Rehber Detaylı 2001'den 2023'e kadar tüm macOS sürümleri

Selamlar,
Biraz ilginç bir macOS rehberi ile karşınızdayım, 2001'den 2023'e kadar tüm macOS sürümleri hakkında bilgi verip nasıl indirileceğini yazacağım.

Fact; 1996 yılında Apple Steve Jobs'un Apple'dan ayrıldıktan sonra kurduğu şirket olan NeXT'yi satın aldı. Aynı yılda Steve Jobs Apple'a geri döndü ardından Windows ile rekabet edebilecek MacOS'un oluşturulmasına katkıda bulundu.

1698672651911.png


Mac OS X 10.0 (Cheetah)
<24 Mart 2001> Aqua arayüzü Mac OS X Cheetah ile geldi. 2D ve 3D grafik desteğiyle grafik arayüzlerine sahip, "Cheetah" Steve Jobs'a göre "insanın onu görünce yalamak istediği 😳" bir su temasına sahip. Ancak güzelliğin bir bedeli var maalesef. Grafik iyileştirmeleri Cheetah'ı çok yavaşlattı ve bu da Apple'ın bir sonraki sürümde odağını görsel deneyimden performansa kaydırmasına neden oldu.

Nasıl İndirilir?

Yazılım çakışmalarını önlemek için OSX'i temiz bir sürücüye yüklemeniz önerilir. İlk adım olarak güncel olmayan sistem dosyalarınızı silmeyi deneyebilirsiniz.

MacOS X Cheetah 10.0 DMG ve ISO Dosyası bir .rar dosyası. Dosyaları çıkartmak için WinRaR kullanmanız gerekecektir. Haliyle .d

MacOS X Cheetah 10.0 DMG & ISO Dosyasının boyutu yaklaşık olarak 407 MB.

Finder > Tüm Dosyalarım > Boyuta göre düzenle'ye gidin

Ardından, alan kaplayıcılarınızı harici bir sürücüye veya bulut depolama alanına taşıyabilirsiniz.

Daha önce Mac OS X'in eski bir sürümünü App Store'dan satın aldıysanız, onu açın ve Satın Alınanlar sekmesine gidin. Burada indirebileceğiniz tüm yükleyicileri bulacaksınız. Ancak her zaman bu şekilde çalışmaz. Satın alınan bölüm yalnızca geçmişte indirdiğiniz işletim sistemlerini listeler. Ancak bunu kontrol etmenin yolu şudur:

■ Üst menüde Satın Almalar'a tıklayın.
■ Tercih edilen OS X sürümünü bulmak için aşağı kaydırın.
■ Bu yöntem, Mavericks ve Yosemite'i yalnızca daha önce Mac App Store'dan indirmiş olmanız koşuluyla Apple Kimliğinizle giriş yaparak indirmenize olanak tanır.

Screen_Shot_2017-11-30_at_16.30.49-removebg-preview.png


Mac OS X 10.1 (Puma)

<25 Eylül 2001> Fark etmiş olabileceğiniz gibi, Apple'ın ilk nesil işletim sistemlerine hayvan adları verildi. Puma sağlam bir performans artışı ve basitleştirilmiş CD ve DVD yazma, Finder'daki yeni özellikler ve daha kapsamlı yazıcı desteği gibi birkaç işlevsel iyileştirmeyle birlikte geldi.

Nasıl İndirilir?

App Store'dan onu açın
İndir'e tıklayın.
Bu yöntem, Mavericks ve Yosemite'i yalnızca daha önce Mac App Store'dan indirmiş olmanız koşuluyla Apple Kimliğinizle giriş yaparak indirmenize olanak tanır.

Mac OS X 10.2 (Jaguar)

<23 Ağustos 2002> Mac OS X'in üçüncü sürümü Finder'a arama ekledi (bunu hayal edebiliyor musunuz, Finder eskiden onsuz da vardı!) Jaguar ayrıca QuickTime için MPEG-4 desteği, bir dizi gizlilik özelliği ve Erişilebilirlik API'si ilk kez Evrensel Erişim olarak adlandırıldı. Bu sürümle birlikte doğan uygulamalardan bazıları bugün bile Mac'te yaşamaya devam ediyor (örneğin, artık Kişiler olarak adlandırılan Adres Defteri).

Mac OS X 10.3 (Panter)

<24 Ekim 2003> Safari ile Tanışın! Apple tarafından üretilen ilk resmi web tarayıcısı, Mac'teki Internet Explorer'ın yerini alıyor. Aslında Safari, Jaguar'da mevcuttu ancak bu, onun varsayılan tarayıcı haline geldiği ilk sürümdür. Bunun dışında Panther, Font Book, Xcode geliştirmeleri ve daha fazlasını içeren 150'den fazla yeni özellik ekler.

Mac OS X 10.4 (Tiger)

<29 Nisan 2005> Apple TV'nin oldukça yeni olduğunu mu düşündünüz? Bil bakalım ne oldu, 2005 yılında Apple'ın beşinci işletim sisteminin piyasaya sürülmesiyle doğdu! Tiger oldukça büyük bir güncellemeydi. Spotlight araması, Automator, VoiceOver ve yaklaşık 200 başka iyileştirme içeriyordu. Bu süre zarfında Apple da Intel'in işlemcilerine geçti ve bu da Tiger'ı Intel çipli Mac'lerde çalışan ilk sistem haline getirdi

Mac OS X 10.5 (Leopard)

26 Ekim 2007 : İşte Mac'i en çok değiştiren sistemlerden biri olan Leopard geliyor. Bu kez Mac'in masaüstü, Dock, yeni bir menü çubuğu ve Stacks ile önemli ölçüde değişiyor. Time Machine, Spotlight geliştirmeleri ve 64 bit uygulamalara yönelik destek de geliyor. Aslında Leopard o kadar çok yeni şey içeriyordu ki, Apple hepsini zamanında bitirmek için ilk çıkış tarihini bile ertelemek zorunda kaldı.

Mac OS X 10.6 (Snow Leopard)

28 Ağustos 2009 : Leopard'ın halefi Snow Leopard, 64 bit mimariyi genişletmeye odaklandı. Yerel uygulamaların çoğu 64 bit olarak yeniden yazıldı. O zamanlar uzmanlar bunun tam geçişe yönelik ilk adım olduğunu söylerdi ve bugün bildiğimiz gibi bu gerçek oldu. Ayrıca App Store Snow Leopard döneminde doğdu.

Mac OS X 10.7 (Lion)

<20 Temmuz 2011> Apple, Lion ile iOS'tan Mac OS'a pek çok yararlı geliştirme getiriyor. Başlatma paneli, çoklu dokunma hareketleri ve daha fazlası. İlginç bir şekilde, pek çok kişi Mac OS X 10.7'yi, aşağıya doğru kaydırdığınızda içeriği yukarı taşıyan sözde "doğal kaydırma" nedeniyle eleştirdi. O zamanlar, Windows'un yaptığı gibi içeriğin aşağıya taşınması daha doğal görünüyordu.

macOS X 10.8 (Mountain Lion)

<25 Temmuz 2012> Notlar, Anımsatıcılar ve Mesajlar gibi önemli uygulamalar iOS'tan geliyor ve Mac'i günlük rutininizi yönetmek için daha rahat bir noktaya dönüştürüyor. Mountain Lion'daki en önemli güncelleme, ekrandaki banner'ların güncellemeleri bildirdiği Bildirim Merkezi'dir.

apple-logo-icon-14895.png


OS X 10.9 (Mavericks) En sevdiğim 😍

<22 Ekim 2013 > 10 numaralı işletim sistemi, büyük ölçüde şifre şifreleme ve depolamaya odaklanan bir dizi gizlilik özelliğini piyasaya sürüyor. İşte o zaman iCloud Anahtar Zinciri gelir. Ayrıca OS X 10.9, ilk kez yeni Haritalar, iBooks ve Etiketler'in yanı sıra kullanıcıların doğrudan bildirimlerden yanıt vermesine olanak tanıyarak Bildirim Merkezi'ni yükseltiyor.

OS X 10.10 (Yosemite)

<16 Ekim 2014> Yıllardaki en büyük yeniden tasarım. İnce yazı tipleri ve yeni renk şemaları gibi küçük şeylerden, iOS tasarımına daha iyi uyum sağlayan düz grafik tasarıma doğru büyük değişime kadar. Dahası, Yosemite Aktarma ve Sürekliliği tanıtıyor. Bu, Apple'ın gelecekte daha iyi bir cihazlar arası deneyim oluşturma niyetini bir kez daha doğruluyor.

OS X 10.11 (El Capitan)
<30 Eylül 2015> Büyük performans artışı sayesinde El Capitan önceki işletim sistemine göre daha hızlı, daha iyi ve daha güçlü. Örneğin uygulamaların eski sistemlere göre %40 daha hızlı açılmasını sağlıyor. Ayrıca bu yıl, Split View'ın çift bölmesinin ortaya çıktığı ve Mac'te pencereleri yönetmek için yeni olanakların önünü açtığı yıldır.

macOS 10.12 (Sierra)
<20 Eylül 2016> Apple, Sierra ile birlikte "macOS" adlandırmasına geçti. Yine, Apple Watch ile bir Mac'in kilidini açmak gibi daha fazla iOS avantajı geliyor. Ayrıca, depolama alanına ayrıntılı bir genel bakış ve disk alanının nasıl boşaltılacağına ilişkin öneriler içeren yeni bir Depolama Optimizasyonu özelliği de bulunmaktadır. Ve merhaba Siri! 😻


apple-logo-icon-14896.png



macOS 10.13 (High Sierra)

<25 Eylül 2017> macOS High Sierra, HEIC adı verilen yeni bir video standardı ve önceki dosya sistemi HFS+'ya geliştirilmiş bir alternatif olan Apple Dosya Sistemine (APFS) geçiş sağlıyor. Bunun dışında Safari, Mail ve Fotoğraf'ta da birkaç geliştirme var ama önemli değil.

macOS 10.14 (Mojave)

<24 Eylül 2018> Karanlık Mod'a Merhaba! Mac kullanıcıları artık Dinamik Masaüstü özelliği sayesinde ekranın renkleriyle birlikte hareket ederek gündüz ve gece rutinlerini gerçekleştirebiliyor. Hisse Senetleri, Haberler ve Ev de dahil olmak üzere iOS'tan giderek daha fazla uygulama geliyor.

macOS 10.15 (Catalina)
<7 Ekim 2019> macOS Catalina, iTunes'un ölümüne işaret ederek Apple'ın medya içeriği için en iyi hedefini üç özel uygulamaya (Müzik, Podcast'ler ve Filmler) bölüyor. Apple, iOS ve macOS'u, iPad ekranınızı Mac'inize bağlamanızı sağlayan bir özellik olan ve geliştiricilerin iOS uygulamalarını macOS'a taşımasını sağlayan Sidecar ile uyumlu hale getirmeye devam ediyor.

macOS 11 (Big Sur)
<19 Kasım 2020> macOS 10.16 yok çünkü Big Sur daha destansı bir sürüm adını hak ediyor: 11.0. Apple'ın M1 Mac'lerine büyük bir tasarım değişikliği ve geçiş getiren macOS Big Sur, unutulmaması gerekenlerden biri. Bu, Evrensel uygulamalar olarak adlandırılan iOS uygulamalarının Mac'te yerel olarak çalıştırılmasına olanak tanıyan ilk işletim sistemidir.


apple-logo-icon-14894.png


macOS 12 (Monterey)
<25 Ekim 2021> macOS Monterey, akışınızı otomatikleştirmek için farklı uygulamalarla hızlı eylemler ayarlama olanağı sağlayan Kısayollar'ı getiriyor. Bunun dışında, Mac ve iOS aygıtlarınız arasında doğal bir geçiş sağlayan Evrensel Denetim vardır (örneğin, imlecinizi Mac ve iPad arasında hareket ettirebilirsiniz); Sekme gruplarıyla yeniden tasarlanan Safari ve bir dizi harika FaceTime geliştirmesi.


macOS 13 (Ventura)
<25 Ekim 2022> macOS Ventura, Stage Manager adı verilen büyük bir arayüz değişikliğiyle geliyor . İsteğe bağlı olmasına rağmen birçok kullanıcı Stage Manager'ı varsayılan yapacaktır çünkü bu, görevler ve çalışma alanları arasında geçiş yapmanın harika bir yoludur. Temel olarak Stage Manager, aktif pencereleri ekranın sol tarafına yerleştirilen yığınlar halinde otomatik olarak düzenler. Süreklilik Kamerası, Postada Gönderimi Geri Alma ve daha fazlası.

macOS 14 (Sonoma)
<26 Eylül 2023> macOS Sonoma, macOS 13 Ventura ve önceki sürümlere göre çok sayıda önemli iyileştirme sunuyor. Sonoma ile masaüstünüze widget ekleyebilir ve bunlarla etkileşimde bulunabilir, web sitelerini bağımsız uygulamalar gibi kullanabilir, Safari tarayıcısında çok kullanıcılı profiller oluşturabilir, video görüşmelerinde tamamen yeniden tasarlanmış sunum yapan kişi görünümünün keyfini çıkarabilir, sezgisel hareketlerle toplantılarınıza tepki efektleri ekleyebilirsiniz..


Okuduğunuz için teşekkürler, Rehberimin/Makalemin sonuna geldik. Fangirl değilim fakat Apple gerçekten harika, Apple ile kalın sağlıcakla kalın. İyi günler.

apple-logo-icon-14913.png
 
Güzel konu ama Apple(epıl) ortamı berbat. Nefret ediyorum Apple'dan da Microsoft'tan da.
Onlar seni çok seviyor zaten.

macOS X 10.8 (Mountain Lion)
Konuda yazdıklarına dikkat etmen güzel mesela 2016'da değişen *macOS Sierra* detayı gibi ancak Mountain Lion'a OS X deniyor, Lion'a kadar Mac OS X. Belki de otomatik düzeltme sadece.
 
Son düzenleme:
Onlar seni çok seviyor zaten.

Konuda yazdıklarına dikkat etmen güzel mesela 2016'da değişen *macOS Sierra* detayı gibi ancak Mountain Lion'a OS X deniyor, Lion'a kadar macOS X. Belki de otomatik düzeltme sadece.

Aslında OS yazdığıma emin gibiyim ama sanırım düzeltilmiş.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı