Üniversite tercihi hakkında ne yapılmalı?

Pinatashug

Femtopat
Daha fazla  
Herkese merhaba, bu sıralar bununla ilgili çok konu açıyorum fakat aklım karıştı ve çözüme kavuşturmak istiyorum. Şimdi ben bu sene ilk kez YKS'ye girdim ve 44 bin sıralama yaptım. Tercihlerimi YÖK Atlas'taki gibi düşük sıralamadan yükseğe doğru yazmalı mıyım? Yoksa üniversiteler için belirli kriterlere bakıp sıraları oynatmalı mıyım bilemiyorum eğer kriterler için önereceğiniz siteler var ise bırakabilirsiniz. Ayrıca tercih listemin tamamını doldurmalı mıyım? Bölümü seçtim fakat hiç deneyimim olmadığı için üniversite seçme bölümü biraz daha zorlayıcı. Yardımlarınız için teşekkür ederim şimdiden.

Ben yıllar önce tercih yaptığımda 24 tercih hakkı vardı. Şu an aynı mı bilmiyorum. İlk 4 sıraya sıralamamdan daha iyi yerleri yazdım sonra benim sıralamama yakın yerleri en sonlara da gelmesi garanti olacak yerleri yazdım. 4. tercihim gelmişti.

Eğer mühendislik düşünüyorsanız ve bölümü paylaşırsanız üniversiteler hakkında önerim olabilir.
Elektrik-Elektronik mühendisliği

Ben yıllar önce tercih yaptığımda 24 tercih hakkı vardı. Şu an aynı mı bilmiyorum. İlk 4 sıraya sıralamamdan daha iyi yerleri yazdım sonra benim sıralamama yakın yerleri en sonlara da gelmesi garanti olacak yerleri yazdım. 4. tercihim gelmişti.

Direk YÖK'e göre yapayım mı yoksa araştırmam gerekir mi? Yani araştırsam da pek anlamayacağım aslında bilmiyorum kafam çok karışık.

Araştırmadan tercih mi yapılır? Elbette araştıracaksın ona göre oynamalar yapacaksın. Sırf batıda olduğu için sıralaması iyi olup da akademik kadrosu leş gibi olan üniversiteler var. Erzurum Atatürk Üniversitesi sırf konumundan dolayı sıralaması düşük olanlardan. Bir başka örnek ise Elazığ Fırat Üniversitesi. Mühendislik bölümlerinde gerçekten iyi olmasına rağmen konumundan dolayı sıralaması gerilerde.

Elektrik-elektronik mühendisliği.

Direk YÖK'e göre yapayım mı yoksa araştırmam gerekir mi? Yani araştırsam da pek anlamayacağım aslında bilmiyorum kafam çok karışık.

YÖK Atlas'a göre yapabilirsin. Yerleşen son kişinin sıralamasına göre mantıklı bence ama MTOK olayı falan vardı eskiden şu an var mı bilmiyorum. Meslek lisesinden gelenlere ayrı puan veriliyordu. Eğer hala devam ediyorsa görmezden gelip Anadolu lisesinden gelenin sıralamasına göre yaparsın.

Elektrik-Elektronik mühendisliği

Bir kere bölümü seçerken kesinlikle %100 İngilizce eğitim verdiğinden emin olmak lazım. Çünkü Roketsan, Aselsan gibi firmalar staja bile alırken %100 İngilizce bölüm okuma kısıtı koyuyor. Mezuniyetten sonra ve aday mühendislik programları için de büyük bir artı çünkü ekstra dil sınavı ibraz etmene gerek kalmıyor. Ayrıca mühendislik kesinlikle İngilizce okunmalı. Baktığım zaman kendi okulum AYBÜ'de elektrik elektronik mühendisliğine sıralamanızın yettiğini görüyorum. Bence tercih edebilirsin. Okulumuz yeni ancak Aselsan çok fazla EE'ci çekiyor bizden.

Araştırmadan tercih mi yapılır? Elbette araştıracaksın ona göre oynamalar yapacaksın. Sırf batıda olduğu için sıralaması iyi olup da akademik kadrosu leş gibi olan üniversiteler var.

Hangi sitelere veya nerelere bakmalıyım? Bazıları akademik kadro vs. demiş fakat anlayacağımı sanmıyorum. Üniversite ülke geneli puanına falan baksam yeterli olur mu?

Hangi sitelere veya nerelere bakmalıyım? Bazıları akademik kadro vs. demiş fakat anlayacağımı sanmıyorum. Üniversite ülke geneli puanına falan baksam yeterli olur mu?
Üniversitenin kendi sitesinden bölümünün akademik kadrosunu incele. Kaç tane profesör, doçent olduğuna bak. Hatta hocaları bile araştırabilirsin. Haklarında yorum yapanlar illaki vardır. Çevrende araştırdığın üniversitelerde okuyan ya da yakını okuyan varsa bilgi iste. YouTube'da da üniversiteler ve bölümler hakkında yorum videoları mevcut.

Hocam sen en iyisi öncelikle ön koşullu ders olayına bir bak. Bölümlerin internet sayfalarında bulursun. Ön koşullu derslerden geçemezsen okulunun uzama ihtimali yüksek. Ona göre ayrı bir kriter olarak aklında bulunsun. Okulu kazanmak ayrı bir olay, bitirebilmek ayrı bir olay.

Yeni konular

Geri
Yukarı