Elektronik TV parçalarından neler yapılabilir?

kedi seven at

Femtopat
Katılım
29 Kasım 2023
Mesajlar
87
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Ekranı kırık olan Sony marka televizyon vardı, 40" boyutlarında. Çalışırlık hakkımda bilgim yok, deneme şansım olmadı ama tahminimce hepsi çalışıyor. Bunlardan dönüştürücü(HDMI-VGA gibi) hoparlör veya benzeri bir şeyler yapılabilir mi?

Detaylı resim gönderebilirim;
20240512_130958.jpg
 
Üzerindeki parçalar çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Hoparlörler kullanılabilir. Kondansatörler çeşitli projelerde değerlendirilebilir. Devre kartının üzerindeki entegre amfi devresi ile amfi tasarlayabilirsin. Entegrenin modeline göre internette şemaları vardır, onlara bakılıp yapılabilir. Genel olarak normal bir kişinin hiçbir işine yaramaz, ama profesyonel birinin ya da meraklı birinin çok işine yarar, çoğu parça değerlendirilebilir.
 
Genel olarak normal bir kişinin hiçbir işine yaramaz, ama profesyonel birinin ya da meraklı birinin çok işine yarar, çoğu parça değerlendirilebilir.

9. sınıfta meslek lisesi elektronik bölümü okudum biraz bilgim var okul sonrasındada uğraştım elime ne geldiyse ama devre elemanlarıyla yapılabilecek şeyler konusunda çok bilgi sahibi değilim aklınıza gelenleri söylerseniz yapmayı deneyebilirim.
 
Merhaba. Tecrübe, bilgi ve yeterli elektronik deneyimi olan birisi eski elektronik parçalardan çalışan elektronik devreleri kolayca yapabilir. Eski veya bozuk PSU parçalarından kutuplu ve kutupsuz kondansatörlerle örneğin TDA 1554 Q ses amfi entegresinin bazı devre parçaları parayla bazı parçaları (ses entegresi hariç) satın alınmadan yapılabilir. 2 adet stereo ses kabini içinse TV hoparlörleri eğer 4-8 ohm empedans aralıklarında iseler bunlar çift kabin içine alınıp TDA 1554 Q ses entegresi çıkışında kullanılabilirler. TDA 1554 Q ses entegresi PCB kartı (delikli pertinaksa basit devre yapısında olduğundan monte edilebilir) eski PSU metal dış kutusu, 12-14 volt DC beslemesi için de 300 watt 'lık eski, çalışır bir PSU' dan + 12 volt DC çıkışı bağlandıktan sonra iki PSU gövdesi yan yana yapıştırılıp (monoblok gövde şeklinde) kullanılabilir. Köprülenmiş stereo çıkışlı ve evde çalışır durumdaki TDA 1554 Q ( 2 * 22 watt) bu tür çıkma (eski) parçalardan (Hoparlörler eski bir müzik setinin ses kabinlerinin içinden) oluşuyor.

Önemli not: TDA 1554 Q 'da 2*22 watt stere amfinin çıkışında kullanılacak hoparlörler hoparlör omajları (giriş empedansları) uygun olsalar bile mutlaka 22 watt'ın tam eşiti veya üzerinde watt değerinde olmalıdır, 5-6 watt'lık CTR (tüplü) TV'lerin 5-6 watt'lık hoparlörleri bu güce uygun değildir, çünkü ses çok fazla açıldığında hoparlör konileri yırtılabilir, ancak çok düşük volümlerle kullanılmaları mümkün olabilir.

CRT (tüplü) TV'lerin EHT (gerilim katlayıcı, kaskatlı) trafosundan eğlence veya deneysel amaçlı uygun anahtarlama yapan biir güç transistörüyle YG kıvılcım üreteci de yapılabilir. Youtube'da bunun uygulamaları bulunuyor. Ancak bu tür deneylerde diğer elektronik cihazlara (ev tipi radyo, oto teyp, vb.) istenmeyen kıvılcım atlamaları olursa eğer onların iç elektroniğine zarar verebilir, bu tür cihazlara uzak olarak bu tür deneyler daha güvenle yapılabilir. Son zamanlarda Çin malı YG kıvılcım üreteçli olan bu devreler hazır yapılmış olarak satılmaktadır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı