Rehber Boyum Normal mi? Boyum Uzar mı? Ne Kadar Uzarım?

ben 16 yaşındayım 1.62 boyum var ve 12 yaşımdan beri boyum uzamıyor hiç de boy atmadım hep 12'ye kadar 5-6cm uzardım ama birden durdu işte hala da aynı hiç değişiklik yok. Doktorlar hormonel bir problemim olmadığını söylüyor mesela babam, dayılarım, amcam uzun hepsi 1.80 üstü ama ben böyle kaldım sizce durmuş mudur uzamam?
Bilemeyiz. Ayrıca aradaki 4 yıllık süreçte hiç uzamamış olman düşük bir ihtimal, büyük ihtimalle sen fark edemedin. Muhtemelen ergenliğe geç gireceksin. Ben de 16 yaşında senin boyuna yakındım o 1 yıl içerisinde 9cm uzadım, ondan sonra da uzamaya devam ettim. Benim ergenlik yaşım 17ydi, belli olması için 1-2 ay uzattığım bıyıklarım 2-3 günde çıkmaya başlamıştı.
 
Bu herkes için doğru değil maalesef, çok ortalama bir değer. Siz 13-16 arası yılda 6-7 cm hızlı boy attıysanız, artık o boy atma hızı düşer, genelde ortalama 3 sene çok hızlı boy atıp, sonrasında birkaç cm daha uzayıp erişkin boyuna ulaşırız. 185'in üstüne çok heveslenmeyin, 180-185 arası olur gibi düşünün, ancak imkansız da diyemem böyle uzaktan. Daha kesin cevap isterseniz çocuk doktoruna gitmeniz en iyisi olur. Ama 180 zaten harika bir boy.


Bu iş karışık bir genetiğin üzerine alışkanlıklarla belirleniyor, ancak genetik hala çok ciddi bir role sahip. Nasıl ki her sigara içen kanser olmuyor, ancak sigara kanser riskini arttırıyor, beslenme uyku ve spor da biraz böyle. Boyunuzun uzamama riskini arttırırsınız, ama yine de uzayabilir. Veya çok uğraşıp iyi beslenip güzel uyursunuz, yine de istediğiniz kadar uzamayabilir. Ergenliğe ve boy atma dönemine geç girecek olabilirsiniz, genetiğiniz yeterince şanslı olmayabilir, başka bir sorun olabilir vs dikkatli değerlendirilmesi gereken bir durum.

Tıbbi başka durumlar olmadığından emin olmak, daha net cevaplar almak adına adına çocuk doktoruna gitmenizi öneririm.

@holywitcherofrivia Hocam merhabalar ben 17 yaşındayım Ağustos ayında 18 e gireceğim ve maalesef plaklarim kapanmış boyum 172 anne boyu 163 baba boyu 180 yaklaşık 178-179 civarı bi boy istiyorum ve bunun için erken yatsam guzel bi sekilde beslensem ve yaklaşık 90 kilo civariyim bu kiloyu versem evimde barfiks demiri var hergun ona asılıp omurgayı açsam bacak boyum uzun ama govde kısa gövdeyi uzatsam1-2 sene icerisinde uzayabilir miyim ?( Bu arada kapandıktan sonra boyum uzadı 169 dan 172 oldum)
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı