Okulun öğrencilerden zaman çalması

Felsefe dersinde 1 yıl saçmalıkları dinleyeceğimize gerçekten felsefe yapsak zaten din dersi gibi derse gerek yok. Ki laik bir ülkede ne demek din dersi? Bir de zorunlu olması ayrı bir komik.
Terbiye ya milli olur, ya dini olur. Biz, dini terbiyeyi aileye bıraktık.

Milli terbiyeyi de devlete aldık.

Mekteplerimizde ve bütün kültür müesseselerimizde milli terbiye esas kabul edilmiştir.

Tuttuğumuz yol budur: Çocuk, dini terbiyesini ailesinden alacaktır.
~Mustafa Kemal atatürk~

Bu da eğitimsizlikten kaynaklanıyor maalesef.

Bu gerçekleri değiştirmiyor. Biz herkesin mükemmel olmasını beklemiyoruz. Eğer kişi halihazırda iyi bir sistem olup da başarız oluyorsa o tamamen o ve ailesiyle ilgili bir mesele. Lakin sistem kötüyse hatta neredeyse yok denecek seviyedeyse başarma potansiyeli yüksek olan yüzbinlerce insanı heba etmiş oluruz.

Evet işte öğrenciye çalışmak istediği dersi ve sınıfı sormalılar boş boş git gel yapmayalım.
 
Arkadaşlar merhaba. Biraz içimi dökmek için böyle bir konu açtım belki başkaları da aynı durumdan muzdariptir.

Şimdi günde 24 saat var. 8 saati uykuya gidiyor. Ben sabah 6'da kalkıyorum. 7'de evden çıkıp 2 saat içinde okula geliyorum. Ders de 9'da başlıyor zaten. Ardından okul 16'da bitiyor ve ben eve 18'de dönmüş oluyorum. Yani 24 saatten kaç saatim kalmış? 4! E 2 saati de temel ihtiyaçlara gitti, ne kaldı? 2! Eee şimdi sanki akşama kadar öğrencilerde çok kafa kalıyormuş gibi bir de akşam konu tekrarı yapmamız bekleniyor. 2 saatim kalmış, ben yorgunum ve bir de ders mi çalışayım? Yani arkadaşlar bu tam bir saçmalık ve ülkemizde bu durumda olan tek kişi ben değilim. Üzücü olan da bu. 12-20 yaş arası bizim fikirlerimizi, yeteneklerimizi ve ilgi alanlarımızı keşfettiğimiz bir zaman ve kusura bakmayın ama ben 2 saatte kendi zevklerime, ilgi alanlarıma vakit ayıramam. Zaten 12 saat dışarıdayım kafa kalmamış, e ben niye yaşıyorum ki o zaman? Bazıları diyecek ki "e kardeşim ne kızıyorsun okulda keşfet işte bunları" yani diyecek söz bulamıyorum arkadaşlar. Bu kadar ezberci beyin bulandıran bir sistem bize yeteneklerimizi keşfettirebilir mi? Yüz binlerce genç her yıl çöpe atılıyor. Sırf yeteneklerini, ilgi alanlarını keşfedemediği için. İnsanlara hiç zaman bırakmadığınız için 12. sınıfa gelmiş reşit bir kişi koridorda birbirlerini kovalıyor, koskaca adam olmuş insanlar hala cinsel espri yapıyor ve türlü saçmalıklara başvuruyor. Bu tamamen onların suçu değil? Bizler robot değiliz sosyal canlılarız.

Eğlenmemiz, birbirimizle etkileşime girmemiz, dış dünyayı tanımamız gerekiyor, hele ki genç bir bireyin şüphesiz buna çok daha ihtiyacı var. Ama dersler sıkıcı ve ezberci olduğundan ötürü bu insanlar eğlenme ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamak zorunda kalıyor. Yani bilmiyorum arkadaşlar tüm akranlarım adına üzgünüm, umarım bizden sonrakiler bari böyle sıkıntılar çekmek zorunda kalmaz.
Hayatım boyunca hiç derse çalışmadım çalışmayı denemedim ve nasıl çalışıcalıcağını bilmiyorum bile. Ailem bir şey demiyor gecelere kadar bilgisayara veya telefona bakabiliyorum. Tek iyi olduğum yer ezber yapmak. Ezber yaparak sınavları geçiyorum. İstesem çalışıp 100 alırım ama ezberle 50 yi rahat geçiyorum.
[Bu arada bana göre okul çok boş zaman geçirmek için bir yer gibi geliyor.]
 
Bölüm seçimleri aslında her lise için 9. sınıfta başlamalı ve 9. sınıftan itibaren sadece seçtikleri bölümle ilgili dersler görmeleri daha mantıklı olur.
Şartlar sağlanırsa gayet de uygulanabilir ama şuan böyle bir şey söz konusu dahi olamaz. Şayet ülkemiz şuanki vaziyette böyle bir işe kalkışırsa kötü olan sistem 2 kat daha kötû meyve verir. Peki bu dediğiniz hangi şartlar altında sağlanır? Bakın eğer ki eğitim çoçuğu liseye kadar ezbere değil, ahlaki yapıya,kendini keşfetmeye göre yetiştirirse çocuk lisede sağlıklı bir karar verebilir. Ve kafasında da kendine belli hedefler koyabilir. Bunun olması içinde çoçuğun içindeki cevheri bulmanız icap eder. Yani her sınıfa özel bir rehber öğretmeni olması gerekebilir. Bu kişi de öyle sıradan biri değil bir piskolog olmalıdır. "Bir milleti yalnız ve ancak öğretmenler kurtaracaktır" sözü boşa söylebmemiştir. Ama şuan öğretmenler bırakın kurtarmayı maaşını almaya çalışıyorlar. Bir ülkenin en önemli iki mesleği hiç şüphesiz doktorluk ve öğretmenliktir. Şayet buralarda hata yapılırsa işin sonu felaket olur. Velhasıl kelam bana göre her çocuk bir tohumdur. Ve biz sadece ekmeyi ve bakım yapmasını bilmiyoruz ve bundan dolayı o tohum açamadan çürüyor.

Hayatım boyunca hiç derse çalışmadım çalışmayı denemedim ve nasıl çalışıcalıcağını bilmiyorum bile. Ailem bir şey demiyor gecelere kadar bilgisayara veya telefona bakabiliyorum. Tek iyi olduğum yer ezber yapmak. Ezber yaparak sınavları geçiyorum. İstesem çalışıp 100 alırım ama ezberle 50 yi rahat geçiyorum.
[Bu arada bana göre okul çok boş zaman geçirmek için bir yer gibi geliyor.]
Eğer bölümü geçmek istiyorsanız oyunu kurallarına göre oynayım derim.

Çok gereksiz dersler var. Beden dersi, müzik, resim, teknoloji tasarım kaldırılabilir. Ayrıca Müslüman olmayan öğrenciler için din de seçmeli olmalı.
Beden, müzik ve resim alnında bence liseye kadar olmalı. Eğer öğrenci bu alanlardan birinde başarılıysa bunu keşfetmek gerek. Daha sonrasında ise bu konulara ilişkin özel spor ve sanat liseleri kurulup o öğrencileri oralarda değerlendirmek gerekir. Mesela Almanyada öğrenci ortaokulda resim,müzik veya bedenden birini seçiyor. Ve diyelim ki beden seçtiyseniz "9. Sınıfa kadar en az 1 spor dalından lisanslı olmak zorundasınız" Almanya da neden iyi futbolcu çıkıyor diyenlere cevap. Ya da müzik seçtiyseniz 9. Sınıfa kadar bir enstürmanı iyi bir düzeyde çalabilmeniz gerekiyor. Tabii Türkiye gibi bir ülkede böyle yenilikleri bir anda getiremeyiz. Halk bunu kaldıramaz. Ama yavaş yavaş doğru bir değişime gidilmeli.
 
Son düzenleme:
Sistem öğrencilerin düşünme yetilerini yok etme üzerine kurulu. Öğrendiğimizi sandığımız şeylerin büyük bir kısmı da çarpıtma ve yalan dolu. Özellikle ilkokul yaşlarındaki çocuklar doğayı çevreyi tanımalı iken tüm gün kapalı daracık mekanlara hapsediliyor. İçlerinden çok azına ileride saygın bir meslek edinme şansı veriliyor.
 
Ayrıca Müslüman olmayan öğrenciler için din de seçmeli olmalı.

Ne kadar doğru bilmiyorum ama din kültürü hocamız Müslüman olmayanların din dersinden muaf olduğunu söylemişti.
 
Çok gereksiz dersler var. Beden dersi, müzik, resim, teknoloji tasarım kaldırılabilir. Ayrıca Müslüman olmayan öğrenciler için din de seçmeli olmalı.

O zaten muaf oluyor eğer Müslüman değilsen. Bir de kimliğinde yazması gerek.
 
Ne kadar doğru bilmiyorum ama din kültürü hocamız Müslüman olmayanların din dersinden muaf olduğunu söylemişti.
1-Kimlikte herkes müslüman görünüyor. O yüzden muaf olamazsın.
2-Laik bir ülke de din dersi olmamalı. Felsefe dersinin içinde inançların felsefesi yapılmalı ve öğrenciler inançları görüp kararını kendi vermeli tabii ailede çoçuğuna bir din dayatmamalı.
 
IMG_20220826_025313.jpg


Okulun sağladığı tek başarı.
 
Ders kadar yapılan masraflarda saçma. Özel pergeller var ve 135 TL gibi fiyatları var aldığımda beri sadece 1 kere kullandım.
Cidden o da ayrı saçma bir konu. Diyorlar ki devlet kitap aldırmayı yasaklamış. Ama ben ödev vericem. İstersen alma ama notun düşük olur. Resim için yok pasteli ayrı fırçası ayrı kalemi ayrı para. Okul için alınan kıyafetlerde var ayrıca tüm bunlara ek.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı