İngiliz Dili ve Edebiyatı okuduktan sonra ne olabiliriz?

XANHY

Kilopat
Katılım
16 Haziran 2016
Mesajlar
61
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Müzik Prodüktörü
İngiliz Dili ve Edebiyatı bu aralar aklıma takılan bir meslek. Bundan önce İngilizce öğretmenliği düşünüyordum. Üniversiteyi İstanbul'da okuyacağım ama yüksek lisansı dışarı ülkede yapmayı düşünüyorum (Kanada) hem dil açısında çok katkısı olur hem de daha sonra da orada yaşama gibi bir planım var. Asıl soruma gelecek olursam ben bu mesleği okuduğum da ne olabileceğim? Türkiye'deki gibi Türk Dili ve Edebiyatı gibi öğretmenlik mi olacak orada? Yoksa daha neler yapabilirim? Teşekkürler.

Not: Lise 1. sınıfım meslek lisesinde okuyorum 2. sınıfımda Anadolu lisesine geçmeyi planlıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Üniversitede bu bölümün öğretmenliğini yapabilirsiniz. Yayın evlerinde çevirmen olarak da çalışabilirsiniz. İngilizce kitapları Türkçe diline çevirirsiniz. Aksini de yapabilirsiniz.

Dergilerde ve gazetelerde köşe yazıları yazabilirsiniz. Aklıma pek bir şey gelmiyor.
 
Peki ya gelir durumu nedir? İnternetten araştırma yaptım ama onunla alakalı da pek bir bilgi çıkmadı maalesef. Bu bölümü okuyup da daha sonra İngilizce öğretmenliğine (İngiliz dili ve Edebiyatı değil.) geri dönmek istemiyorum açıkçası. Tamamen hayal kırıklılığı olurdu. İş bulma olanağı düşük gibi gözüküyor sizce öyle mi ? Şuan bu işi yapan, bu bölümden mezun olmuş abilerim veya ablalarım. Memnun musunuz? Şuan ki işiniz nedir?
 
Öğretmenlik ile elde edilen gelir durumu sanırım üniversitenin özel ya da devlete ait olmasına göre değişebilir. Okullara gidip sorarsanız bir ihtimal size bilgi verirler. Şu anki hocalarınıza da danışabilirsiniz. Durumu anlatırsınız, ilginize ilgi göstereceklerini düşünüyorum. Ama siz öğretmenlik mesleğine dönüş yapmak istemiyorsunuz.

Çevirmen maaşları ne kadar olur bilmiyorum. Bunun için de noterlerde genelde tercüme bürolarının telefon numaraları olur, arayıp bilgi alabilirsiniz. Yayın evlerinden de gelir konusunda ve çalışma şartları ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Gazete ve dergi de aynı şekilde kendi yerinde bilgi alınabilecek yerler.

Sanırım çevirmenlik de köşe yazarlığı da yüksek gelir getiren meslekler arasında. Eğer yurt dışına giderseniz orada zaten kıymetinizi daha kolay anlarlar. Hak ettiğiniz konumda olursunuz yani. Burada üniversite mezunu olsanız da olmasanız da iş bulma imkanınız zordur, her meslek için söylüyorum bunu.

Ben meslek lisesi mezunuyum, size tavsiyem kesinlikle kaliteli bir Anadolu lisesine geçiş yapmanızdır. Bende az da olsa Anadolu lisesine gidemediğim için bir üzüntü var.

Sahaya inmeniz gerek bilgi almak için.
 
Çevirmen işi yapmayı düşünüyorsan mütercim tercümanlık bölümlerine girmelisin. Öğretmenlik düşünüyorsan formasyonla uğraşma direk öğretmenlikten mezun ol. Edebiyattan mezun olursan filolog ünvanı ile mezun olursun, kısacası iş imkanı düşük bir ünvan ile mezun olursun.

Bölüm seçimi sana bağlı. Entelektüel biriysen dil edebiyat bölümü yararına olur çünkü dili köküne kadar işliyorlar.

İngilizce öğretmenliği okursan MEB'nın yanında dershanelerde çalışarak maaşını arttırabilirsin.

Bir İngilizce öğretmenliği bölümü okuyarak benim sana tavsiyem hiç kendini kasmadan önüne bakman olacaktır. Daha bol zamanın var, derslerine çalış. Zaten bölüm seçimi kendiliğinden gelir.
 
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü zaten İngilizce seviyenizi en üst seviyeye taşıyacağı için iş seçiminde size büyük imkanlar sağlar. Bunu sadece çevirmenlik, tercüme veya öğretmenlik olarak düşünmeyin. İnsan kaynakları alanından reklam ve sosyal medya danışmanlığına veya editörlükten uluslararası satış danışmanlığına kadar.
Çevirmenlik yaparak evden bile çalışabilirsin. Bir dönem çok güzel para vardı o işte ama şu an biraz yavaşladı açıkçası.
İngilizce öğretmenliği veya tercümanlığı yerine İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne yönelir ve güzel bir üniversite kazanırsanız sizin için şartlar çok iyi olacaktır.
 
Önerilerinizi kafamın bir kenarına yazdım. Değerlendireceğim hepsini şu anlık edebiyat bölümü düşünüyorum, iş açısından garanti bir çalışma alanı olmasa da öğretmenlik gibi. Daha çekici geliyor açıkçası.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı