Felsefe mi bilimi, bilim mi felsefeyi kapsar?

Tabii ki felsefe, bilimi kapsar. Bilimin oluşabilmesi için önce düşünülmesi ve bir fikir hali alması gerekir. Fikir aşamasındaki her şey de bir düşüncedir. Bu matematikten tut diğer bütün bilim dalları için geçerlidir.
 
Bence felsefe, bilim ve sanat birbirlerinin kuyruklarını ısıran üç yılan gibidir. Hepsi birbirinden beslenir ama tek başlarına durabilirler.
 
Felsefe, bilimin açıklayamadığı şeylere "mantıklı" cevap arar. Bence tamamıyla bir kapsama söz konusu değil. İkisi de "Evreni Anlamlandırabilme" başlığı altında kesişmeyen kümeler olduğunu düşünüyorum. Bilim kesin kanıt sunduktan sonra felsefi bir şekilde o olaya yaklaşmak saçma olur.
 
Literatürde iki ana görüş vardır:​
  1. Skolastik konjonktüründe yer alan "cognito certa per causas" ilkesinden dolayı felsefe ve bilim içselleştirilmesi,​
  2. Ampirik görüş açısından doğan bilim özelinde salt deneysellik.​
Bu görüşler de sırasıyla sorunuza şu cevapları vermektedir.​
  1. Felsefe disiplini bilim disiplininden aşkındır ve bağımlıdır.​
  2. Felsefe disiplini bilim disiplininden bağımsızdır.​
Bana kalırsa disiplinler arası etkileşim sürekli olağan gelmiştir, bu yüzden sorunuzun cevabını tam verememek ile beraber ikisine de pozitif açıdan cevap vermenin doğru olduğunu düşünmekteyim.​
 
Bilimin sınırları vardır, felsefenin yoktur, ancak bilimle felsefe farklı şeylerdir, birbirini kapsayabileceğini düşünmüyorum. İlla biri birini kapsayacaksa kesinlikle felsefe bilimi kapsar.
 
İkisi de değişkendir. İnsan düşününce felsefeye istemese de giriş yapmış olur. Bilim sadece düşünülerek değil araştırarak da ortaya konulur. Felsefe daha genel kavramlara dayalıdır ve bilim de bu kavramların içindedir zaten. Bu nedenle felsefe bilimi kapsar. Felsefe olmadan bilimin var olması düşünülemez. Ama bilim olmadan felsefe temellerinden birini kaybetmeyeceği için devamlılığını sürdürebilir.
 
Felsefe düșünmektir. Sorunları bulur. Bilim de buna kesin bir açıklık getirmeye çalıșır. Bilim, felsefeden ekmek yiyor yani 😂
 

Geri
Yukarı