60 Litrelik Akvaryumum

WolreaG

Hectopat
Katılım
1 Şubat 2022
Mesajlar
3.760
Makaleler
3
Çözümler
1
Yer
İzmir/Urla
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GT 730, 8 GB RAM, i5-4590
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, akvaryum yapmaya yeni başlamış bir acemi hobiciyim. Bu konunun amacı yeni akvaryum yapmak isteyip maddi durumlar yüzünden yapamayanlara örnek olmak için, "Bu kadar fiyata da akvaryum yapılıyormuş" demeniz için bunu yazıyorum, bir uyarı yapmak istiyorum; Ben bu akvaryumu kesinlikle hava atmak için değil, yapmak isteyenlere örnek kurulum olsun diye anlatıyorum. Ben acemi birisiyim, profesyonelleri izleyin, okuyun istemiyorsanız.

Kurulum Malzemeleri;
- 50x35x35 Boyutunda Cama Cam Akvaryum.
- Filtre: Dophin H100 Şelale/Askı Filtresi.
- Isıtıcı: Aquael 75W Isıtıcı.
- Aydınlatma: Wolfmar Silver Plant 40 cm.
- Dekorasyon: 2X Lav Kırığı Kayası, Mango Kökü, 3 Kg Lav Kırığı Taşı, 4 Kg Hagen Kumu.
- Bitkiler: Zeytin Bitkisi, Repens Rubin, Bacopa Monnieri, Christmas Moss.
- Canlılar: 8 Ad. Neon Tetra, 10 Ad. Kiraz Karides.

1677926076427.png


İlk başta çok güzel bir şekilde gidiyordu. Bitkileri diktim kökü ve taşı koydum ama ne eksik ki? Tabii ki de balık, fotoğrafta olduğuna bakmayınız daha önce de bu şekildeydi. Sağda gördüğünüz hortum CO2 hortumu. Başta Low-Tech yapacaktım fakat heveslendim ve en ucuz nasıl CO2 yapabilirim bu sisteme dedim kendime ve araştırdım. Mayalı sistem diye bir şey çıktı ve gayet uygun. Yapılışını yazıp konuyu uzatmak istemiyorum direk link atıyorum. Bu videoda olanların aynısını yaptım ve çok güzelde işe yaradı, tabii ki de aksilikler oldu hortumlardan gaz kaçışı falan bayağı bir mücadele verdim 10 gün boyunca uğraştım çünkü olmuyor hortumlar birazcık büyük yanlış hortumu aldım, neyse ki uzun uğraşlar sonucu bu CO2 akvaryuma girdi. Solda Bacopa ve küçük küçük görülmeyen Repens Rubin bitkileri var kırmızılaşacaklar fakat iyi değiller. Sağda uzun uzun bitkiler zeytin bitkileri ve önde üvey evlat gibi duran Moss bitkilerim var.

Tabii her şey iyi gitmeyecek, hatalar olacak... Neonları ve karidesleri çok küçük aldım yeni doğmuşlar öyle dediler zaten. Bu akvaryum onlara malikane gibi gelecek dedim kendi kendime ve aldım eve geldim. Koydum ilk gün karidesler korkudan saklanıyorlar ama bitkide yok ki adam gibi. Neonlar görünüşe göre karidesleri korkutmuş ve ikinci gün karidesleri sayayım dedim küçücükler çünkü ve 7 tane saydım, 3 tanesi nerede? Tabii ki neonlar onu kıstırmışlar ve öldürmüşler stresten, yavrucaklar analarının karnından çıkar gibi öldüler. İlk hafta tamam bu 3'ünü görmezden gelirsek iyi gitti canlılar alıştı ama bir sorun var, ne mi? Camlar çok kirleniyor, elimle müdahale ede ede yorulmuştum ama istediğim salyangoz yani nerite salyangozu alacağım site de yok, elle girdim. Karidesleri ikinci haftanın sonunda yine saydım ve 5E indiler. Şubatın 26'sında sabah baktım ve 1 tane daha ölü var. O Sabahın akşamında yine 1 tane ölü var ve bu işe bir nokta koydum. Karideslere odaklanacağım dedim ve bu sırada birkaç düzeni yitirmiş duruma geldim, neden yosunlaşıyor bu bitkiler ulan?
Şelale filtrem ısıtıcının solunda durur hep ve Bacopaları az sarsar çünkü güçlüler bir şey olmaz diyerek oraya koydum ve bir kere deneyim başka yeri belki yosunlar çıkar diyerek aldım sağ arkaya CO2 yerine koydum. Bir baktım ki...

1677926762829.png


Orada o kadar bitki çürümüş ki onları cımbız ile elleyince öyle kötü hissettirdi ki beni, hem karideslerimin çoğu öldü, hem de en güzel bitkilerim çürümüş ve yosunlanmıştı, buna bir çare olmalıydı.
Bu yosunların ve yerdeki yaprakların çaresini bulmak için salyangoz almaya karar verdim. Elma salyangozları çok karışık karakterli bence çünkü forumlarda bu salyangoz işe yarıyor diyende var her şeyi yedi diyen de var, gel de risk alma. Bu akvaryum "Acemiliği Atma Akvaryumu" olduğu için hiç acımadım ve bir tane Elma salyangozu aldım.

1677926941655.png


Bu çok işe yaramıyor ama gene de çalışsın sonrasında zaten Nerite Salyangozu alacağım. Şimdi benim sorunum ne? Karideslerin ölmesi, bitkilerin gelişememesi ve çürümesi. Buna en iyi çare olarak karidesleri farklı bir akvaryumda büyütmek, gerekirse cam bir saklama kabına koyacaktım çünkü bunlara da yazık ölüyorlar benim yüzümden, etçil bir balığın yanına koyarsan böyle olur işte. Bitkilerin gelişmesi için CO2, ışık ve bazı mineraller önemli benim CO2 sistemim çok iyi değil ama hiç yoktan iyidir, ışığım idari eder çok güzel değil fakat minerallerle bu bitkileri uçurur muyum ben? Tabii ki uçururum ben acemilerin acemisiyim hatalarımdan ders alırım, şimdilik. Çok açık bir yelpazesi olduğu için bunu ve suyun içinde çok potasyum olmadığı için ve bitkiler buna ihtiyaç duydukları için ve en önemlisi de acemilerin yapabileceği çok teknolojik olmayan bir malzeme olan potasyumu yani bunu alacağım.
----
Size küçük ailemi tanıttım. Şimdi son hallerini ve benim çok hoşuma giden görsellerini paylaşacağım.

1677927384683.png


1677927402359.png


Şimdi de bu malzemeleri kaç TL'ye aldığımı ve alacaklarımın kaç TL olduğunu söyleyeceğim.
- Akvaryum 300 TL
- Aydınlatma 300 TL
- Filtre 300 TL
- Isıtıcı 360 TL
- Amonyak Uyarıcı 180 TL
- Bitkiler 380 TL
- CO2 Malzemeleri 200 TL
- Dekorasyon 300 TL
- Bakteri Kültürü 100 TL
- Yedek Malzemeler (Hortum, kepçe, elyaf.) 150 TL
- Yemler 200 TL
- Bitki Gübreleri 200 TL
Toplam ise şimdilik 3000 TL. Yapmak isteyip daha ucuza getirmek isteyenler olabilir ve bence bu akvaryum en az 1000 TL daha ucuza yapılabilir. Ben çok ucuz malzemeler almadan ve çok bitki alarak yaptım. Hobi ile ilgili sormak istediğiniz sorular var ise sorabilirsiniz. Bu sayfaya güncellemeler yapacağım, bu hobiye herkes katılsın. Teşekkürler.

Az önce 3 adet Nerite Salyangozu, elyaf, Co2 hortumu (ne olur nolmaz bir sorun olur) ve bahsettiğim bitki gübrelerini aldım. Nerite salyangozu tam bir yosun yiyici. 1 haftada koskoca yosunu, çürümüş bitkileri falan temizliyor. Bu işin ustası o. Bitkiler muradına erecek umarım, pes etmek yok.
 
Son düzenleme:
Eğer bitkiler çürüyor ve yosun tutuyor sonra da eğiliyorsa yani ölüyorsa akvaryumda bir terslik var demektir. Akvaryumunuzda 1`den fazla bitkide bu olayı yaşıyorsanız bence sıvı gübre kullanımına geçilmeli. Suda potasyum ve mikro elementler fazla bulunmadığı için ilk olarak bunları kullanmak her zaman daha tehlikesizdir. Sıvı gübrenin en güzel markası açık ara Seachem`dir. Reeflowers markası da güzeldir. (Benimde bitkilerim çok kötü durumda toplam 3 tane var ve 2 tanesi çürüdü hem de 1 tanesinin hepsi çürüdü belki kurtulur. Diğerininde yaprakları yavaştan gidiyor. Bahsettiklerime başlayıp buraya sonuçlarını yazacağım.)

Akvaryumlarda haftada %20-30 su değişimi yapılmalıdır çünkü suda birikme oluyor ve bu yükü az az boşaltmak gerekiyor. Aklınıza "neden suyun tamamını değiştirmiyoruz ki?" sorusu gelebilir evet mantıklı ama bir yere kadar. Bu akvaryumda bakteriler var bunlar yararlı bakteri. Azot döngüsü yani Amonyak-nitrit-nitrat ve bitkilerde bu nitratı da bitkiler kendileri yararına kullanırlar. Ve bu amonyağı nitrite, nitriti nitrata dönüştürenlerde bakteriler. Suyu tamamen değiştirirsek hem bakteriler gider hem de içinde canlı varsa kısa sürede ölür.

Merhaba! Bugün akvaryumumdaki karides ve balığın güzel bir pozisyondaki fotoğrafını yakaladım!
WhatsApp Image 2023-03-10 at 23.56.28.jpeg

Bir de şu nerite salyangozunun güzelliğine bakın lütfen, camlardaki yosunları yerken yakalabildim! Salyangozun ağızını görebiliyorsunuz, camda gezinirken dudağını oynatma şeklini yani "hup" diye emdiğini görebilirsiniz.
WhatsApp Image 2023-03-11 at 00.09.30.jpeg

Bir de şu süper ikiliye bakın ya!! Kökün üstündeki yosunları yiyen bir salyangozun üstünde duran karides! Bu arada uyarmak isterim; Kökün, daha iyi tabirle fotoğrafın sol üstünde gördüğünüz pamuk gibi olan şey kökün özelliğinde var, bu yakında büyüyecek ve ben bunu temizleyeceğim. Peki o pamuğa benzeyen yapının altındaki şeffaf şey de ne? Ölmüş bir karides mi? Tabii hayır, karidesler büyüdükleri için kabuklarına sığmıyorlar ve kabuk değiştiriyorlar. Bu da o kabuğu değiştirdiği yer. Kabuklarını değiştirince çok savunmasız oldukları için hep saklanma çabasındalar. İlk fotoğrafta gördüğünüz balık (neon tetra) bu balıkları hep kıstırıyor fakat salyangozlardan korkuyorlar sağlam bir yapıda oldukları için. Zeki karides bundan yararlanıp kabuğuna sığınmış. 😀
WhatsApp Image 2023-03-11 at 00.12.00.jpeg

Bu arada içinizden "bu akvaryum ne de çok kirli!" düşüncesini geçirmiş olabilirsiniz ve gayet haklısınız. Akvaryumum yosun istilasında yani akvaryumun ilk aylarında yaşanan problemi yaşıyor ve bayağı bitkim, köküm ve camlarım kötü durumda, bu duruma el atmıyorum salyangozlardan bekliyorum. Pazar günü bu kötü gözüken her şeyi yani camları, kökün üstündeki kirli pamuk yapısını ve ölü bitkileri. Akvaryumu kurunca bir daha masraf yapmayacağım diye bir şey yok, ilk kez yapan birisi için gayet normal. Bu akvaryum için daha ne harcamalar yapılacak neler neler! Hepsine değeceğine eminim. Karideslerin, salyangozların, bitkilerin, neon tetranın verdiği yaşam enerjisi ile bunların hepsi sağ şekilde kurtulacak ve mükemmelliğe ulaşacak -kendimce-. Pes etmek yok! Ben bunların babasıyım, tabiki bakacağım. :)
 
Son düzenleme:
Bu arada yazmayı unutmadan demek istiyorum. Bu Karidesler Hakkında Genel Bilgilerden Birisi! Yavru karidesler büyüme çağında olduğu için çok kabuk değiştiriyorlar, bazen haftada 2-3 kere. Ve bu kabuk değiştirme sonrasında hep savunmasız ve güçsüz oluyorlar çünkü kabuk değiştirirken çok efor harcıyorlar. Bu karideslerin savunmasız anında stres yaptığı her an bu karidesleri ölüme götürebilir! Bu durum karidesin kendi özbenliğine kalmış tabiki. Benim 10 tane karidesim vardı ve akvaryuma ekledim ilk gün 3`ü öldü, stresten. Geri kalan 3ü 1 haftada kabuk değiştirmekten ve balıklar tarafından hırpalanmaktan öldü ve geriye kalan 4 tanesi sağlam bir şekilde gidiyor. 2 tanesi büyük balıklara meydan okuyor. Ey mi yaman bey mi yaman!

Balıkların kabız olmasını engellemek için lif kaynağı olan ve balıkların yemeyi sevdiği ıspanak. Bezelye yemeyi de seviyorlar fakat benimkiler pek ısınmadı ona bende bunu denedim. Umarım yerler. Ama aniden önlerine koyulunca yemiyorlar, alışmaları lazım. Bunun kokusu çok cazip gelmez fakat aç kalınca ne yapacaklar yiyecekler. Birkaç gün verince alışırlar. Yarın akşamda yaparım artık aç ayı oynamaz mantığı ile yerler :)
WhatsApp Image 2023-03-12 at 22.50.21.jpeg
 
Son düzenleme:
Bu arada yazmayı unutmadan demek istiyorum. Bu Karidesler Hakkında Genel Bilgilerden Birisi! Yavru karidesler büyüme çağında olduğu için çok kabuk değiştiriyorlar, bazen haftada 2-3 kere. Ve bu kabuk değiştirme sonrasında hep savunmasız ve güçsüz oluyorlar çünkü kabuk değiştirirken çok efor harcıyorlar. Bu karideslerin savunmasız anında stres yaptığı her an bu karidesleri ölüme götürebilir! Bu durum karidesin kendi özbenliğine kalmış tabiki. Benim 10 tane karidesim vardı ve akvaryuma ekledim ilk gün 3`ü öldü, stresten. Geri kalan 3ü 1 haftada kabuk değiştirmekten ve balıklar tarafından hırpalanmaktan öldü ve geriye kalan 4 tanesi sağlam bir şekilde gidiyor. 2 tanesi büyük balıklara meydan okuyor. Ey mi yaman bey mi yaman!

Balıkların kabız olmasını engellemek için lif kaynağı olan ve balıkların yemeyi sevdiği ıspanak. Bezelye yemeyi de seviyorlar fakat benimkiler pek ısınmadı ona bende bunu denedim. Umarım yerler. Ama aniden önlerine koyulunca yemiyorlar, alışmaları lazım. Bunun kokusu çok cazip gelmez fakat aç kalınca ne yapacaklar yiyecekler. Birkaç gün verince alışırlar. Yarın akşamda yaparım artık aç ayı oynamaz mantığı ile yerler :)
Eki Görüntüle 1699511
Hocam bu balıklarla alakalı bilginiz var gibi. Bu motor(filtre sanırım) gibi ek şeyler olmadan sadece birkaç dekor,bir akvaryum ve temiz su ile bakabileceğim balık var mı dünya üstünde.
 
Hocam bu balıklarla alakalı bilginiz var gibi. Bu motor(filtre sanırım) gibi ek şeyler olmadan sadece birkaç dekor,bir akvaryum ve temiz su ile bakabileceğim balık var mı dünya üstünde.
Evet motor filtre demek. Yani hocam fanusta balık bakmak gibi oluyor bu dediğiniz. Isıtıcısız, filtresiz, birkaç dekor ile tabiki bakılır. Gösterişli olsun isterseniz Beta balığı. Burada çokça fotoğrafı var, özellikleride yazıyor. https://www.akvaryum.com/betta_splendens_beta_tatlisur_6_279.asp
Aslında bütün balıklar yaşayabilir ama tabiki kendi istekleri (sürü balığı olanlar 6-7li şekilde, çok büyük akvaryum isteyenler stres olmamaları için gibi gibi) ama gösteriş isteyen ve filtresiz en iyi yaşayacak balık beta. Hem renkleri güzel hem de yaşama şekli (bir hobicinin yazısında balık stresten atlamış fanustan ve yerde duran gazetenin üstünde akşamdan sabaha kadar yaşamış, hobici onu öldü sanıp bir şans diyerek fanusa koymuş ve yaşamaya devam etmiş bu yüzden diyorum) çok uygun. Fakat biraz tuzlu fiyatı, güzelleri 200-300 (ama süzülüşleri falan görmeye değer) çok güzel olmayanlar 100-200`e satılıyor. Japon balığı var eğer ucuz olsun çok güzel olmasın ama balık olsun yeter kafasında iseniz.

Balıkların kabız olmasını engellemek için lif kaynağı olan ve balıkların yemeyi sevdiği ıspanak. Bezelye yemeyi de seviyorlar fakat benimkiler pek ısınmadı ona bende bunu denedim. Umarım yerler. Ama aniden önlerine koyulunca yemiyorlar, alışmaları lazım. Bunun kokusu çok cazip gelmez fakat aç kalınca ne yapacaklar yiyecekler. Birkaç gün verince alışırlar. Yarın akşamda yaparım artık aç ayı oynamaz mantığı ile yerler :)
Eki Görüntüle 1699511
Bu karidesler gerçekten keşfetmeyi çok seviyor. Hemen çubuğu gördü ve onu keşfediyor, diğerlerine diyecek bence.
WhatsApp Image 2023-03-12 at 23.14.38.jpeg

Bu arada ben yeniden karides sipariş verdim. 10 tanesinden 4 tane kalması sonucu olan üzgünlük ve aksilik ile 10 tane daha sipariş verdim. Bu geleceklerin adı blodymary karides, benimkiler kiraz karides. Bunları aynı sanıyordum, büyüyünce bunlar kıpkırmızı olcak sanıyordum ama iki tanesi bayağı büyüdü erişkin oldu fakat hala aynı. Blodymary karidesi alan adam söyledi farkını ve gerçekten de farklıymış. Gelince fotoğraflarını atacağım, sağ salin geleceklerine eminim.
 
Son düzenleme:
Evet motor filtre demek. Yani hocam fanusta balık bakmak gibi oluyor bu dediğiniz. Isıtıcısız, filtresiz, birkaç dekor ile tabiki bakılır. Gösterişli olsun isterseniz Beta balığı. Burada çokça fotoğrafı var, özellikleride yazıyor. https://www.akvaryum.com/betta_splendens_beta_tatlisur_6_279.asp
Aslında bütün balıklar yaşayabilir ama tabiki kendi istekleri (sürü balığı olanlar 6-7li şekilde, çok büyük akvaryum isteyenler stres olmamaları için gibi gibi) ama gösteriş isteyen ve filtresiz en iyi yaşayacak balık beta. Hem renkleri güzel hem de yaşama şekli (bir hobicinin yazısında balık stresten atlamış fanustan ve yerde duran gazetenin üstünde akşamdan sabaha kadar yaşamış, hobici onu öldü sanıp bir şans diyerek fanusa koymuş ve yaşamaya devam etmiş bu yüzden diyorum) çok uygun. Fakat biraz tuzlu fiyatı, güzelleri 200-300 (ama süzülüşleri falan görmeye değer) çok güzel olmayanlar 100-200`e satılıyor. Japon balığı var eğer ucuz olsun çok güzel olmasın ama balık olsun yeter kafasında iseniz.


Bu karidesler gerçekten keşfetmeyi çok seviyor. Hemen çubuğu gördü ve onu keşfediyor, diğerlerine diyecek bence.
Eki Görüntüle 1699544
Bu arada ben yeniden karides sipariş verdim. 10 tanesinden 4 tane kalması sonucu olan üzgünlük ve aksilik ile 10 tane daha sipariş verdim. Bu geleceklerin adı blodymary karides, benimkiler kiraz karides. Bunları aynı sanıyordum, büyüyünce bunlar kıpkırmızı olcak sanıyordum ama iki tanesi bayağı büyüdü erişkin oldu fakat hala aynı. Blodymary karidesi alan adam söyledi farkını ve gerçekten de farklıymış. Gelince fotoğraflarını atacağım, sağ salin geleceklerine eminim.
Anladım hocam teşekkürler bir bakayım
 
Bir hobiciden aldığım blodymary karidesler, excel sıvı gübresi (dıy) ve akıllı gübreler geldi!
Fotoğraflar aşşağıda...
1678904770241.png

Blodymary karidesleri önce suya alıştırdım sonrada yavruluğa ekledim. Bunlar stres altında oldukları için şuan renkleri soluk ve yavru oldukları için fakat büyüdüklerinde şu şekilde olacaklar...
WhatsApp Image 2023-03-15 at 21.24.29.jpeg

Hobicinin kendi yaptığı Excel sıvı gübresini aldım. Ev yapımı gübre bu. Bunun yapılışı kolay ve gerçekten etkili fakat yapmak yerine almak istedim, yapmayacağım da hobiciler daha bilgili ben bu işte yeniyim. Bunun içinde sıvı karbon var. Karbondioksit ihtiyacını buradanda karşılayabiliyoruz, bilgileri var zaten. Çok ama çok ucuzdu...
WhatsApp Image 2023-03-15 at 21.24.29 (1).jpeg

Sağ önde olan saksılığı da hobici birisinin bilgilendirmesiyle ektim. Ve yavru blodymary karidesler orada bana işkence olacağı için yavruluğu çıkarttım ve akvaryuma ekledim onları.
WhatsApp Image 2023-03-15 at 21.30.38.jpeg

Üstteki fotoğrafta akıllı gübreler var. Bunları 10 cm ara ile bitkilerin altına ekiyoruz ve 9 aylık köklerin ihtiyacını karşılıyor, yavaş salınımı sayesinde bitkilere bir anda ihtiyaçlarını karşılamak yerine 9 ayda yavaş yavaş salınım yaparak bitkilerin köklerini muhteşem etkiliyor.

Bugün akvaryumunun kuruluşunun 45. günü ve şuana kadar karşılaştığım sorunlar arasında yosun, stres sonucu ölüm ve bitkilerin gübrelenme ihtiyacı oldu. Şuana kadar evet aksilikler olsun ölmeler, vefat etmeler olsun bence güzel ilerledim. İlk kez akvaryum yapan için bence çok güzel...

Umarım ölmezsiniz evlatlarım... Stres olmadınız, yemek yediniz, su içtiniz (bunu yapmasam olmazdı) hadi üreyin evlatlarım. Eski aileniz size iyi baktı fakat şimdi prime döneminizi yaşacaksınız. Dişiler, korkmayın verin gitsin. :)
WhatsApp Image 2023-03-15 at 21.36.13.jpeg


Agalarla sohbet :) Bu karidesler gerçekten harika 😍
WhatsApp Image 2023-03-16 at 10.35.57.jpeg


Bitkinin üstünde duran blodymary karides 😍 En küçük karidesim bu oldu. Boyu 5mm bile değil, tahminimce 3-4mm arası (1cm:10mm)
IMG_20230318_213152.jpg


Bitkinin üstünde duran blodymary karides 😍 En küçük karidesim bu oldu. Boyu 5mm bile değil, tahminimce 3-4mm arası (1cm:10mm)
IMG_20230318_213152.jpg


BUGÜN GERÇEKTEN HİÇ BEKLEMEDİĞİM VE HAZIRLIĞINI DAHİ YAPMADIĞIM BİR ŞEY İLE KARŞILAŞTIM!!
Evet maalesef karşılaştım. Balıklarım OKSİJENSİZ kaldı. Fotoğraf;
WhatsApp Image 2023-03-19 at 14.03.24.jpeg

Balıklar suyun üstüne çıkıp / şekilde duruyorlardı. Sabah kalkınca baktım ve gerçekten stres oldum "o kadar emek verdiğim balıklarım ölüyorlar.." diye içimden geçirdim. İnternetten direk araştırdım ve oksijen yetmezliğiymiş. Bende dün mayalı sistemi (co2 yapan şeyi) yenilemiştim ve bayağı çıkıyordu buda akşamdan sabaha kadar su dengesini bozmuş. Filtrede şansa tıkanmıştı işlevsizdi. Bende izlediğim videodaki şeyleri yaptım; %20 su değişimi ve filtreyi temizledim. Su değişimini yaptım fakat hala aynılar. Filtreyi ilk aldığım ve çalıştırdığım halini düşündüm şarıl şarıl su döndürüyordu ve bitkileri sallandırıyordu bir aksilik var diyerek kürdan mürdan ne varsa içine soktum ve çıkan kiri görmenizi istiyorum;
WhatsApp Image 2023-03-19 at 14.09.04.jpeg

Bunlar tabiki de yosun, dışkı ve akvaryum suyunun kirliliği ve sadece boruda vardı bunlar... Filtrenin içinde olanlar bunun 3-4 katı. Neyse temizledim falan bu 2 işlemi tamamladım ve 2 saat geçti normale döndüler. Yemlerini verdim stresten kurtulma yemi niyetine ve mutlular şuan, çok şükür...

Bu olay sonrasında tabii bir ders aldım. Filtreyi her hafta detaylı temizleyeceğim ve hava motoru alacağım. Hava moturunun işlevi aynı pipo filtre gibi işliyor, sudaki oksijen miktarını arttırıyor. Hem ucuz yollu hemde işlevi iyi olduğu için alacağım... Gerçekten balıkları öyle görünce öleceklerini zannettim, bu bana bir ders oldu.
 
Son düzenleme:
bir hobiciden aldığım blodymary karidesler, Excel sıvı gübresi (dıy) ve akıllı gübreler geldi!
Fotoğraflar aşağıda...
Eki Görüntüle 1702791
Blodymary karidesleri önce suya alıştırdım sonra da yavruluğa ekledim. Bunlar stres altında oldukları için şu an renkleri soluk ve yavru oldukları için fakat büyüdüklerinde şu şekilde olacaklar...
Eki Görüntüle 1702792
Hobicinin kendi yaptığı Excel sıvı gübresini aldım. Ev yapımı gübre bu. Bunun yapılışı kolay ve gerçekten etkili fakat yapmak yerine almak istedim, yapmayacağım da hobiciler daha bilgili ben bu işte yeniyim. Bunun içinde sıvı karbon var. Karbondioksit ihtiyacını buradanda karşılayabiliyoruz, bilgileri var zaten. Çok ama çok ucuzdu...Eki Görüntüle 1702797
Sağ önde olan saksılığı da hobici birisinin bilgilendirmesiyle ektim. Ve yavru blodymary karidesler orada bana işkence olacağı için yavruluğu çıkarttım ve akvaryuma ekledim onları.
Eki Görüntüle 1702802
Üstteki fotoğrafta akıllı gübreler var. Bunları 10 cm ara ile bitkilerin altına ekiyoruz ve 9 aylık köklerin ihtiyacını karşılıyor, yavaş salınımı sayesinde bitkilere bir anda ihtiyaçlarını karşılamak yerine 9 ayda yavaş yavaş salınım yaparak bitkilerin köklerini muhteşem etkiliyor.

bugün akvaryumunun kuruluşunun 45. günü ve şu ana kadar karşılaştığım sorunlar arasında yosun, stres sonucu ölüm ve bitkilerin gübrelenme ihtiyacı oldu. Şu ana kadar evet aksilikler olsun ölmeler, vefat etmeler olsun bence güzel ilerledim. İlk kez akvaryum yapan için bence çok güzel...

Umarım ölmezsiniz evlatlarım... Stres olmadınız, yemek yediniz, su içtiniz (bunu yapmasam olmazdı) hadi üreyin evlatlarım. Eski aileniz size iyi baktı fakat şimdi Prime döneminizi yaşacaksınız. Dişiler, korkmayın verin gitsin. :)
Eki Görüntüle 1702823

Agalarla sohbet :) bu karidesler gerçekten harika 😍
Eki Görüntüle 1703261

Bitkinin üstünde duran blodymary karides 😍 en küçük karidesim bu oldu. Boyu 5mm bile değil, tahminimce 3-4mm arası (1cm: 10mm)
Eki Görüntüle 1706494

Bitkinin üstünde duran blodymary karides 😍 en küçük karidesim bu oldu. Boyu 5mm bile değil, tahminimce 3-4mm arası (1cm: 10mm)
Eki Görüntüle 1706494

bugün gerçekten hiç beklemediğim ve hazırlığını dahi yapmadığım bir şey ile karşılaştım!
Evet maalesef karşılaştım. Balıklarım oksijensiz kaldı. Fotoğraf;
Eki Görüntüle 1707213
Balıklar suyun üstüne çıkıp / şekilde duruyorlardı. Sabah kalkınca baktım ve gerçekten stres oldum "o kadar emek verdiğim balıklarım ölüyorlar." diye içimden geçirdim. İnternetten direk araştırdım ve oksijen yetmezliğiymiş. Bende dün mayalı sistemi (CO2 yapan şeyi) yenilemiştim ve bayağı çıkıyordu bu da akşamdan sabaha kadar su dengesini bozmuş. Filtrede şansa tıkanmıştı işlevsizdi. Bende izlediğim videodaki şeyleri yaptım; %20 su değişimi ve filtreyi temizledim. su değişimini yaptım fakat hala aynılar. Filtreyi ilk aldığım ve çalıştırdığım halini düşündüm şarıl şarıl su döndürüyordu ve bitkileri sallandırıyordu bir aksilik var diyerek kürdan mürdan ne varsa içine soktum ve çıkan kiri görmenizi istiyorum;
Eki Görüntüle 1707216
Bunlar tabii ki de yosun, dışkı ve akvaryum suyunun kirliliği ve sadece boruda vardı bunlar... Filtrenin içinde olanlar bunun 3-4 katı. Neyse temizledim falan bu 2 işlemi tamamladım ve 2 saat geçti normale döndüler. Yemlerini verdim stresten kurtulmayemi niyetine ve mutlular şu an, çok şükür...

bu olay sonrasında tabii bir ders aldım. filtreyi her hafta detaylı temizleyeceğim ve hava motoru alacağım. Hava moturunun işlevi aynı pipo filtre gibi işliyor, sudaki oksijen miktarını arttırıyor. Hem ucuz yollu hem de işlevi iyi olduğu için alacağım... Gerçekten balıkları öyle görünce öleceklerini zannettim, bu bana bir ders oldu.

Filitreyi normal suyla temizlemeni önermem. Akvaryumdan yeteri kadar su alıp öyle temizle yoksa içindeki yararlı bakteriler gider. Bakterilerin oluşması zaten zaman alıyor, balıkların gelişmeside zaman alır yani.
 

Geri
Yukarı