i5-10400F RX 6700 sistemde yavaşlık ve takılma

Wnairz

Hectopat
Makaleler
1
RAM
24 (8+16)
SSD veya HDD modeli
MSI M450 500GB
Ekran kartı
AMD RX 6700
Anakart
MSI B460M PRO
İşlemci
Intel Core i5-10400F
Merhaba. Daha önce de bu sorun ile alakalı bir konu açmıştım fakat şu an durum farklı. Önceki sorunun SSD'den kaynaklı olduğunu düşünüyordum fakat sorun SSD'de değilmiş. Şu anda sistemimde genel olarak bir yavaşlık var. Oyunlarda bunu hissetmesem de mesela herhangi bir uygulamayı açtığımda Steam gibi ilk önce pencere simsiyah kalıyor ardından görüntü geliyor. Aynı şekilde herhangi bir tarayıcıda da durum böyle. YouTube'da bir videoyu durduruyorum 5-6 saniye sonra duruyor. Yazı yazarken arada sırada yazdığım yazı ben yazdıktan sonra geliyor.

Windows'un RAM'leri test eden aracı ile RAM'leri test ettim. Herhangi bir sorun çıkmadı. RAM'lerimi tek tek test ettim. Yine sorun devam etmekte. Sorunun SSD'den kaynaklı olmadığına da eminim çünkü daha dün sorundan ötürü yeni bir M.2 SSD aldım ve 2 defa sıfırdan Windows 11 kurmama rağmen sorun hala devam etmekte.

Userbenchmarks ile test yaptım. Sonuçlar da bu şekilde:
Userbenchmarks: Game 92%, desk 89%, work 83%
CPU: Intel Core i5-10400F - 83.5%
GPU: AMD RX 6700 - 109%
SSD: MSI M450 500GB - 220.8%
SSD: Apacer AS340 120GB - 64.2%
HDD: Seagate Barracuda 1TB (2016) - 110.1%
USB: WD Game Drive 4TB - 64.6%
RAM: Crucial CB8gu2400.C8jt 04CD F4-3200C16-16gvk 24 GB - 62%
Mbd: MSI B460M Pro (MS-7C88)

Merhaba. Daha önce de bu sorun ile alakalı bir konu açmıştım fakat şu an durum farklı. Önceki sorunun SSD'den kaynaklı olduğunu düşünüyordum fakat sorun SSD'de değilmiş. Şu anda sistemimde genel olarak bir yavaşlık var. Oyunlarda bunu hissetmesem de mesela herhangi bir uygulamayı açtığımda Steam gibi ilk önce pencere simsiyah kalıyor ardından görüntü geliyor. Aynı şekilde herhangi bir tarayıcıda da durum böyle. YouTube'da bir videoyu durduruyorum 5-6 saniye sonra duruyor. Yazı yazarken arada sırada yazdığım yazı ben yazdıktan sonra geliyor.

Windows'un RAM'leri test eden aracı ile RAM'leri test ettim. Herhangi bir sorun çıkmadı. RAM'lerimi tek tek test ettim. Yine sorun devam etmekte. Sorunun SSD'den kaynaklı olmadığına da eminim çünkü daha dün sorundan ötürü yeni bir M.2 SSD aldım ve 2 defa sıfırdan Windows 11 kurmama rağmen sorun hala devam etmekte.

Userbenchmarks ile test yaptım. Sonuçlar da bu şekilde:
Userbenchmarks: Game 92%, desk 89%, work 83%
CPU: Intel Core i5-10400F - 83.5%
GPU: AMD RX 6700 - 109%
SSD: MSI M450 500GB - 220.8%
SSD: Apacer AS340 120GB - 64.2%
HDD: Seagate Barracuda 1TB (2016) - 110.1%
USB: WD Game Drive 4TB - 64.6%
RAM: Crucial CB8gu2400.C8jt 04CD F4-3200C16-16gvk 24 GB - 62%
Mbd: MSI B460M Pro (MS-7C88)
Skorun düşük. i5 8600k %93.5 Gtx 1080 Ti %120 Bendeki böyle.

Bu konuda pek çok esas göze alınmalıdır;
İşlemcinin termal macunu bitmiş olabilir.
%temp% temp prefetch gibi gereksiz dosya log klasörlerinide temizleyebilirsin.
Sistemi sıfırlayabilirsin, eğer önemli bilgilerin bulunuyorsa USB'ye veyahut başka bir (Windows'Un kurulu olduğu dis hariç) herhangi bir diske kopyalayabilir ve Format'ta atabilirsin.
Üstelik işlemcin kaçıncı nesil? i5 iyi bir işlemci sayılmaz da, en azından işlemcinin nesili yeni çıkanlardan ise bu yarardır.

Userbenchmarks saçma sapan yanıltıcı bir program. Güvenmeyin.
İşlemci ve ekran kartı sıcaklıkları nasıl?

Sıcaklık değerleri ne durumda?

Hocam sıcak bir ortamdayım evde klima yok. İşlemci ve ekran kartı sıcaklıkları ortalama 40 derece civarında.

Bu konuda pek çok esas göze alınmalıdır;
İşlemcinin termal macunu bitmiş olabilir.
%temp% temp prefetch gibi gereksiz dosya log klasörlerinide temizleyebilirsin.
Sistemi sıfırlayabilirsin, eğer önemli bilgilerin bulunuyorsa USB'ye veyahut başka bir (Windows'Un kurulu olduğu dis hariç) herhangi bir diske kopyalayabilir ve Format'ta atabilirsin.
Üstelik işlemcin kaçıncı nesil? i5 iyi bir işlemci sayılmaz da, en azından işlemcinin nesili yeni çıkanlardan ise bu yarardır.
Termal macunu yeni yeniledim, bilgisayara yeni format attığım için temp gibi kalıntı dosyaların olacağını sanmıyorum. 10. Nesil evet eskidi ama o kadar da eski bir işlemci sayılmaz bence. Bu sorunlardan nerdeyse hiç birini yaşamayan arkadaşlarım 6500 falan kullanıyor.

Hocam sıcak bir ortamdayım evde klima yok. İşlemci ve ekran kartı sıcaklıkları ortalama 40 derece civarında.

Termal macunu yeni yeniledim, bilgisayara yeni format attığım için temp gibi kalıntı dosyaların olacağını sanmıyorum. 10. Nesil evet eskidi ama o kadar da eski bir işlemci sayılmaz bence. Bu sorunlardan nerdeyse hiç birini yaşamayan arkadaşlarım 6500 falan kullanıyor.
O zaman bilmiyorum. İstersen binanızda bir usta/uzman varsa ona gösterebilirsiniz. Ya da bilgisayarcıya da olabilir. Veyahut işletim sistemi senin bilgisayar desteklemiyor olabilirde hocam.

Yeni konular

Geri
Yukarı