Elektronik Creative Sound BlasterX G6 2400TL

Hocam telefondan hallettim, kulaklığı değiştirince hissediliyor. Yalnız şunu merak ediyorum ben telefondan yapsam dahi yine de Creative App'ini kapatmalı mıyım? Bir de ben bu SXFI mevzunua tam ısınamadım sanırım, yani bunun olayı sinema efekti vermekse güzel yapıyor ama seslerin netliğini azaltıyor bence.
Evet hocam. Kusura bakmayın cevabınız bildirim olarak düşmemiş. Geç gördüm. SXFI ile ilgili ayar yaparken ya da cihaza BT ile bağlanırken başka herhangi bir program açık olmasın. Ya PC'den ya da telden ikisi aynı anda açık olmadan yapın.

SXFI'ın olayı hocam çevrenizde hoparlör sistemi varmış ve ses bu hoparlörlerden geliyormuş gibi size duyurmak. Bir nevi ev sinema sisteminizi kulaklığa dönüştürüp (hoparlör/oda/sinema simülasyonu olarak geçiyor.) portatif hale getirerek rahatlık ve kolaylık sağlıyor.

Gerçek hayatta siz sesi kafanızın içinde değil dışarıdan gelecek şekilde duyuyorsunuz. Mesela bir odada ya da sinemada film izlediğiniz sırada ses kulağınıza ulaşırken oda içerisinde sürekli duvarlara çarpıp eko yaparak kulağınıza gelir. Aynı şekilde bir kulağınızın duyduğunu diğer kulak da duyar (bu sebeple 7.1'de 7 kanalın her birinden gelen ses diğer kanallara az da olsa yayılır.) ama siz kulaklıkla dinlediğiniz zaman bu etkenleri ortadan kaldırıyorsunuz ve ses doğallıktan çok fazla uzaklaşıyor. Bu sebepten ötürü kafanızın içinden gelen (tabi kullandığınız kulaklık arkası açık kulaklık ve pasif sahne genişliği performansı yüksek bir kulaklık değilse) net ve berrak bir ses duyuyorsunuz. Ses kalitesi her ne kadar böyle daha güzel olsa da olması gereken tam olarak bu değil. İşte SXFI ile (DTS'te de var ve spacious modu olarak geçiyor ama SXFI kadar başarılı değil.) buna çözüm bulmuşlar ve kulaklık her ne kadar kulağınızın dibinde olsa da ses kaynağı sanki sizden çok uzaktaymış gibi ses verdirebiliyorlar. Tabi şöyle bir şey de var ki eğer gidip ekranın hemen dibinde film izliyorsanız ve SXFI açmışsınız bir anlamı kalmıyor çünkü beyin zaten ses kaynağına yakın olduğunuzu gördüğü için SXFI'ın verdiği sese doğru tepki vermiyor. Bu sebeple 3-4 metre gibi mesafeden TV karşısında SXFI ile izlerseniz (aynı sinemada izler gibi) etkiyi daha iyi ve doğru hissedip o zaman beğenebilirsiniz. 3-4 metre değil de 1-2 metre yani daha yakın mesafe için de SXFI Battle Mode var. Battle Mode ile sesi size daha da yaklaştırıyorlar. Böylece beynimiz de en azından ses kaynağının mesafesiyle kulağa gelen ses arasındaki uyuma göre bize tutarsızlık hissettirmiyor.

Sonuç olarak SXFI her ne kadar sese eko vb. efektler ekleyerek sesin berraklığını bozsa da uzak mesafeden film izleyenler doğal ve gerçekçi bir ses istiyorlarsa bunu kabullenmek zorunda. Sinemada film izlediğiniz zaman ne yaparsanız yapın duyacağınız sesin kulaklığın saf halindeki gibi gelmesini sağlayamazsınız. Hem SXFI açık olmasın yani sese efekt eklenmesin hem de yakın mesafede izlesem bile ses kafamın içinden gelmesin diyorsanız o zaman arkası açık ve sahne genişliği fazla olan bir kulaklık almanız gerekiyor.

Ben PC başında iken arkası açık kulaklıkla SBX açık şekilde film izlerken TV karşısında ise SXFI ile izliyorum. Hatta uzak mesafeden oyun oynarken eğer oyun Dolby Atmos destekli bir oyunsa Dolby Atmos+SXFI ikilisi yaparak sesi çok daha gerçekçi yapabiliyorsunuz. Üstünüzden ya da altınızdan gelen sesleri de mesafeye bağlı olarak SXFI ile çok daha gerçekçi duyabiliyorsunuz.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı