralanan giriş / çıkış talepleri. Bu sebeple oyunlar olması gerekenden çok daha yavaş yükleniyor. DirectStorage ise aynı anda birden fazla “giriş / çıkış” isteğine izin vererek ve GPU belleğiyle iletişimi üst noktaya taşıyarak tüm bu sorunların önüne geçiyor.
Oyun geliştiricileri için oyunların boyutu her zaman göz önünde bulundurulması gereken bir unsur olmuştur. DirectStorage özelliği ile birlikte, çok daha kısa sürelerde yüklemeler yapılabileceğinden daha yüksek boyutlu oyunlar görmemiz de mümkün olabilir. Sonuç olarak bu durum da oyunlarda daha ayrıntılı dokuları görebilmemizi sağlayacak.
Son olarak, Microsoft’un halihazırda teknolojiyi kullanacak herhangi bir oyundan bahsetmediğini belirtelim. Ancak Xbox’ta DirectStorage’dan yararlanan tüm oyunların Windows’ta da kullanılacağını varsayabiliriz. Bununla birlikte, Microsoft’un kendi tarafında çevirebileceği bir anahtar olmadığı için bireysel geliştiricilerin bunu her oyunda uygulamasını da beklememiz gerekiyor.