Anakart Markaları Hakkında Genel Yorumum

Çoğunluklu AMD tabanlı sistemler kullandım ve yorumlamam buna göre olacaktır. Yaptığım yorumları öznel olarak da düşünebilirsiniz. Ancak yaşadığım tecrübelere ve genel olarak çıkarılan modelleri takip ederek yapmış olduğum kanıların olabildiğince objektif olduğunu kendiniz de araştırarak fark edebilirsiniz.

Anakart tercihi yaparken markadan ziyade model kıyaslaması yapmanızı öneririm. Benim yaptığım yorumlamalar ve kıyaslamalar tamamen firmaların kendi aralarında rakip olarak çıkardıkları serilere ve firmaların çıkarttıkları serilerle çizmiş oldukları yola göre değerlendirilmiştir. Yoksa Türkiye'de yaşıyoruz, üst seviye model bir anakartın başka markanın alt seviye modeli ile aynı fiyatta satıldığına her an şahit olabilirsiniz.

MSI: Orta seviyenin hakimi giriş seviyesi anakartlarda üst seviyede olan (Aşama 2) anakartlardaki katı kapasitörleri koymayı ihmal etmiyor. BIOS sorununu AM3+ platformda tek BIOS yongası ile sorun yaşamadan kullanabiliyordun zaten AM3+'da rakipsiz modelleri mevcut. AM4 içinse B350 B450 yongalarda PC Mate, Tomahawk modelleri ile orta seviye ve üst seviye sistem toplamada büyük kolaylık sağlamıştır. Sadece giriş değil orta ve üst seviye modellerinde de önemli olan parçaları çok daha iyi koyduğunu söylemem gerek. Sırf bu yüzden aynı bütçede devasa fark yarattığı modelleri koşulsuz şartsız şahit olmanız mümkün. A Pro serisine dikkat edin orta seviye yongada diğer firmalara göre ciddi fark attığını göreceksiniz.

GIGABYTE: Parça seçimi ve soğutma olarak başarılı modelleri olsa da genel olarak parça uyumu olduğunu zannetmiyorum. AM3+ platformda güzel ses codec'i koyarak gönlümü çelmiştir lakin BIOS sorununu çift BIOS koyarak çözmüştür zorunlu kalmadıkça çift BIOS koyacak bir firma değildir ayrıca çift BIOS ile yaptığı çözüm pek de etkili olmamıştır. Komponent konusunda başarılı olsa da anakartın genel ömrünü belirleyen kapasitörleri üst seviye anakartlarda bile ısrarla giriş seviye kapasitör tercih ediyor. Revizyon çıkarmak konusunda adeta bakkallara diz çöktürür. 12 mosfetli anakartı tek bir revizyonla 6 mosfete düşüren başka bir firma görmedim. Revizyon nedir diye soran birisine sadece GIGABYTE firmasını göstermeniz yeterlidir. Buyurun revizyon nedir nasıl yapılır;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Revizyonlarla sorun çözmek yerine parça eksiltiyor. Asıl sorun parça eksilmesinden çok stok sorunu yaşatmasıdır. Bu taktiği amiral gemisi anakartlarda dahi yapmaktadır. Tekrardan dediğim gibi rakipsiz modelleri mevcuttur fakat revizyon 1'ini bulmanız gerekiyor.

ASUS: Hiçbir zaman kullanmadığım markadır fakat AM3+ plaftormda çokça sorun yaşayanlar var BIOS sorununu çözememiştir zaten yazılım desteği konusunda ses kartı modem gibi diğer parçalarda da sorunları olduğunu kendim de deneyimledim ve bir çok yazılım sorunu yaşayanlara şahit oldum en basit örnek: UNi Xonar Drivers official page
İşin ilginç tarafı BIOS'larında Wi-Fi kapama özelliği olan tek firma olabilir. MSI'da da var fakat uzun süreli bilgisayarı yeniden başlatmalarla yapılan bir manipülasyonla yapabiliyorsunuz. Gigabyte'da bu özellik manipülasyon tekniğiyle bile yok. PRIME serisi anakartlarda kullanılan mosfetlerin pilden farkı yoktur. AM4 sokette bir tane anakartında dahi faz çoklayıcısı kullanmamıştır bunun yerine paralel yapmıştır. Görsellik ile insanların aklını çelmeye çalışırlar ve cidden görsel açıdan başarılıdır, TUF hariç. ASUS anakartlarını kullanmamamın sebebi parça kalitesini aşırı düşük tuttuğu için fiyatını hak eden bir model görememdir. Ayrıca kaliteli koyduğu modellerde de fiyatı oldukça yüksektir. Benim gözümde hiçbir seviyede dikiş tutturamamıştır.

ASRock: Sadece bir kaç ay kullandım fakat nefret etmemi sağladı. O zamanlar detaylı inceleme yapmadan sadece boğucu bobinleri sayarak faz sayısına bakıyordum ve asıl olayın faz sayısından ibaret olmadığını anlamış oldum. BIOS update'i en rezil firma olabilir. BIOS'lar arası geçişi merdiven misali teker teker yapman gerekiyor bir anda 1. sürüm BIOS'tan 3. sürüme geçmeniz mümkün değil önce 2. sürüme geçip sonra 3. sürüme geçmeniz gerekiyor geriye dönmek istediğinizde de aynı durum söz konusu. Başarılı modellerine rastladığım söylenemez. Aynı fiyata ASUS'ta bile daha kaliteli model görmeniz olası.

  • En iyi BIOS'a sahip firma: MSI.
  • Soğutma konusunda en başarılı firma: GIGABYTE
  • Görsellik olarak başarılı bulduğum firma: ASUS.
  • En başarısız bulduğum firma: ASRock.
  • Parça seçimi konusunda başarılı bulduğum firmalar: MSI sonrasında GIGABYTE.
 
Elinize sağlık güzel konu olmuş. Anakartlar üreticileri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmayan insanların kafasında bir şeyler oluşturabilir.
 

Geri
Yukarı