Bilgisayarı aç kapa yapınca performansı düşüyor

Fırat Kavak

Hectopat
Katılım
25 Şubat 2021
Mesajlar
153
Çözümler
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar merhaba. Bilgisayarımda düşük performans sorunu ile karşı karşıyayım. Bunun sebebini de, s. A. M. Ayarı, CPB ve PBO'ya bağlıyordum. Ama bilgisayarı her resetlediğimde veya her aç kapa yaptığımda bu sorunun dank etmesi, bahsettiğim ayarlar ile alakalı olmadığını gösterdi. Çünkü hangi değişikliği yaparsam yapayım, hemen ardından bilgisayara restart attığımda performansı düşüyor.
Performansı Death Stranding'te test ediyorum. Belirli bir sahnede kaç FPS aldığımı, TDP değerlerini ve GPU watt değerlerine falan baktığımda, ciddi farklar oluşuyor.
Mesela dün gece 4'te bilgisayarı kapatmadan önce, bahsettiğim oyun sahnesinde 90 civarlarında FPS alırken (o sırada GPU'nun çektiği elektrik te az, CPU'nun da GHz'si düşük), 5 dakika önce bilgisayarı açıp tekrar aynı oyun sahnesine geldiğimde 160 FPS aliyordum, GPU olması gereken elektriği de çekiyor, işlemci de doğru frekansta çalışıyordu.
Bu verdiğim örnekte şunu demek istiyorum. Bu zaman içerisinde, bilgisayara dokunmadım bile. Durduk yere kendi başına bu şekilde düzeliyor. Ama ben şu an restart atsam, aynı şeyi tekrardan yapacak. Bunun sebebi ne olabilir sizce? Umarım anlatabilmişimdir problemi.
Bu arada bu dediğim sekanslar içerisindeyken CPU-Z skorlarını ölçeyim dedim. Bir sıkıntı yokken aldığım bench skoru ile, performans düşüklüğü varken aldığım bench skorları arasında 200 puan fark var.
Bu dediğim her şeyin SS'ini almıştım. Fakat işe yaramaz düşüncesiyle sildim. Tekrardan resimlemeye çalışacağım.

FPS değerlerinin düşük olduğu ekran fotoğrafını çekmeden önce, birkaç kere restart atmama rağmen sıkıntı yaratmamıştı. Ta ki tekrardan BIOS'a girip ayarları kontrol edeyim diyene kadar. BIOS'tan ayarları kontrol ettim, tekrar bilgisayarı açtım ve sonuç, ikinci ekran görüntüsündeki gibiydi. Acaba BIOS'tan gir çık yapmak mı bu kadar etkiliyor? Hiç bir fikrim yok, belki de elektrik açısından güven altına mı alıyor?
 

Dosya Ekleri

  • 1.png
    1.png
    2,6 MB · Görüntüleme: 17
  • 2.png
    2.png
    2,6 MB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
Ekran kartının driverlarıyla alakalı olabilir diye düşünüyorum. Çakışan sürücüler varsa böyle bir şeye sebep oluyor olabilir DDU ile temiz bir driver temizliği yapıp sonra tekrar driverını kurmayı dener misin?

Anakartının Chipset, VGA, Audio gibi çoğu kişinin kurmayı atladığı gerekli anakart driverları geliyor aklıma kurmadıysan onları kur.

Onun dışında windows güç planlarından hangisini kullanıyorsun. AMD High Performans modunda deneyebilirsin.
1715593839353.png
 
Hocam sistemimi yeni yükselttim, belirtmeyi unuttum. Önceki sistemim R5 3600 RX5500XT idi. Şuan R5 5600 ve RX6650XT kullanıyorum. Sistemi yükselteli 1 hafta oldu. Mecburen driver silip tekrar kurmuştum güvenli modda DDU ile. Ondan dolayı tekrar onu denemedim, ama birazdan deneyeceğim.
Bu arada sistemim 4 yıldır hiç format ta atmadım. Açıkçası pek atmak istemiyorum.
Güç planı halihazırda o planda.
 
Büyük ihtimalle yazılımsal bir çakışma var. BIOS'tan XMP, sam, CPB ve PBO haricinde bir şeyi değiştirdiysen veya PBO ayarını manual şekilde yaptıysan geri almayı deneyebilirsin. Ama bence yaşadığın sorun format atınca düzelecek gibime geliyor.
 
Yok hocam BIOS'tan başka hiçbir ayara ellemedim.
Formatı pek düşünmüyorum çünkü eğer düzelmezse diye kaygım var. Ama hiçbir çaresini bulamazsam mecbur öyle yapacağım. Bu arada şuan driver kaldırıyorum ddu ile. Tekrar kurup deneyeceğim.

Yok hocam BIOS'tan başka hiçbir ayara ellemedim.
Formatı pek düşünmüyorum çünkü eğer düzelmezse diye kaygım var. Ama hiçbir çaresini bulamazsam mecbur öyle yapacağım. Bu arada şuan driver kaldırıyorum ddu ile. Tekrar kurup deneyeceğim.
Maalesef faydası olmadı, hala aynı.
Bu arada BIOS sürümüm güncel. F65.

Arkadaşlar en son dayanamayıp format attım. Driverları kurdum, herşey eksiksiz. Ama hala aynı durumu yaşıyorum. BIOS'tan kaynaklı bir sorun olabilir mi acaba? BIOS'u bir eski sürümüne güncellememi önerir misiniz?
Bu arada BIOS'ta en son fabrika ayarlarına sıfırladıktan sonra sadece XMP'yi açmıştım. başka hiçbir şeye ellemedim.
 
Son düzenleme:
BIOS'la ilgili olduğunu düşünmüyorum. Saçma gelebilir ama düşük ve yüksek FPS aldığın zamanlarda varsa RTX ve FSR ayarlarının aynı olduğuna emin misin?
 
Evet her seferinde kontrol ediyorum. Ayrıca format attığımdan beri, konunun başında attigim ekran fotografindaki gibi yüksek değerleri hala daha göremedim.
Bu arada şunu farkettim. Biraz önce BIOS'a girip baktığımda PBO ayarı kendi başına değişmiş ve "Advanced" olarak kalmış. TDP, TDC gibi degelerin limitleri yazıyordu. O değerlerde normaldi ama yine de "Auto" ya aldım PBO'yu.
Ayrıca oyun içerisinde Radeon yazılımına göre düşük frekanslar görürken, HWMonitor uygulamasında ve görev yöneticisine göre de olması gereken frekans değerlerini görüyorum.
Normalde, almam gereken performansı alırken Radeon yazılıma göre de frekansım normal değerlerde gözüküyordu.
Açıkçası BIOS tabanlı bir problem olduğunu düşünüyorum, ama tabi ki emin değilim. Bir türlü çözemedim gitti.
Bir hevesle sistemi yükselttik, keşke hiç ellemeseydim diyorum şimdi de.
 
Oyun sırasında en doğru değerleri görmek için MSI Afterburner kullan. Onun dışında HWiNFO64 her zaman en doğru değeri verir. HWMonitor kullanma.
 
Hocam aralarında pek bir fark görememiştim ondan dolayı HWMonitor ile bakıyordum.
Bunun dışında gün içerisinde kule tipi soğutucu aldım ve taktım.
Aldığım soğutucu Xigmatek TYR SD1264B. Gittiğim mağazada sadece bu ürün vardı, insanlar da "güzel soğutucu" tarzında yorum yaptığını görünce alayım dedim. Alma amacım, eğer iyi soğutursa ve bilgisayarımda halihazırda thermal throtting yaşıyorsam, belki bu çözebilir diye düşündüm.
Ayrıca kasanın içini açtım, soğutucuyu takarken diğer parçaları da sök tak yaptım. BIOS pilini çıkararak bu şekilde sıfırladım.
Şuan için bir sıkıntı yok gibi ama emin değilim.
Aksi bir durumda tekrardan konu içerisine yazarım.

Artık aç-kapa yapmaktan veya restart atmaktan korkar oldum 😀
Şuan için hiçbir problem yok. Birkaç kere ardı ardına aç kapa yaptım, restart attım, dediğim gibi şuanlık bir sıkıntı yok.
Belli olmaz, belki ilerleyen günlerde bu problem tekrar dank eder, ona da artık yapacak birşey yok diye düşünüyorum. Mecbur o durumda, öyle kullanmaya devam ederim.
Herkese teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı