2004 benzinli Clio çok fazla yakıyor

  • Konuyu başlatan otm
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 15
  • Görüntüleme 4B

otm

Kilopat
Katılım
21 Mayıs 2017
Mesajlar
740
Çözümler
6
2004 model bir Clio'ya sahibim. Ancak son 5 yıldır çok fazla yakıyor, hatta su gibi içiyor benzini. Sadece 90 km mesafede 60 TL yaktım ve bu düz yolda sadece. Sorun neyden kaynaklanır demeden önce bazı sorunları aşağıya yazıyorum:
  • Araç çalışır haldeyken çok fazla benzin kokusu geliyor. İlk çalıştırmada falan değil sürekli geliyor. Hatta benzini çiğ atıyor denmişti bir defa.
  • Araç egsoz testinden geçmiyor. Değerler olması gerekenden farklı çıkıyor. Katalizör sorunlu demişlerdi.
  • Birisi aracımın beyaz duman attığını söylemişti. Araç soğukken değil bu arada.
  • Kalkışta tekleme yapıyor.
 
2016 A3 1.6 TDI ile otobanda 7.3-7.9 arası yakıyorum hocam. Ama sizin araçta sıkıntı olabilir, enjektörlere vs. baktırın derim. Bilindik veya tanıdık ustaya gidin yoksa sanayide adamın içinden geçerler.
Ayrıca tekleme yapması da enjektörlerden ve bujilerden kaynaklı olduğunu gösteriyor.
 
Ateşleme sisteminin elden geçmesi gerekiyor gibi duruyor. Buji ve bobinler önemlidir.
 
Hocam benzer sorun başımıza geldi. Araç hyundai elentra 2004 modeldi. Araçta bobin çatlamıştı. Bujiler doğru ateşleme yapmıyordu. Durduğu yerde benzin kokusunun gelmesinin sebebi bu. Bazı silindirlerdeki yakıt yanmadan dışarı çıktığı için koku yapıyor. Yakıt yanmadığı için güç kaybı oluşmasının sebebi bu. Bahsettiğim araç otobanda 10Lt civarında yakıyordu. 1.6 motor bir araba için çok yüksek bir değer. Şimdi Civic var aynı hacimde motora sahip bir sübap ayarı yaptık. Tazı gibi şuan ve 7Lt civarında yakıyor.
 
Araç içerisine çok fazla yakıt kokusu geliyorsa eğer kaputu açtığınızda da yakıt kokusu gelmeli. Birde verdiğiniz hesaba göre, ortalama benzinin litre fiyatı 8 TL dersek, 60/8 = 7.5lt yapar. 90km yaptığınızı söylediğiniz için 10/9 ile çarparsak 8.3lt yapar. Bu hesaba göre de zaten yakıt tüketiminiz normal değerlerde.

Koku durumu için @Yener K. hocamın dediği gibi ateşleme ve yakıt sistemini gözden geçirin. 16 yıllık arabada yakıt borularından tutun, buji, bobin ve gaz kelebeği gibi sistemlerde eskimeler ve deformasyonlar oluşur. Ayrıca arabanızda eskiden tüp takılıysa ve şu anda tüp takılı değilse bir LPG ustasına montajın düzgün sökülüp sökülmediğini kontrol ettirin. Bazı araçlarda LPG sistemi söküldükten sonra yamalanarak kapatılması gereken yerler düzgün kapatılmıyor ve bu ek yakıt, performans sorunları ve yakıt kokusu gibi sorunlara sebep oluyor.
 
Benzin fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı olarak aracınız fazla yakıyor. Ayrıca aracın devri yüksekse boştayken fazla yakmaya başlar. Kısacası sanayi yolu göründü size.
 

Geri
Yukarı