Rehber El yapımı ekran kartı desteği

FantastikTürk

Megapat
Katılım
11 Aralık 2016
Mesajlar
8.870
Makaleler
7
Çözümler
23
İyi günler. Devamlı ısınıp soğuyan ekran kartlarımızda, özellikle ağır kartlarda, bükülmeler meydana gelebiliyor. Bükülme olunca da lehimler çatlayabiliyor. Sonuç olarak kartınızın kendisi kadar tamir masrafları ile karşılaşabiliyorsunuz. Özellikle hem Nvidia hem AMD'ye kart yapan firmalar, AMD'ye ürettikleri özel tasarım kartlarda kaliteyi yüksek tutmuyorlar. Dolayısıyla AMD kartlarda, kart hafif olsa da bu durum ile sık karşılaşılabiliniyor. Hatta Recep Bey de bununla alakalı bir videoyu blogunda paylaşmıştı:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunun önüne geçmek için birkaç yol var: daha üst düzey modeller almak, sıcaklıkları makul seviyelerde tutmak, destek aparatı kullanmak gibi. Bugün bu önlemlerden destek aparatını kendimiz yapacağız çünkü Türkiye'de bu tarz aksesuarlar fazlasıyla pahalı olabiliyor.

Ayrıca ben destek tutacağını yalnızca kartın yamulmaması için yapmıyorum:
Eski ekran kartı tutacağı_08.jpg
Eski ekran kartı tutacağı_09.jpg
Destek tutacağı olmazsa benim kasamdan kaynaklı kart biraz yamuk duruyor. Arkadaki DP/HDMI kablosu tam girmiyor ve kart sağ ucundan aşağıya eğimli oluyor.

Daha önce Sapphire RX 580 Nitro+ 4 GB kullanıyordum. O kart için de kendim yaptığım tutacağa bakalım:
Eski ekran kartı tutacağı_01.jpg
Eski ekran kartı tutacağı_02.jpg

Eski ekran kartı tutacağı_03.jpg
Fotoğrafları çekerken tutacağı düzeltmeyi unutmuşum. Biraz yamuk durmuş resimde (Resimler eski).

Eski ekran kartı tutacağı_07.jpg

Eski ekran kartı tutacağı_06.jpg
Gördüğünüz üzere kasamın PSU gizleme bölmesinde (Temperli cam) bir adet vida deliği var (Resim 1). Deepcool bu deliğin üzerine kasanın yan kapağını sabitlediğimiz vidadan koymuş. Yani açıkta durmuyor. İsterseniz o vidayı çıkarıp Deepcool'un (kasa Deepcool marka) ekran kartı tutacağını takabiliyorsunuz. Tabii ki bunu ayrı satıyor ve fazlasıyla pahalı. Ben de kendim yapmak istedim. Bir adet boru şeklinde plastiği kestim ve ucunu ısıtarak içerisine vida deliğine uyan bir vida yerleştirdim. Ardından daha sağlam olması için etrafına yapışkan sıktım (Resim 2). Plastiği zımparaladım, temizledim ve ardından mat siyah boya sıktım. Bu tutacağı çevirerek vidasını takıyordum. Böylece ekran kartının ucuna alttan destek çıkıyor. Ve uzun süreli kullanımlarda karta zarar gelmesini engelliyor. Aynı zamanda arka portların düz durmasını sağlıyor.

Buraya kadar tamam. Yalnız bu ekran kartını sattım ve yerine Asus Dual RX 6600 aldım. Yaptığım desteği bu kartta kullanamadım çünkü:
Eski ekran kartı tutacağı_04.jpg
Eski ekran kartı tutacağı_05.jpg
Eski kartımdan daha kısa olduğundan destek boşta duruyordu. Ben de kolları sıvayıp yenisini yapmaya başladım. Eski tutacağı yaparken çekmemiştim ancak bunu çektim. Yapım aşamaları:

El yapımı ekran kartı tutacağı_01.jpg
El yapımı ekran kartı tutacağı_02.jpg
El yapımı ekran kartı tutacağı_03.jpg
Babamın malzeme dolabında bir adet tekli elektrik duyu bulduk. Bu duy birkaç nedenden dolayı güzel. En önemli nedeni vida yeri kartın sağında kaldığından ya ekran kartı tutacağı çok kalın olacaktı ya da yamuk bir tutacak yapacaktık. Ancak bunun baş tarafı alt tarafına göre şapkalı olduğundan dolayı hem güzel duruyor hem de tutacağı eğmeden kartı tutabiliyor. Diğer bir nedeni plastik olması. Hem hafif yani takması kolay hem de kesme, zımparalama, şekil verme ve boyama için uygun.
Bulduğumuz plastiği, kart ile PSU koruma bölmesi arası uzunluğu ölçüp bu uzunluğa göre bıçak yardımı ile kestim (Resim 1). Ardından tutacağın vidalanacağı vida deliğine uygun başlıklı bir vida buldum. Vidayı kasanın kutusunda gelen yedek vida poşetinden buldum. Bu vida hem çok uzun değil bu sayede tutacağın altı açık kalmıyor hem de başlıklı. Başlıklı olması sayesinde vidanın uç kısmı borunun içine girerken başlık kısmı dışarıda kalıyor. Bu da hem borunun vida üzerinde sağlam durmasına yarıyor hem de işimizi kolaylaştırıyor. Şu açıdan kolaylaştırıyor: yazının başında dediğim gibi geçen sefer yaptığımda vidayı içine yapıştırmıştım. Ancak biraz yamuk yapıştırdığımdan tutacak yamuk duruyordu. Her seferinde çevirerek düz durmasını sağlamaya uğraşıyordum. Başlıklı vida sayesinde bu sefer yapıştırmak yerine vidayı PSU koruma bölmesine vidaladıktan sonra tutacağı üzerine geçireceğim. Bu sayede hem düz durmasını ayarlamak hem de tutacağı çıkarmak daha kolay olacak.

Sırada deneme:
El yapımı ekran kartı tutacağı_04.jpg
Vidayı vida yerine koyduktan sonra üzerine tutacağı geçirip kartı da onun üzerine koydum. Su terazisi yardımıyla ölçtüm ve fark ettim ki bu sefer sağ tarafı fazla havada kaldı. Bu yüzden biraz daha kısaltmak ve düzleştirmek amacıyla alt tarafını kesip zımparaladım.
Not: Resimleri biraz yamuk çektiğimden resimlerdeki yamukluklara aldanmayın. Su terazisine bakın.

El yapımı ekran kartı tutacağı_05.jpg
Zımpara kağıdı ile hem altını düzelttim hem de boyunu kısalttım. Tabii ki biraz da bıçak ile kestim.

Ardından tekrar ölçtüm:
El yapımı ekran kartı tutacağı_08.jpg
Fark ettim ki tutacağı taktıktan sonra ekran kartını sabitlemek için kullandığımız vidalar ile oynayarak arka tarafın da yüksekliğini az da olsa ayarlayabiliyorum. Hem onu kullanarak hem de plastiğin boyunu kısaltarak dümdüz bir ekran kartı elde ettim.

Plastik hazır. Artık boyama işlemi kaldı:
El yapımı ekran kartı tutacağı_09.jpg
El yapımı ekran kartı tutacağı_11.jpg
El yapımı ekran kartı tutacağı_10.jpg
Boyamak için tabii ki önce boyanacak yüzeyi zımparalamak ve temizlemek lazım (Resim 1). Zımparalayarak pürüzlü bir yüzey elde ediyoruz. Bu sayede boya tutunabiliyor. Boyanacak yüzeyin temizlenmesi de önemli. Temiz olmazsa aynı şekilde boya tutunmayabilir ve soyulabilir. Zımparaladıktan sonra su ile yıkayıp güneş altında iyice kuruttum. Ardından borunun içerisine bir kablo geçirdim. Bu sayede elim boyanacak yüzeye değmeyecek. Mat siyah sprey boya ile önce üst şapka kısmını boyadım ve kurumaya bıraktım (Maalesef resmini almamışım). Ardından kalan yerleri boyadım. Boyayı, bir-bir buçuk karış kadar uzakta tutup aynı yere fazla boya sıkmadan (Çünkü akabilir) yapıyorsunuz.
Devamında kuruması için tele asıp 1.5 gün bıraktım. Nedense bu boya geç kuruyor.

Ve kuruduktan sonraki sonuç:
El yapımı ekran kartı tutacağı_12.jpg
El yapımı ekran kartı tutacağı_13.jpg
El yapımı ekran kartı tutacağı_14.jpg
El yapımı ekran kartı tutacağı_15.jpg


Bir tür rehber niteliğinde yaptım yazıyı. İsteyenler yalnızca resimlere bakıp geçebilir.

Anlatmak uzun sürse de aslında alt kısmını zımpara ile düzlemek bölümü hariç fazlasıyla hızlı yapılabilecek bir şey. Hatta şimdi düşünüyorum da daha da geliştirip ekran kartı kablosunun içinden geçeceği bir şey de yapılabilirdi. Ya da bir tür model (Araba, karakter VB.) modlanarak ekran kartının altına konulabilirdi. Bu sayede daha şık bir görünüm elde edilebilirdi. Ancak bu desteğin de görünüşü güzel olduğundan ekstra bir şey yapmaya niyetim yok şimdilik. Resimleri biraz fazla yakından çektiğimden belli olmuyor ama tüm ekipmanlarım koyu siyah olduğundan kasanın karartılmış yan camını da takınca destek içeride estetik duruyor.

Modumuz burada bitmiştir.

Yıllar önce eski Exper bir kasayı modlayarak modern kasa gibi süslemiştim:
asda.jpg
i5 3470-1050TI PC_04_Edited.jpg
i5 3470-1050TI PC_05.jpg
O konuyu görmeyenler buradan bakabilir: [Bitti] Kasa Modlama

Aldığım Asus Dual RX 6600 kart %55 fan hızında çalışıyor oyunlarda. Bir seferinde sesini ölçmek amaçlı %75-100 arası denemiştim ve 80'den sonra tık tık ses geliyordu fanlardan. Hatta garantiye göndermeyi düşünüyordum. Şimdi fark ettim o ses kaybolmuş. Tahminimce kart yüksek fan hızında sallanınca fanlar ses yapıyordu. Destek ile bu da çözülmüş oldu.



Birkaç gün içerisinde Deepcool Matrexx 70 ADD-RGB 3F kasamın temperli camını modlama konusu ve Redragon K553 Usas klavye modlama konusu da gelecek. Sağlıcakla kalın 👋
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu problemi yaşayanlar için çok yararlı olmuş eline sağlık.
"Bu problemi yaşayan"dan ziyade herkesin ekran kartı desteği kullanmasını şart görüyorum ben. Hele AMD ise kesinlikle bir destek kullanılmalı. Evet anakartlar güçlendirilmiş slot kullanıyor ama çok ağır kartlar için yetersiz. Ayrıca anakartın slotu değil kartın kendisinin zarar görme ihtimali var. Önlem almak her zaman iyidir.

Konunun başındaki videoyu izlemenizi öneririm. İngilizce bilmiyorsanız ufak bir özet yazabilirim.

-----GÜNCELLEME-----

Aldığım Asus Dual RX 6600 kart %55 fan hızında çalışıyor oyunlarda. Bir seferinde sesini ölçmek amaçlı %75-100 arası denemiştim ve 80'den sonra tık tık ses geliyordu fanlardan. Hatta garantiye göndermeyi düşünüyordum. Şimdi fark ettim o ses kaybolmuş. Tahminimce kart yüksek fan hızında sallanınca fanlar ses yapıyordu. Destek ile bu da çözülmüş oldu.
 
Son düzenleme:
Arc A750 için yapmama gerek var mı? Hiç dikkat etmedim düz mü diye? Rehber çok güzel olmuş, eline sağlık.
Kartın ağırlığı ve genel yapı kalitesi hakkında bilgim yok. Ama evde bulduğunuz malzemelerle kasada kötü durmayacak bir işçiliğe sahip bir şey yapabiliyorsanız niye yapmayasınız ki? Zaten fazlasıyla hızlı ve kolay yapımı.

Hatta böyle bir destek yapmanıza bile gerek yok. Evinizde fazla kalın olmayan ve uzunluğu uygun bir model, figür VB. bir şey varsa ekran kartının altına koyabilirsiniz. Bu sayede hem kasanız hoş durur hem önlem almış olursunuz.
 
Ekran kartını terazi ile ölçerken kasanın düz olduğundan emin olun. Kasanın konduğu zemin ve kasanın kendisi düz değil ise ekran kartı düz olsa bile yamuk görünecektir. Düz yapayım derken tersine eğim vermeyin.

Bu durum için en iyisi aslında ekran kartının dik duracağı bir kasa. Riser kablo ile kullanılan sandviç kasaları veya anakartın yatay monte edildiği kasaları tavsiye ederim. Normal kasaya da riser kablo ile ekran kartını dik takabilirsiniz ama diğer portları kullanıyorsanız onları engelleyecektir. Bunlar tabii biraz daha masraflı.
 
Bu durum için en iyisi aslında ekran kartının dik duracağı bir kasa. Riser kablo ile kullanılan sandviç kasaları veya anakartın yatay monte edildiği kasaları tavsiye ederim. Normal kasaya da riser kablo ile ekran kartını dik takabilirsiniz ama diğer portları kullanıyorsanız onları engelleyecektir. Bunlar tabii biraz daha masraflı.
Riser'ın da kendince olumsuz tarafları var ama. En önemlisi sıcaklık. Ekran kartı ile cam arasında yeterince boşluk olmaz ise kart fazla ısınabilir. Ayrıca ısınan havayı yukarıya üflemek yerine anakarta üflemiş olacak.

Ekran kartını terazi ile ölçerken kasanın düz olduğundan emin olun. Kasanın konduğu zemin ve kasanın kendisi düz değil ise ekran kartı düz olsa bile yamuk görünecektir. Düz yapayım derken tersine eğim vermeyin.
Şimdi siz söyleyince fark ettim :ROFL: Ama düzdür diye tahmin ediyorum zira gözle de kontrol ettim.
 
İyi günler. Devamlı ısınıp soğuyan ekran kartlarımızda, özellikle ağır kartlarda, bükülmeler meydana gelebiliyor. Bükülme olunca da lehimler çatlayabiliyor. Sonuç olarak kartınızın kendisi kadar tamir masrafları ile karşılaşabiliyorsunuz. Özellikle hem Nvidia hem AMD'ye kart yapan firmalar, AMD'ye ürettikleri özel tasarım kartlarda kaliteyi yüksek tutmuyorlar. Dolayısıyla AMD kartlarda, kart hafif olsa da bu durum ile sık karşılaşılabiliniyor. Hatta Recep Bey de bununla alakalı bir videoyu blogunda paylaşmıştı:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunun önüne geçmek için birkaç yol var: daha üst düzey modeller almak, sıcaklıkları makul seviyelerde tutmak, destek aparatı kullanmak gibi. Bugün bu önlemlerden destek aparatını kendimiz yapacağız çünkü Türkiye'de bu tarz aksesuarlar fazlasıyla pahalı olabiliyor.

Ayrıca ben destek tutacağını yalnızca kartın yamulmaması için yapmıyorum:
Destek tutacağı olmazsa benim kasamdan kaynaklı kart biraz yamuk duruyor. Arkadaki DP/HDMI kablosu tam girmiyor ve kart sağ ucundan aşağıya eğimli oluyor.

Daha önce Sapphire RX 580 Nitro+ 4 GB kullanıyordum. O kart için de kendim yaptığım tutacağa bakalım:
Fotoğrafları çekerken tutacağı düzeltmeyi unutmuşum. Biraz yamuk durmuş resimde (Resimler eski).

Gördüğünüz üzere kasamın PSU gizleme bölmesinde (Temperli cam) bir adet vida deliği var (Resim 1). Deepcool bu deliğin üzerine kasanın yan kapağını sabitlediğimiz vidadan koymuş. Yani açıkta durmuyor. İsterseniz o vidayı çıkarıp Deepcool'un (kasa Deepcool marka) ekran kartı tutacağını takabiliyorsunuz. Tabii ki bunu ayrı satıyor ve fazlasıyla pahalı. Ben de kendim yapmak istedim. Bir adet boru şeklinde plastiği kestim ve ucunu ısıtarak içerisine vida deliğine uyan bir vida yerleştirdim. Ardından daha sağlam olması için etrafına yapışkan sıktım (Resim 2). Plastiği zımparaladım, temizledim ve ardından mat siyah boya sıktım. Bu tutacağı çevirerek vidasını takıyordum. Böylece ekran kartının ucuna alttan destek çıkıyor. Ve uzun süreli kullanımlarda karta zarar gelmesini engelliyor. Aynı zamanda arka portların düz durmasını sağlıyor.

Buraya kadar tamam. Yalnız bu ekran kartını sattım ve yerine Asus Dual RX 6600 aldım. Yaptığım desteği bu kartta kullanamadım çünkü:
Eski kartımdan daha kısa olduğundan destek boşta duruyordu. Ben de kolları sıvayıp yenisini yapmaya başladım. Eski tutacağı yaparken çekmemiştim ancak bunu çektim. Yapım aşamaları:

Babamın malzeme dolabında bir adet tekli elektrik duyu bulduk. Bu duy birkaç nedenden dolayı güzel. En önemli nedeni vida yeri kartın sağında kaldığından ya ekran kartı tutacağı çok kalın olacaktı ya da yamuk bir tutacak yapacaktık. Ancak bunun baş tarafı alt tarafına göre şapkalı olduğundan dolayı hem güzel duruyor hem de tutacağı eğmeden kartı tutabiliyor. Diğer bir nedeni plastik olması. Hem hafif yani takması kolay hem de kesme, zımparalama, şekil verme ve boyama için uygun.
Bulduğumuz plastiği, kart ile PSU koruma bölmesi arası uzunluğu ölçüp bu uzunluğa göre bıçak yardımı ile kestim (Resim 1). Ardından tutacağın vidalanacağı vida deliğine uygun başlıklı bir vida buldum. Vidayı kasanın kutusunda gelen yedek vida poşetinden buldum. Bu vida hem çok uzun değil bu sayede tutacağın altı açık kalmıyor hem de başlıklı. Başlıklı olması sayesinde vidanın uç kısmı borunun içine girerken başlık kısmı dışarıda kalıyor. Bu da hem borunun vida üzerinde sağlam durmasına yarıyor hem de işimizi kolaylaştırıyor. Şu açıdan kolaylaştırıyor: yazının başında dediğim gibi geçen sefer yaptığımda vidayı içine yapıştırmıştım. Ancak biraz yamuk yapıştırdığımdan tutacak yamuk duruyordu. Her seferinde çevirerek düz durmasını sağlamaya uğraşıyordum. Başlıklı vida sayesinde bu sefer yapıştırmak yerine vidayı PSU koruma bölmesine vidaladıktan sonra tutacağı üzerine geçireceğim. Bu sayede hem düz durmasını ayarlamak hem de tutacağı çıkarmak daha kolay olacak.

Sırada deneme:
Vidayı vida yerine koyduktan sonra üzerine tutacağı geçirip kartı da onun üzerine koydum. Su terazisi yardımıyla ölçtüm ve fark ettim ki bu sefer sağ tarafı fazla havada kaldı. Bu yüzden biraz daha kısaltmak ve düzleştirmek amacıyla alt tarafını kesip zımparaladım.
Not: Resimleri biraz yamuk çektiğimden resimlerdeki yamukluklara aldanmayın. Su terazisine bakın.

Zımpara kağıdı ile hem altını düzelttim hem de boyunu kısalttım. Tabii ki biraz da bıçak ile kestim.

Ardından tekrar ölçtüm:
Fark ettim ki tutacağı taktıktan sonra ekran kartını sabitlemek için kullandığımız vidalar ile oynayarak arka tarafın da yüksekliğini az da olsa ayarlayabiliyorum. Hem onu kullanarak hem de plastiğin boyunu kısaltarak dümdüz bir ekran kartı elde ettim.

Plastik hazır. Artık boyama işlemi kaldı:
Boyamak için tabii ki önce boyanacak yüzeyi zımparalamak ve temizlemek lazım (Resim 1). Zımparalayarak pürüzlü bir yüzey elde ediyoruz. Bu sayede boya tutunabiliyor. Boyanacak yüzeyin temizlenmesi de önemli. Temiz olmazsa aynı şekilde boya tutunmayabilir ve soyulabilir. Zımparaladıktan sonra su ile yıkayıp güneş altında iyice kuruttum. Ardından borunun içerisine bir kablo geçirdim. Bu sayede elim boyanacak yüzeye değmeyecek. Mat siyah sprey boya ile önce üst şapka kısmını boyadım ve kurumaya bıraktım (Maalesef resmini almamışım). Ardından kalan yerleri boyadım. Boyayı, bir-bir buçuk karış kadar uzakta tutup aynı yere fazla boya sıkmadan (Çünkü akabilir) yapıyorsunuz.
Devamında kuruması için tele asıp 1.5 gün bıraktım. Nedense bu boya geç kuruyor.

Ve kuruduktan sonraki sonuç:
Eki Görüntüle 1897268Eki Görüntüle 1897269Eki Görüntüle 1897270Eki Görüntüle 1897271

Bir tür rehber niteliğinde yaptım yazıyı. İsteyenler yalnızca resimlere bakıp geçebilir.

Anlatmak uzun sürse de aslında alt kısmını zımpara ile düzlemek bölümü hariç fazlasıyla hızlı yapılabilecek bir şey. Hatta şimdi düşünüyorum da daha da geliştirip ekran kartı kablosunun içinden geçeceği bir şey de yapılabilirdi. Ya da bir tür model (Araba, karakter VB.) modlanarak ekran kartının altına konulabilirdi. Bu sayede daha şık bir görünüm elde edilebilirdi. Ancak bu desteğin de görünüşü güzel olduğundan ekstra bir şey yapmaya niyetim yok şimdilik. Resimleri biraz fazla yakından çektiğimden belli olmuyor ama tüm ekipmanlarım koyu siyah olduğundan kasanın karartılmış yan camını da takınca destek içeride estetik duruyor.

Modumuz burada bitmiştir.

Yıllar önce eski Exper bir kasayı modlayarak modern kasa gibi süslemiştim:
O konuyu görmeyenler buradan bakabilir: [Bitti] Kasa Modlama

Aldığım Asus Dual RX 6600 kart %55 fan hızında çalışıyor oyunlarda. Bir seferinde sesini ölçmek amaçlı %75-100 arası denemiştim ve 80'den sonra tık tık ses geliyordu fanlardan. Hatta garantiye göndermeyi düşünüyordum. Şimdi fark ettim o ses kaybolmuş. Tahminimce kart yüksek fan hızında sallanınca fanlar ses yapıyordu. Destek ile bu da çözülmüş oldu.



Birkaç gün içerisinde Deepcool Matrexx 70 ADD-RGB 3F kasamın temperli camını modlama konusu ve Redragon K553 Usas klavye modlama konusu da gelecek. Sağlıcakla kalın 👋
Bu da benim bulduğum çözüm :) optimus prime:) :)
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_2023-08-12-10-02-16-745_com.miui.gallery-edit.jpg
    Screenshot_2023-08-12-10-02-16-745_com.miui.gallery-edit.jpg
    373,1 KB · Görüntüleme: 122

Yeni konular

Geri
Yukarı