Rehber Gizlenmiş BIOS Ayarlarına Erişim ve Değiştirme

aaeerr

Hectopat
Katılım
21 Mart 2018
Mesajlar
132
Çözümler
1
Arkadaşlar öncelikle merhaba. Hazır bir sistem veya laptop aldığınız zaman, BIOS'a girdiğinizde bazı seçeneklerin olmadığını veya kilitli olduğunu görürsünüz. Son zamanlarda, özellikle 12. Nesil Intel işlemcili laptolarda "undervolting" ve "overlock" kilidi mevcut. BIOS'tan da bu ayarları değiştiremiyorsunuz. "Sanallaştırma" seçeneği de önceden BIOS üzerinden açılıp kapatılabiliyordu ancak artık mevcut değil. Peki böyle bırakacak mıyız? Hayır!

Burada göstereceğim rehber ile BIOS'ta bulunan bütün ayarlara erişip, istediğiniz değişikliği yapabileceksiniz. Gizli seçenekleri görüp, değişiklik yapabileceksiniz. Giriş seviye bilgisayar kullanıcıları için önermiyorum. Yapacağınız bir yazım yanlışı gibi durumda BIOS kullanılamaz hale gelebilir ve bu işlemin tüm sorumluluğu tarafınıza aittir.

Bu işlem için lazım olanlar;
1. Sabır
2. İnternet
3. USB

ADIM 1 - BIOS dosyasının dump kopyasını oluşturmak

Anakartınızın desteklediği "Intel Manageability Engine" sürümünü öğrenebilmek için HWiNFO programını indirin. Kurulumlu veya taşınabilir sürüm olması fark etmez.
Anakart > Intel ME menüsü üzerinden anakartınızın desteklediği sürümü bulun.

hwinfo.png


Buradan bulduğumuz Intel ME sürümünü bir yere not edelim, bu sürümü ait "Intel ME System Tools" programını indireceğiz.
Bu linke giderek biraz aşağıdaki "C2. (CS)ME System Tools" başlığını bulalım ve buradan uygun sürümü indirelim. (Aradığınız versiyonu bulamazsanız mesaj atın, bende varsa link paylaşırım)

Intel ME System Tools yazılımını indirdikten sonra arşivden masaüstüne çıkartalım.
csme.png


Arşivden çıkardığımızda elimizde bu dosyaların olması gerekmekte.

PC'nin çalışma alanını bu klasörler olarak belirlemek için CMD'yi açıp aşağıdaki kodu yazalım;

Kod:
cd C:\Users\<username>\Downloads\Intel CSME System Tools v14.0.11- r1\Flash Programming Tool\WIN64

cmd.png


İkinci satırda gördüğünüz gibi klasöre erişim sağladık. Bu klasöre erişim sağlayamazsak, devamındaki adımları yapamayız.

Bu klasöre erişim sağladıktan sonra, yine aynı CMD penceresinde hiçbir değişiklik yapmadan bu kodu çalıştıralım. Bu sayede BIOS'umuzun "dump" kopyasını elde etmiş olacağız.

Kod:
# if using cmd.exe (Command Prompt)
FPTW64.exe -d "bios_dump.rom" -bios

# if using Powershell
.\FPTW64.exe -d "bios_dump.rom" -bios

Bu işlemi tamamladıktan sonra Intel CSME System Tools v14.0.11- r1\Flash Programming Tool\WIN64 dosya yolu içerisinde "bios_dump.rom" isimli bir dosya oluşacak. Bu dosya bizim rehber dosyamız.

ADIM 2 - Sistem Ayarlarını UEFITool ile Çıktı Alma

Dump olarak kopyasını aldığımız BIOS dosyası maalesef kolay okunmuyor. Bunun için UEFITools programını kullanmamız gerek, linke basarak indirebilirsiniz.
Progamı indirip açtıktan sonra sol üstten "File > Open Image File" kısmına tıklayarak az önce oluşturduğumuz dump BIOS dosyasını seçelim.
eufi.png


Dump BIOS dosyamızı açtıktan sonra "CTRL + F" ile arama kutucuğunu açalım ve üst menüsünden "Text" kısmını seçelim.
uefi2.png


Artık burada seçim size kalmış durumda. Size ne lazımsa onu aramalısınız. Sanallaştırmayı açmak veya kapatmak istiyorsanız "Virtualization", overclock kilidini kaldırmak & açmak için "Overclocking Lock" araması yapmalısınız. AMA ! Buradan sonra işler biraz kızışıyor. Tabi ki sadece arayarak herhangi bir değişiklik yapmıyoruz, ancak değişiklik yapmamız için gerekli kilit bilgileri elde edeceğiz.

Ben burada örnek olarak işlemcinin overclock kilidini kaldıracağım, o yüzden "Overclocking Lock" şeklinde arama yapıyorum.

image-12.png


Arama sonucu, BIOS seçenekleri ile eşleşince bize bir menü gösterecek. Bu menünün altında, sizin aradığınız seçenek mevcut. Bu menüye sağ tıklıyoruz ve "Extract as is ..." seçeneğini seçiyoruz. Dosyayı ".ffs" uzantısı ile kaydediyoruz. Bu dosyayı bir sonraki adımda kullanacağız, kaybetmeyin.

image-13.png


ADIM 3 - Okunabilir BIOS Elde Etme

Bu adıma kadar hep makinenin rahat okuyabildiği dosyalar üzerinden işlem yaptık, şimdi sıra; insan gözüyle okunabilecek bir belge oluşturmakta. Bunu yapabilmek için IFR Extractor programını indiriyor ve açıyoruz. Küçük boyutlu bir program açılacak, buradan "..." tıklayarak bir önceki adımda oluşturduğumuz dosyayı seçiyoruz.

image-14.png


Buradan çıktı aldığımız dosya, referans dosyamız olacak.

ADIM 4 - BIOS'ta Aradığınızı Bulma Zamanı

IFR'dan çıkan text dosyasını açtığınızda BIOS ayarlarının sayfalarını göreceksiniz. Burada "VarStore" = değişkenin saklandığı ana başlık, "VarOffset" = değişkenin adresi diyebiliriz. Bu dosyadaki herhangi bir şeyi rastgele olarak açıp kapatmamanızı öneririm. Bu BIOS'un kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Bu sebeple, yola neden çıktığımızı unutmadan devam etmemiz gerekiyor.
Text dosyası içinde "CTRL + F" yaparak "Overclocking Lock" aratıyoruz.

image-16.png


Aradığımızı bulduk !

Buradan şunu anlamamız gerek;
CGF Lock (undervolt koruması), "VarStore: 0x3" yani "0x3" adresli başlık altında bulunuyor ve adres değeri "0x3E"
Overclocking Lock (hızaşırtma kilidi), "VarStore: 0x3" yani "0x3" adresli başlık altında bulunuyor ve adres değeri "0xDA"

Başlık altını incelediğimizde default olarak "Enabled" yani açık geldiğini görüyoruz. Daha önce BIOS'un ayarlarını hiç değiştirmediyseniz, default yazısının yanında "Enabled" varsa seçenek aktifleştirilmiş, "Disabled" yazısının yanındaysa seçenek deaktif edilmiştir. Yani bizim anakartımızda bu işlemler kısıtlanmış durumda. Overclock ve CFG kilidi aktif.
__________________________________________________________________________________________________

Arattığımız öğenin adres başlığını "0x3" olarak bulmuştuk. Bunu aklımızda tutarak BIOS dosyasının üst kısmına doğru çıkıyoruz (CTRL + F ile de aratabilirsiniz) ve "0x3" başlığının neye denk geldiğini buluyoruz.

image-19.png



"0x3" adresi, anakartımızda "CpuSetup" başlığını adres ediyormuş. Bu kısım önemli çünkü değeri değiştirirken bu başlığı kullanacağız.

Şimdiye kadar elde ettiklerimiz ve bilmemiz gerekenler;
* "Overclocking Lock" ve "CFG Lock" seçenekleri aynı başlık altında bulunuyormuş. (CpuSetup)
* Overclocking Lock seçeneğini devre dışı bırakmak için "VarOffset" yani değişken değerine "0x0" yazmamız gerekir. Yani "0xDA --> 0x0" olarak değiştireceğiz.
* CFG Lock seçeneğini devre dışı bırakmak için "VarOffset" yani değişken değerine "0x0" yazmamız gerekir. Yani "0x3E --> 0x0" olarak değiştireceğiz.

"0xDA" ve "0x3E" adresleri benim kullanmış olduğum anakarta özel arkadaşlar. Sizin anakartınızda %99 ihtimalle başka değerler çıkacaktır. Bunu göz önünde bulundurun ve yanlış değer yazmayın.

ADIM 5 - EFI USB Boot Aygıtı Oluşturmak

Yukarda başlık ve adreslerini tespit ettiğimiz değişkenleri değiştirebilmek için bir adet USB'ye ihtiyacımız var. Bu program ile anakartımızın BIOS'unda değişiklik yapabileceğiz.

1. Bu linkten grubx64.efi isimli dosyayı indiriyoruz.
2. USB'mizi "FAT32" olarak formatlıyoruz.
3. USB içine önce "EFI" isimli bir klasör oluşturuyoruz. "EFI" isimli klasör içine de "Boot" isimli bir klasör oluşturuyoruz.
4. İndirdiğimiz grubx64.efi dosyasını, az önce oluşturduğumuz "EFI > Boot" dosya yolunun içine atıyoruz.
5. grubx64.efi dosyamızın adını bootx64.efi olarak değiştiriyoruz.

ADIM 6 - USB'den Boot

Arkadaşlar eğer "Secure Boot" seçeneğini BIOS'tan aktif ettiyseniz kapatmanız gerek. BIOS'ta öyle bir seçenek yoksa zaten doğal olarak kapalı demektir.
Bilgisayarımızı USB'den boot ettiğimiz zaman simsiyah bir ekran ve küçük birkaç yazı gelecek.
Bu siyah ekrandaki yazı kutucuğu, bizim değiştireceğimiz değerleri yazacağımız yer. Buraya bir şey yazdıktan sonra "Enter" tuşuna basmadan önce tekrar okuyarak doğru yazdığınızı teyit edin. Aksi halde BIOS zarar görebilir.

Az önce yukarda not ettiğimiz değişkenleri açıklayarak nasıl bir kod yazmamız gerektiğini görelim;

1. CpuSetup başlığının altındaki CFG Lock (yani 0x3E) adresindeki değişkeni "0x0" yapmak istiyoruz. Yani kilidi kaldıracağız.
2. CpuSetup başlığının altındaki Overclocking Lock (yani 0xDA) adresindeki değişkeni "0x0" yapmak istiyoruz. Yani kilidi kaldıracağız.

Burada genel syntax şu şekilde;

Kod:
setup_var [VarStore] [VarOffset] [Value]

Bu syntaxı, 1 ve 2 numaralı isteklerimize göre düzenleyeceğiz.

1 için;

Kod:
setup_var CpuSetup 0xDA 0x0

yazıp "Enter" tuşuna basıyoruz. Yaklaşık 1 saniye sonra ekranda, 0xDA adresindeki değerin "0x1" olduğunu ve "0x0" olarak değiştirildiğini gösteren bir yazı göreceğiz.

2 için;

Kod:
setup_var CpuSetup 0x3E 0x0

yazıp "Enter" tuşuna basıyoruz. Yaklaşık 1 saniye sonra ekranda, 0x3E adresindeki değerin "0x1" olduğunu ve "0x0" olarak değiştirildiğini gösteren bir yazı göreceğiz.

__________________________________________________________________________________________________

Bu adımdan sonra bütün işlemler bitmiş oluyor arkadaşlar. Bilgisayarınızı baştan başlatıp kullanmaya devam edebilirsiniz. PC açıldıktan sonra yaptığınız değişikliğin olup olmadığını kontrol edin.
İlk kez rehber hazırladım, acemiliklerim olmuş olabilir kusura bakmayın. Anlaşılmayan yer olursa mesaj atabilirsiniz.
Bu işleme ihtiyacım olunca maalesef Türkçe kaynak bulamadım. KAYNAK buradaki adresten işlemi öğrendim ve kendi bilgisayarımda defalarca sorunsuz uyguladım. Kaynakta bazı noktaları atlayarak anlatıyor, zorluk yaşamıştım bu sebeple. Ancak Türkçe rehberde özellikle detaylı anlattım ki diğer arkadaşlar aynı sıkıntıları yaşamasın. Bu işlemi tamamen kendi rızanız ile yaptığınız için yaşanacak herhangi bir sorununun sorumluluğu size aittir. Yanlış bir işlem yapıp BIOS'u bozarsanız PC'nin elektriğini tamamen kesin, BIOS pilini çıkartın ve 10 dakika kadar bekleyin. Pili tekrar takıp bilgisayarı açtığınızda muhtemelen düzelecektir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı