Zorin OS Lite Güç Kesintisi Sonucu Bozuldu

Makaleler
9
Daha fazla  
Arkadaşlar 1 aya yakın süredir Zorin OS Lite kullanıyordum. Bilgisayarımda çok nadiren oluşan bir sorun oldu. Sorun Windows'da da oluyordu.

Şöyle bir sorun oluyordu: Sistem birden felç geçiriyor. Caps Lock ışığı bile yanmıyor oluyordu. Görüntü bazen kalıyor bazen direk gidiyordu. Kapatma tuşuna basılı tutup kapatmazsam ses aygıtları "darrrr" diye sesler geliyor çok yüksek seste. Kapatıyordum o yüzden ve hatta bir defa şöyle denedim. Kendine gelir mi diye bir 2 saat falan açık bıraktım o sinir bozucu sese rağmen. Ama düzelmedi.

Her neyse aynısı bu OS'da da oldu. Ancak PC'yi yeniden açınca hiçbir driver'ı yüklemiyor. Sistem dosyalarında problemler, driver'lar bozulmaya uğramış. Bilgisayar açılıyor ama hiçbir şey yapılmıyor. Ekran görüntüsünü aşağıya bırakacağım. Çözünürlüğü arttırmayı denedim ama artmıyor, 640x480'de oynatıyor görüntüyü. Performans da düşmüş. Windows'da hiç bu derece sorun olmuyordu. Windows'u direk normal başlatıyor sorun kalmıyordu. Bu nasıl bir sorundur ben anlamadım. Ne yapmalıyım sizce?
Yeni bir dağıtım kullansam en azından sistem dosyaları ve driver'lar bozulmadan kullanma ihtimalim var mı?

Dosya Ekleri

• 16122929292419136383899366579694.jpg
    16122929292419136383899366579694.jpg
    81,6 KB · Görüntüleme: 52
Son düzenleyen: Moderatör:
Harddiskiniz sağlıklı mı?
Durumu belli değil. Harddisk sağlığı hakkında hiçbir fikrim yok maalesef. Ama zannetmem. Çünkü Windows'da kapatınca harddisk sorun oluşturmuyordu. Bunda da oluşturmamıştır diye düşünüyorum. Bu yaşadığım sorun yazılımsal bir sorun sanırım çünkü Windows'da şimdiye kadar başıma toplasanız 30 defa gelmiştir hiç birinde böyle bir şey olmadı.

Bence gene de kontrol edin. Hard Disk Sentinel - Thanks for downloading software Bu yazılım ile kontrol edin.
Tamamdır edeceğim hocam şu an bilgisayar kapalı. Açtığım zaman kontrol edeceğim ama şöyle bir şey var. Wİ-Fİ aygıtı da çalışmıyor. Wi-Fi aygıtı anakart üzerinde açık gözüküyor ama OS'da Wi-Fi kartı takılı değil olarak gösteriyor. Yani büyük bir driver sorunu var. İndiremem PC'ye. Başka cihazdan indirir Pc'de açmaya çalışabilirim sanırım emin değilim. USB'ler algılar herhalde. O eski BİOS yazılımım bile USB'leri algılıyorsa o da algılar diye umuyorum. Bu arada BİOS Update yapsam düzelebilir mi? Çünkü bilgisayarın çoğu donanımı değişmesine rağmen sorun devam ediyor?
Harddisk önceden standart bir HDD'ydi. Şimdi SSD taktırdım. Wİ-Fİ aygıtını da değiştirdim çünkü bozulmuştu. Bazen kendini kapatıyordu. Bu arada bu bilgisayar 11 senelik. Bence yine iyi çalışıyor. 4GB ram ve 2.13 Ghz işlemci hızı var. Bi' BİOS Update yapsam sonra sizce bu ani sistem felci gidebilir mi?
Tamamdır edeceğim hocam şu an bilgisayar kapalı. Açtığım zaman kontrol edeceğim ama şöyle bir şey var. Wİ-Fİ aygıtı da çalışmıyor. Wi-Fi aygıtı anakart üzerinde açık gözüküyor ama OS'da Wi-Fi kartı takılı değil olarak gösteriyor. Yani büyük bir driver sorunu var. İndiremem PC'ye. Başka cihazdan indirir Pc'de açmaya çalışabilirim sanırım emin değilim. USB'ler algılar herhalde. O eski BİOS yazılımım bile USB'leri algılıyorsa o da algılar diye umuyorum. Bu arada BİOS Update yapsam düzelebilir mi? Çünkü bilgisayarın çoğu donanımı değişmesine rağmen sorun devam ediyor?
Harddisk önceden standart bir HDD'ydi. Şimdi SSD taktırdım. Wİ-Fİ aygıtını da değiştirdim çünkü bozulmuştu. Bazen kendini kapatıyordu. Bu arada bu bilgisayar 11 senelik. Bence yine iyi çalışıyor. 4GB ram ve 2.13 Ghz işlemci hızı var. Bi' BİOS Update yapsam sonra sizce bu ani sistem felci gidebilir mi?
Bu arada parçalar değişmeden önce de bu sorun devam ediyordu.

@erengore sanırım eski olduğu için olabilir. Bilgisayar 11 yıllık dediniz tüm özelliklerini alabilir miyim? SSD'si düzgün bir SSD mi?
İntel CoreDuo Processor 2.13 Ghz (Sanallaştırma Ömrü bitmişti. Ve İşlemci kullanımı %93'ün üstüne çıkmıyor. Maksimum frekans ise 2 Ghz'nin üstüne çıkmıyor. İşlemci adeta ömrünü tamamladı denebilir ama açıkçası yine de hızlı bir işlemciydi bilgisayarıma göre. Zamanında LoL'de 120 Fps alırdım. Biraz eskidi artık. 30-45 arası veriyordu en son.

4 GB DDR2 800 Mhz Ram

Önceden standart 256 GB HDD/Şimdi SanDisk SSD 128 GB (Aşırı pahalı bir SSD değil çünkü çoğu anakartımla uyumlu değildi. Bu SSD'yi bile zor buldum.) Ama HDD'de vardı, bunda da oluyordu yani bence Depolama kaynaklı değil.

Nvidia GeForce GT220M

Bluetooth 4.1 (Bununla alakalı olabilir çünkü Windows'da Olay görüntüleyicisinde sürekli bu aygıtla ilgili uyarılar geliyordu. Sonrasında direk kendim en yeni driver'ını yükledim düzelmişti. Yeni OS'da da Bluetooth'u sıklıkla kullanıyorum. Ses kalitesi falan sorun oluşturmuyor verimli çalışıyordu.

Atheros b/g Wi-Fi kartı. (Önceden İntel'in bir Wi-Fi kartı vardı) Onda da sorun mevcuttu.

Öncelikle bunun kaynağı bence Donanımsal çünkü bu hep oluyor ve CapsLock ışığının da donup kalması bana direk BİOS kararsızlığını ve sorunlarını andırıyor. Anakart felç oluyor aslına bakarsak bence.
İntel CoreDuo Processor 2.13 Ghz (Sanallaştırma Ömrü bitmişti. Ve İşlemci kullanımı %93'ün üstüne çıkmıyor. Maksimum frekans ise 2 Ghz'nin üstüne çıkmıyor. İşlemci adeta ömrünü tamamladı denebilir ama açıkçası yine de hızlı bir işlemciydi bilgisayarıma göre. Zamanında LoL'de 120 Fps alırdım. Biraz eskidi artık. 30-45 arası veriyordu en son.

4 GB DDR2 800 Mhz Ram

Önceden standart 256 GB HDD/Şimdi SanDisk SSD 128 GB (Aşırı pahalı bir SSD değil çünkü çoğu anakartımla uyumlu değildi. Bu SSD'yi bile zor buldum.) Ama HDD'de vardı, bunda da oluyordu yani bence Depolama kaynaklı değil.

Nvidia GeForce GT220M

Bluetooth 4.1 (Bununla alakalı olabilir çünkü Windows'da Olay görüntüleyicisinde sürekli bu aygıtla ilgili uyarılar geliyordu. Sonrasında direk kendim en yeni driver'ını yükledim düzelmişti. Yeni OS'da da Bluetooth'u sıklıkla kullanıyorum. Ses kalitesi falan sorun oluşturmuyor verimli çalışıyordu.

Atheros b/g Wi-Fi kartı. (Önceden İntel'in bir Wi-Fi kartı vardı) Onda da sorun mevcuttu.

Öncelikle bunun kaynağı bence Donanımsal çünkü bu hep oluyor ve CapsLock ışığının da donup kalması bana direk BİOS kararsızlığını ve sorunlarını andırıyor. Anakart felç oluyor aslına bakarsak bence.
Bu arada BİOS'u açınca 1996-2008 yılları aralığı yazıyordu sanırım. Ne kadar eski olduğunu siz düşünün artık BİOS'un. :)

Bence sorun tozlanma veya temassızlıkdan kaynaklanıyor (SSD ile anakart birine bağlayan kapıda sorun vardır) veya sorun BIOS ile ilgili.
Güncelleme yapmayı deneyeyim mi hocam?
Bu arada daha geçen gün açtım kasayı hocam. Sıklıkla tozunu alıyorum. Günümüzdeki gibi açılmayan tip kasa değiller. Açıyor saç kurutma makinasıyla soğuk üfletiyorum.
Donanımsal'a benziyor sorunlar. BİOS update ile düzelir mi fikrim yok. @Enes3078 @Assecreed
Evet hocam düzeltmeye çalışacağım. Çünkü hem sıklıkla oluyor. Bir de bugün driver'lar gidince artık yeter dedirtti yani.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı