Olası deprem anında zemin katta oturan biri ne yapmalı?

rashnikko

Kilopat
Merhaba, İstanbul Fatih'te ara bir sokakta 2000 yılında yapılmış bir binanın en alt katında yaşıyorum. Binamız 99 depremi sonrası yapılmış, ailemin dediğine göre sürekli denetim sağlanarak inşaat tamamlanmış. Biz -1 yani bahçe katındayız. Arka tarafımız evlerin arasında kalmış ortak bir alan var. Bahçe kapısı benim odamda yani deprem anında hızlıca oradan çıkabilirim fakat arka bahçede bir binanın bile bahçeye doğru yıkılması büyük tehlike yaratır. Binamız 5 katlı yani bizim üzerimizde 4 daire daha var. Binanın dayanıksız olduğunu sanmıyorum fakat ister istemez korkuyorum. Yatağın yanında çök-kapan yapmak mantıklı geliyor fakat olası bir çöküşte üzerime 4 katın geleceğini bilmek yatağın beni koruyacağı fikrini çürütüyor kafamda. Siz ne düşünüyorsunuz?

Dışarıya yakınsanız deprem hissettiğiniz anda son hızla dikkatli şekilde binalardan uzak bir yerde durun dışarıda. En kötü ihtimal artık telefondan yardım tuşuna basın 112 arayıp sağlam bir eşyanın altında korunmaya çalışın.

İfadeler: Vio
Topuklayacaksın eğer zemine yakınsan. Değilsen de güvenliğini sağlamak için çöküp sağlam bir şeylerin yanında bekleyeceksin. 2. kattayım ben üçerli beşerli merdivenlerden inerek kaçtım dışarıya.

Eğer zemine yakın bir mesafedeyseniz birçok kişi camdan çıkmaya çalışır ancak bu yanlış. Üst katınızda bulunan asmalı bir balkondan beton düşme riski yüksek. Bu nedenle dışarıya çıkabileceğiniz en yakın bölgeden kaçmak olacaktır. Merdiven boşluklarının düşme ihtimaline karşı zemin kat daha avantajlıdır.

Giriş katta değilim. Yani bodrum denebilir aslında binanın kapısından girince bir kat aşağı iniyorum. Yattığım yerden fırlayıp merdivenden 1 kat çıkıp dışarıda bir araba kenarına çöküp kapanmam mıdır doğru olan yani? @Teru @Vio @Borozan08

Binadan olabildiğince hızlıca çıkıp uzaklaşmanız için en uygun imkanları söyledim olası bir çökme sırasında başınıza onlarca senaryo gelebilir önemli olan sağ salim kurtulmak.

Binadan olabildiğince hızlıca çıkıp uzaklaşmanız için en uygun imkanları söyledim olası bir çökme sırasında başınıza onlarca senaryo gelebilir önemli olan sağ salim kurtulmak.
Sokağımız çok geniş değil yani 2 araba yan yana sığabiliyor ve tahmin edersiniz ki karşı taraf full park edilmiş vaziyette. Eğer telefon uyarı verirse ve deprem başlamamış olursa direkt dışarı karşıdaki arabaların arkasına doğru koşacağım. Mantıklı olan bu mu sizce?

Merdivenler çöker. 10-15 saniyede çıkıp çıkamadığınızı test edin. Olmuyorsa evde çökün. Zemininiz çökmeyecek nasılsa.

Binalara uzaklaşabildiğin kadar uzak dur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…