COVID-19 ile nasıl savaşırız? Semptomları nelerdir? Virüsü iyi tanıyor muyuz?

% 0.2'li konumdaymışım. Gerçi kendimden çok ailem için endişelendiğim için bunun bir önemi yok.
Bu değer Çin'deki 11 Şubat dönemine ait. Virüs mutasyona uğruyor sonuç olarak, gençlerde herhangi bir kronik sorunu olmamasına rağmen ölen kişilerin sayısı eskiye göre artmış durumda. 0.2 ibaresi bugün itibariyle gerçekçi bir değer olmaz.
 
Bu değer Çin'deki 11 Şubat dönemine ait. Virüs mutasyona uğruyor sonuç olarak, gençlerde herhangi bir kronik sorunu olmamasına rağmen ölen kişilerin sayısı eskiye göre artmış durumda. 0.2 ibaresi bugün itibariyle gerçekçi bir değer olmaz.
Mutasyonla ilgili kesin bir bilimsel kaynak yok. 2 tane iddaa var sadece. 0.2 olan değer şubata ait ancak şimdiki değer de yukarıdaki oranlarla aynı orantıda ilerliyor yerleri değişmiş değil hala.
 
Faydalı bilgiler yer alıyor, elinize sağlık. Ellerinizi yıkadıktan sonra kolonya da sürebilirsiniz. Bir nebze alkol içerdiği için işe yarıyor. Ancak dikkatli olmakta fayda var, fazla kolonya kullanımı cildinize zarar da verebilir. Günde 2-3 kez ideal, en azından ben bu şekilde yapıyorum.

Fişlere, paralara vb. bakteriyi kolay aktaracak şeylere az temas etmeli, temas sonrasında da ellerinizi iyice yıkamalısınız.
 
Mutasyonla ilgili kesin bir bilimsel kaynak yok.
Mutasyona uğradığı bir gerçek, yavaş mutasyona uğruyor, ayda tahmini 2 defa mutasyona uğradığı söyleniliyor, mutasyon uğramasından normal bir şey yok, mutasyon hızlı olsa aşı çalışmalarını sekteye uğratır. Çin'de yeni tespit edilen bazı tipler var 49 gün boyunca hastada herhangi bir sempton göstermiyor mesela. Bu tip diğer ülkelerde daha yok.

0.2 olan değer şubata ait ancak şimdiki değer de yukarıdaki oranlarla aynı orantıda ilerliyor yerleri değişmiş değil hala.
Şu an ölen genç insanlar haber yapıldığı için bu oranın daha da arttığına kapılabiliyor insan normal olarak. Fazla olmaz şimdiki 20 yaş altı oranıyla Şubat ayındaki oran arasında. Virüs beklenmedik şekilde ölümcül olmaya evrimleşirse o zaman işler değişebilir.

O kadarını siz bilirsiniz, çok bilgim yok ama yine de gençlerde tehlike oranı düşük diye düşünüyorum. Özellikle bu yaştaki insanlar kendilerini düzgün koruyup, izole ederse ölme ihtimali çok düşük diye düşünüyorum.
Estağfurullah. Aynen böyle zaten şu an olan durum. İtalya'da şimdi yabancı kaynaklardan baktığım verilere göre bu ülkede 20 yaş altı ölüm oranı sadece 0.1 oranında. Yaş arttıkça risk artıyor. Bu hastalıklardan kurtulan yaşlılarda var, ölen gençlerde var.

Hafife alınmaması lazım, sonuç olarak biz kendimiz az risk altında olsak bile ebeveynlerimiz ve çevremizdeki bizden yaşça büyük insanlar için büyük bir tehdit oluşturuyoruz. Biz sadece kendimizden sorumlu değiliz, başkalarından da sorumluyuz. Tanımadığımız insanların bile hayatını karartabiliriz.
 
Mutasyona uğradığı bir gerçek, yavaş mutasyona uğruyor, ayda tahmini 2 defa mutasyona uğradığı söyleniliyor, mutasyon uğramasından normal bir şey yok, mutasyon hızlı olsa aşı çalışmalarını sekteye uğratır. Çin'de yeni tespit edilen bazı tipler var 49 gün boyunca hastada herhangi bir semptom göstermiyor mesela. Bu tip diğer ülkelerde daha yok.
Dediğim gibi söylentiden ibaret bilimsel veri yok hala. Sadece 2 tane yabancı prof. 48 defa mutasyona uğradığını söyledi ancak kanıt sunmadı. Diğeri de aynı şekilde benzer kanıtları veremedi. Aşı çalışmalarına etki eder, ben de ondan korkuyorum ancak dediğim gibi en çok takip ettiğim konu o zaten o gerçekleşirse ve dediği gibi çok fazla mutasyon geçirdiyse seneler sürer çözüm.
49 gün olması mutasyondan değil bağışıklıktan kaynaklanıyor genetik etkisi de var tabi. Ancak bunlar nadir vakalar genel değil.
Virüs beklenmedik şekilde ölümcül olmaya evrimleşirse o zaman işler değişebilir.
Virüsün karakteristiği yukarıda verdiğim tabloda da gözüküyor, ölümcüllük açısından tehlikeli değil ancak bulaşma olarak karakteristik yapıya sahip. Evrimleşme dediğin mutasyon oluyor zaten, o da sadece aşıya etkisi olursa olacak ilerleyen zamanlarda göreceğiz artık.
 
Aşı çalışmalarına etki eder, ben de ondan korkuyorum ancak dediğim gibi en çok takip ettiğim konu o zaten o gerçekleşirse ve dediği gibi çok fazla mutasyon geçirdiyse seneler sürer çözüm.
Korkmamız gereken durum bu zaten. Mutasyon sayısı önemli değil, doğal olarak mutasyon geçirebilir. Şu an son veriler yavaş ilerlediği şeklindeydi, 48 defa ve ayda 2 kez mutasyon geçirdiğini ben de duydum.

49 gün olması mutasyondan değil bağışıklıktan kaynaklanıyor genetik etkisi de var tabi. Ancak bunlar nadir vakalar genel değil.
Nadir olduğu doğru. Bu 49 gün vakasındaki adam orta yaşlı bir adam, Çinli araştırmacılar, doktorlar bunun yeni bir koronavirüs tipi olduğunu söylediler. Bağışıklıkla ilgili bir mevzu yoktu burada. Bu tip normal olana göre biraz daha tehlikeli. Hatta bu adama kan plazması tedavisi uyguladılar, adama iyileşmiş ve kanında virüsle mücadele antikorları olan bir Covid-19 hastasından plazma transfüzyonu yapıldı. Yaşı dolayısıyla da hasta çabuk bu tedaviye olumlu tepki verdi. Bunlar ender görülen vakalar, kapsayıcı değil.

ölümcüllük açısından tehlikeli değil ancak bulaşma olarak karakteristik yapıya sahip.
Bunu biliyorum SARS ve MERS'e göre öldürme oranı çok daha düşük, yayılma, bulaşma hızı ise daha yüksek. Umarım bir an önce dünya bu virüsten kurtulur, çekilmez bir hal aldı durum.
 

Geri
Yukarı