İnceleme Days Gone

Oynadığım ve bilgim olduğu kadarıyla sizler için "Days Gone" oyununa inceleme yazıyorum. Umarım oynamak isteyenlere bir gramda olsa faydası olur.
(not: İncelemede kullanılan tüm görüntüler oyun içerisinde şahsım tarafından alınan görüntülerdir ve tamamen spoilersız bir incelemedir.)


"Days Gone", post-apokaliptik bir dünyada geçen bir aksiyon-macera hayatta kalma yapı mıdır hocalarım. Deacon St. John adlı bir karakteri kontrol ediyoruz. Oyun, virüs salgını sonrası dünyada geçiyor. Bu salgın, insanları zombi benzeri yaratıklara dönüştütürürken ana karakterimiz deacon, bu tehlikeli dünyada hayatta kalmak için mücadele ediyor. Aynı zamanda kişisel bir hikayeye de odaklanıyor.
Oyunda, farklı görevleri tamamlayarak hikayeyi ilerlerken düşmanlarla savaşmak, kaynak toplamak ve motorumuzla gezintiye çıkmak gibi aktiviteler mevcut. Ayrıca, Deacon'ın motosikleti oyundaki en önemli unsurdur hocalarım, çünkü düşmanlardan kaçmak veya hızlı seyahat etmek için kullanabilecek tek aracımızdır.
Motorumuzun benzini bitebiliyor, arızalanabiliyor. Bu durumlarda mapin belirli bölgelerinde çıkan benzin bidonlarıyla ya da benzin istasyonlarıyla yakıt alabilirken aynı zamanda araçların kaputunu açarak veya mapin belirli bölgelerindeki loot yerlerinden hurda bularak motorunuzu tamir edebiliyorsunuz. Bence bu da oyuna gerçekçilik katmış.

Sadece bunlarla kalmıyor, Ana görev hariç yan görevleride yaparak ekstra para kazanıp kamptaki motor tamircilerine giderek motoru gerek motor gerek teker gerek boya açısından oldukca iyi geliştirebiliyorsunuz.

steamuserimages-a.akamaihd copy.jpg


Oyun, dinamik hava koşulları ve zaman döngüsüne sahip, bu da atmosferin ve oynanışın değişkenliğini arttırıyor bence.
Grafikler ve ses tasarımı çok iyi gerçekten özellikle atmosferi beni benden aldı, sadece map biraz daha büyük olsaydı çok daha iyi olurdu. Oyunun hikaye anlatımı ve karakter gelişimi de oldukça sağlam bu da ana karakterimizin hayatını ve hikayesini derinleştiriyor. Karakterin hikayesi bence sıradan ama idarelik.

sdg copy.jpg


Oyun bir yerden sonra tekrara sarıyor gerek görevler olsun, gerek yan görevler olsun, 15. saatten sonra ben de tekrara sardı ve artık bitsin derecesine geldim.
Days Gone sadece hikayeye odaklanarak gidildiğinde 36 saatte bitiyor. Ancak yan görevler işin içine girdiğinde oyun süresi 50 saate kadar uzayabiliyor. Tüm başarımları ve gizemleri bulmak isterseniz harcamanız gereken zaman ise 64 saate kadar çıkıyor.

ppppp.png


Oyunun kronik sorunlarından birisi alt yazı sorunu. Arada bir alt yazılar kayabiliyor bazen hiç çıkmıyor ama ben çok nadir yaşadım. Bug durumları ise internette gördüğüm kadar abartılı değildi bir kullanıcı neredeyse her sahnede bug oldugunu söylemiş lakin ben oyun boyunca en fazla 5 bug yaşadım yani 35-40 saat boyunca 5 bug (sadece 1I oyunumu etkiledi) bence gayet düşük.

sdgsgh copy.jpg


Oyunun bir yerinden sonra sürü görevi geliyor, bu bölümde'de oyun bir nevi taktiksel becerilerinizi sınıyor çünkü ha babam diye saldıramıyorsunuz. Kaynaklar sınırlı ve zombiler yüzlerce. O bölümün bölgesindeki patlayıcı, kaynak gibi şeyleri kullanarak sürüleri alt edebiliyorsunuz. (10.denemede başarabildim sürü görevini)

Genel olarak benim oyuna puanım 8/10. O iki puanı kırmamın sebebi hikaye ve oyunun kendini tekrarlaması. Bence burada hikaye çok daha önemli çünkü hikaye ne kadar iyi olursa diğer kusurları kapatmasıda daha olasıdır benim açımdan. Hikaye fazla sıradan ve tahmin edilebilir geldi bana yabancı forumlardaki diğer kullanıcılarda benimle aynı görüşte. Hikayeye biraz daha kafa yorsalardı çok daha iyi bir iş çıkabilirdi. Oyunun tekrarlanmasıda bence oyunu 15-20. saatte bitirme düşünceleri vardı çünkü tam 15. saate geldiğimde oyunun tekrarlandıgını anladıgım an oldu. Sank demişler ki; arkadaşlar bu oyunu yaptıkda hikaye yi burada bitiremeyiz biraz daha uzatalım demişler gibi.

Umarım sevmişsinizdir, eğer bir hatam olduysa söyleyin. İlk defa oyun incelemesi yaptım. Elbetteki hatam vardır ya da eksikler olacaktır, o yüzden eleştirmeniz benim için iyi olacaktır.
 
Son düzenleme:
Bende birkac ay once bitirdim. Gunplay inanilmaz derecede içine çekti beni. Oyunun bir bolumunde belirttiginiz gibi cok tekrara düşüyor ama açılıyor sonradan.

Aynen öyle hocam oyunun atmosferi içine çok güzel çekti beni özellikle motor sürüşü çok iyi zaten içine alanda oydu muhtemelen motor olmasa oyunu ilk dakikalarından bırakırdım :)
 
O motorla atılan driftin keyfini baska hiçbir oyun veremedi. Ikincisinin iptal edilmesi üzücü.

Umarım yenisi tekrardan yapıma başlanır :( drift atarken bir anda Nitro basmanın verdiği zevki sadece Spider-Man'de binalara ağ atarken almıştım.
 
Oyun şu asker bölgesine geçtiğimizde çok baymıştı, bit artık diyordum.
Güzel inceleme.

Hatırlatmayın dellendim orada ya. Sinir krizi geçiriyordum orada.
 
Severek, eğlenerek ve gerçekten korkarak oynadığım nadir oyunlardan. Hikaye işleyişi ve karakter gelişimi gibi konularda RDR 2'ye benzettiğim bir oyun. Yan görevlerin tıpatıp aynı olması dışında (Karakterler bile klon!) genel yorumların aksine, güzel bir oyundu.

İnceleme için teşekkürler.
 
Dünyanın en gereksiz uzun oyunu. On beşinci saatinden sonra artık bitsin diye dua ediyordum zaten. Son görevlere doğru biraz tempo kazanıyor ama hikayenin ortası tam işkence.
 

Geri
Yukarı