Hackintosh HDMI ses sorununa değişik bir çözüm alternatifi

Hikayesi:

Arkadaşlar, bildiğiniz gibi Hackintosh'lar doğası gereği pek çok sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Kimi sorunlar donanım kimi sorunlar yazılım kaynaklı oluyor. Hatta ayrı ayrı çalışan donanım ve yazılımlar bir araya geldiğinde bile sorun çıkartabiliyor.

MAC ekosisteminde ekran kartları, alıştığımız pc'lere göre çok daha sınırlı. MacBook ailesini tamamen bir kenara bırakırsak, sadece eski Mac Pro'larda ekran kartı kullanıcı tarafından değiştirilebiliyor. Yine de alternatifler sınırlı marka ve modelde kalıyor.

Bunun yanında, güncel monitörlerin hemen hepsi dahili hoparlör ile geliyor. Benim gibi henüz 5.1 - 7.1 ses sistemlerini bilgisayarında kullanmayan Hackintosh'çu arkadaşlar, eğer dahili hoparlörü olan monitörlere (veya televizyondan Hackintosh kullanıyorlarsa) HDMI kablosu vasıtasıyla hem sesi hem görüntüyü aktarmak isteyeceklerdir. Anakartların gelişiminden dolayı profesyonel ihtiyaçları olmayan diğer kullanıcıların %99'unun artık harici ses kartı aldığını sanmıyorum.

Bu noktada HDMI ile sesi monitöre/televizyona aktarma sorunu baş gösteriyor. Forumumuzda ve yabancı forumlarda harici ekran kartı olmayan sistemlerde anakarta göre veya ekran kartı olan sistemlerde ekran kartına göre farklı çözüm yolları anlatılıyor. Benim gibi dual boot (Win+Mac) kullanan insanlar için ise, her oturum değiştirirken kablo söküp takmak, şeklini değiştirmek gerçekten bıktırıcı oluyor, insanın gözünde büyüyor.

Aşağıda göstereceğim kendi geliştirdiğim yöntemi birkaç lira harcayarak hallettim ve gerçekten kat kat değdi. Artık kasanın arkasına elimi sürmüyorum, ses geliyor mu diye deneme amaçlı iPhone kulaklığımı kasanın önündeki sokete takmak zorunda kalmıyorum.

Çözüm:

Burası en kritik nokta. Çoğu alt-orta seviye bilgisayar monitörü kullanan arkadaşta malesef işe yaramayacak olmasının yegane sebebidir. Ben Hackintosh'umu (ve Windows'ta aynı şekilde) televizyona bağlı olarak kullanıyorum. Yani benim monitörüm bir televizyon (Samsung 32ES6710). TV'nin giriş-çıkış kısmında kulaklık çıkışı olmakla beraber, 3.5mm jack takılabilecek ayrı bir Audio-in soket yuvası daha var.

330hcnq.jpg


Bu yuvayı görünce, şansım ufak da olsa kullanmak istedim. Gidip çift taraflı bir ses kablosu aldım.

21f095f.jpg


Bu kablonun diğer ucunu kasanızdaki anakartın ses çıkış yuvasına bağladığınız zaman, eğer ses için gerekli doğru kext'leri MultiBeast'ten kurduysanız, aşağıdaki ayarda televizyondan ses almaya başlıyorsunuz.

14c8qd0.png


Benim şansıma mıdır, yoksa tüm tv'lerde ve uygun monitörlerde işe yarar mı bilemiyorum fakat tv, görüntüyü ekran kartına bağlı HDMI kablosundan alıp sesi anakarta takılı ses kablosu üzerinden alabiliyor ve bunu 2 aydır kusursuz şekilde sürdürüyor. Sistemin iyi yanı, Windows ortamına geçtiğimde herhangi bir kabloyu çıkartmama gerek kalmıyor.

Bu sistemi daha geliştirmenin bir yolunu buldum. Yıllardır birikmiş, kablo-aparat-çevirici-konektör-ıvır-zıvır kutumu açtım ;) İçinden aşağıdaki gibi bir ara kablo çıktı. Bu ara kablo mikrofon ve ses transferini tek kablo üzerinde taşıyıp, bağlantı kontasında iki ayrı sokete ayırıyor.

o56nmb.jpg


Ucundaki soket girişi yerine kulaklık ya da speaker gibi cihazlar bağlanabiliyor. Kendi üzerinde de dahili mikrofonu var ve fiyatına göre hiç fena çalışmıyor. Bu sinyalleri turuncu mikrofon ve yeşil kulaklık jack'ları ile kasanın doğru noktalarına bağlayınca benim SESSİZLİK derdim son buldu arkadaşlar.

***

Tabi ses sitemi olan arkadaşlar, sadece uygun kext'leri yükleyip, doğrudan ses sistemlerini anakarta bağlayıp bu sorunu daha ilk gün halletmiş olabilirler. Ama kullandığım bu komik ve pratik yönetimi çok nadir kişinin keşfetmiş olabileceğini düşündüğüm için, diğer alternatiflere ilham olsun diye sizinle paylaşmak istedim.

Kolay gelsin...

:matrix:
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sevgili Arkadaşım Bu çözümü ben de uyguladım ancak ses kalitesi düşük oldu. Ayrıca sesin 10-15 sn kadar kullanılmaması durumunda mute oluyor ve ses geldiği zaman 'popping' yaparak başlıyordu.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sevgili Arkadaşım Bu çözümü ben de uyguladım ancak ses kalitesi düşük oldu. Ayrıca sesin 10-15 sn kadar kullanılmaması durumunda mute oluyor ve ses geldiği zaman 'popping' yaparak başlıyordu.
Selam Arslan, bende böyle sorunlar olmuyor. Bu sebeple 2aydan fazla süredir sorunsuz kullanıyorum çok şükür. Marka ve modele bağlı bazı farklılıklarımız olsa gerek. Senin donanımların neler?
 
Selam Arslan, bende böyle sorunlar olmuyor. Bu sebeple 2aydan fazla süredir sorunsuz kullanıyorum çok şükür. Marka ve modele bağlı bazı farklılıklarımız olsa gerek. Senin donanımların neler?
H87MD3H Anakart core i54440 işlemci SONY LCD TV. Ses Kartı onboard ALC 892. Ancak ben HDMI bağlantıyı yaptım ve şu an sorun yok. Daha önce Line Out dan aldığımda popping yapıyordu. Şu anda böyle bir sorun yok. Yine de audiophile kulağı olan birisi olarak ses sürücülerinin henüz işin sonuna gelmediğini düşünüyorum. Şu anda Pike'ın yeni patch'i ile uğraşıyorum. Kolay gelsin.
 
Ben de seninle aynı şekilde ses alıyordum fakat senin yöntemin fazladan kablo demek. Bir de benim gibi HTPC bir sistem kullanıyorsan kablolardan kurtulmanın yollarını aramaya başlıyorsun.

HDMI ile hem ses hem de görüntü almak en mantıklı çözüm oluyor. @ArslanErdogan arkadaşımızın yöntemi ile bunu başardım. Bir kaç ufak sorunum olmasına rağmen şuan için idare ediyorum.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı