Rehber Aşırı heyecanlanmak

İnsan duygularıni yaşayabilen bir varlıktır. İnsanın duygularını yöneten kisima amigdala adı verilir.
Heyecanlanma, günlük hayatımızda olan bir duygudur. Neredeyse her gun yaşarız. En basitinden, takip edemediğimiz takım kazandı mi kaybetti mi? Kazandı ise; kazanın ne kadar normal veya anormal olduğuna -kolay olup olmadığına- bakar sevinç (ufak veya büyük çaplı) yaşarız.
Eğer kaybetti ise yine aynı denklemden hüsran seviyenimizi belirleriz.
Aşırı heyecanlanma ise; büyük ve ölecek derecede hissettiğimiz heyecanlanmalardir.
Bunların başlıca sebepleri Güven eksikliği, devamlı olarak hata yapmaktan korkmak, çocukluk döneminde yaşanan travmalar, reddedilme olarak sıralarız.
Heyecanlanma sonucunda genel olarak;
Kişilerde kalbin hızla çarpması, nefes darlığı, terleme, titreme gibi pek çok fiziksel his söz konusudur. Bunun yanı sıra sindirim sistemi de bundan etkilenir.
Aşırı heyecan, korku ve kaygı panik atağı tetikleyebilir ve kalbin ani durmasına neden olabilir. Panik atağı ve kalp hastalığı olan kişilerde heyecan ve korku gibi duygular ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir.
Aşırı heyecan yenilmesi gereken bir durumdur.
Düzenli nefes egzersizlerini alışkanlık haline getirmelisiniz. Örneğin, 10'a kadar yavaş yavaş burnunuzdan nefes alıp, ağzınızdan verebilirsiniz. Heyecan düzeyiniz en aza ulaşana kadar sayıyı arttırabilirsiniz.
Bu gibi sorunları daha iyi anlamak için bu ve bu makalelere bakabilirsiniz.
 
Nefes alma taktiği işe yarıyor genelde.

Bir de vücudunuzun şok geçirebileceği "soğuk su ile duş alma" gibi durumlarda kalp krizi bile geçirebiliyorsunuz, dikkat edin nefes almanıza falan.
Bazen acayip heyecan yaptığım zaman nefes kontrolü bile işe yarayamayabiliyor. Hani böyle "tuttuğum takım kazanacak mı?" Heyecanı değil. Aşırı heyecanlanma.
 
Bazen acayip heyecan yaptığım zaman nefes kontrolü bile işe yarayamayabiliyor. Hani böyle "tuttuğum takım kazanacak mı?" Heyecanı değil. Aşırı heyecanlanma.
İçinden de saymayı unutmamalısın, bir anda geçmez zaten öyle durumda.
 
Cipralex ilacina basladigim haftadan beridir heyecanlansam bile bunu hissetmem en fazla elim titrer ama içimde bunu hissetmiyorum.
 
Eğer heyecanlanmamanız gereken özel bir durumsa (mülakat vb.) ve başka bir kalp/tansiyon/dolaşım sorununuz yoksa hafif bir beta blocker alabilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı