Linux 6.15 4 GB'den fazla RAM'e sahip 32 bit sistemlerin çökmesini düzeltiyor

Bayram Tempest

Moderasyon Ekibi Sorumlusu
Süpervizör
Makaleler
39
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 R7-7840HS RTX 3050 6 GB VRAM 16 GB DDR5 RAM
Linux çekirdeğinde bulunan bir hata nedeniyle 32 bit sistemlerde 4 GB'den fazla RAM takıldığında çökme hataları yaşanmaktaydı. Linux 6.15-rc4 sürümü bu çökme hatalarını engelleyecek şekilde yeni bir yama sunuyor.

32 bit kullanıcıları için güncel desteği olan çok az dağıtım olsa da eski bilgisayara sahip kişiler için sevindirici bir haber.

Kaynak: [GIT PULL] x86 fixes - Ingo Molnar

Linux çekirdeğinde bulunan bir hata nedeniyle 32 Bit sistemlerde 4 GB'den fazla RAM takıldığında çökme hataları yaşanmaktaydı.

Windows hiç izin vermiyordu, Linux'un izin verdiğini şimdi öğrendim. 4 GB ve üstü RAM'e sahip bilgisayara 32 Bit kurmaz bence birisi. Donanımını yükseltsin daha iyi olur o kullanıcı için.

Windows hiç izin vermiyordu, Linux'un izin verdiğini şimdi öğrendim. 4 GB ve üstü RAM'e sahip bilgisayara 32 Bit kurmaz bence birisi. Donanımını yükseltsin daha iyi olur o kullanıcı için.
Mantıklı tek açıklama halen daha operasyonda olan 32 bitlik işlemcilere sahip sunucular olabilir benim şahsen aklıma gelen, ihtiyaç olmasa bile istendiği zaman böyle bir yeniliğin olması güzel bir şey.

Denemedim ancak yine 4 GB üzeri RAM kullanımına izin verilmiyor zaten hocam. Buradaki hata da ondan kaynaklanıyor, 4 GB'den sonraki kalan bellek çökmeye sebep oluyordu. Yani yine 4 GB üzeri RAM'in kullanılamıyor olması lazım.

Güncelleme yarın yayınlanacak.

Denemedim ancak yine 4 GB üzeri RAM kullanımına izin verilmiyor zaten hocam. Buradaki hata da ondan kaynaklanıyor, 4 GB'den sonraki kalan bellek çökmeye sebep oluyordu. Yani yine 4 GB üzeri RAM'in kullanılamıyor olması lazım.

Güncelleme yarın yayınlanacak.

Belleği 4GB'lık sanal parçalara bölüp 4GB'tan fazla bellek kullanılabiliyor ama bu performansa olumsuz etki ediyor tabi. Ubuntu 32 bit bunun için PAE kullanıyordu mesela: Does Ubuntu Desktop 32Bit Support more than 4GB Memory with default installation?

Modern bir örnek olarak da Intel ARC A770 16 GB ekran kartı 32 bit bir GPU olmasına rağmen belleği 4 GB'lık sanal parçalara bölerek 16 GB VRAM'e sahip olabiliyor.
Ama 4GB'tan fazla bir veriyi parçalara bölmeden tek seferde belleğe yazmaya çalıştığında ya 4GB'tan büyük veri hatası alıyorsun, ya da hata almazsan da veri yanlış yere yazılıyor ve veri bozulmuş oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı