Kapitalizmin esasında mükemmel bir şey olması

Dostum emin ol saydığım çoğu şeyin etkilerini bugünün kapitalist ekonomilerinde görebilirsin. Sana tavsiyem kapitalizmin getirdiği sözde rekabet ortamının arkasında neler döndüğüne biraz bakman. Bir süre sonra göreceksin ki bakmışsın ilaç firmalarından tut, gıda üreticilerine, teknoloji markalarına hatta medya kanallarının-uygulamalarının neredeyse hepsinin sahipleri belli birkaç şirket hatta bu belli şirketlerin hissedarları da gene aynı şirketler. Gerçekten çok büyük bir tekelleşme var ve insanlar bunun farkında değil.

Biraz komplo teorisyeni gibi gelmiş olabilirim ancak sadece önceki yazımda örnek verdiğim 3 şirketin başka markalarda sahip olduğu hisselere bak anlarsın.
Peki alternatif ne var elimizde? Kapitalizm işimize yaramıyorsa siz neyi savunuyorsunuz? Sosyalizm çok daha totaliter bir rejim ve beni belli başlı kalıplara sığdırmaya çalışıyor gibi geliyor.
 
Peki alternatif ne var elimizde? Kapitalizm işimize yaramıyorsa siz neyi savunuyorsunuz? Sosyalizm çok daha totaliter bir rejim ve beni belli başlı kalıplara sığdırmaya çalışıyor gibi geliyor.
Kapitalizmi olmazsa illa sosyalizme geçecek değiliz. Kusurlarını en aza indirebiliriz arz talep dengesini insanlığın ve halkın yararına göre düzenleyecek bir devlet yapımız olabilir. Eğlence sektörüne el atacaksın, fazladan vergi alacaksın topun arkasından koşan bir herif milyarlar kazanırken, 30 yıl akademide çalışıp halen küçücük paralara çalışan bilim adamlarını ve akademisyenleri süründürmeyeceksin. Aldığın vergiler ile bilimsel çalışmalara ve bilim insanlarına destek vereceksin, eğitime, sağlık sektörüne destek vereceksin.
Kısaca sosyal yardımlara önem vereceksin eğitimi Amerika gibi ticarethaneye dönüştürmeyeceksin. Bir üniversiteye gitmek 100.000+$ olması ne kadar mantıklı? Sen zaten emin ol insanların eğitim ve refah seviyesi arttıkça bir kere nüfus artış hızı da düşüyor. Öyle Hindistan, Pakistan gibi geri kalmış ülkelerdeki nüfus artışı senin ülkende olmayacak. Devlet bu sektörleri denetleyecek ancak devleti de başka kurumlar denetleyecek. Mesela ordu denetleyecek bugün eksikliğini derinden hissettiğimiz bir husustur.
Son olarak şirketleri denetleyeceksin bunları denetleyecek ayrı gruplar oluşturacaksın. Şirketler kendi içinde birbirlerini bölüyor çoğu vergi kaçakçılığı yapıyor. Kendi hisselerini ve gelirlerini küçük gösteriyorlar. Hatta Amerika'nın tarihine baktığımızda bu şirket sahipleri, belli aileler ülkenin eğitimine, siyasetine, yönetimine el atıyor. Bu şirketler o kadar büyük ki orda medya kuruluşlarının çoğuna sahip olmuşlar. Nüfuzları çok arşa çıkmış bunları durduracaksın bu heriflerin her sektör içinde tekelleşmesini engelleyeceksin. Devlet bunu yapacak ancak devletinde yozlaşmasını engelleyeceğiz, denetim mekanizmasını çok sıkı tutacağız. Hükümeti meclis denetleyecek, ordu denetleyecek, yargı denetleyecek bunların hepsi birbirini denetleyecek. Yani bizim ihtiyacımız olan şey ekonomik modellerle sınırlı değil, yönetim şeklini de içine almalıdır. Kemalizm bizim en iyi çıkış yolumuzdur.
 
Düşük maaştan bahsetmedim çalışma şartlarından bahsettim.
bende diyorum ki çalışma şartları zor olsada karşılığını alıyor. yani burda yaptığı iş ile orantılı aldığı maaş. ondan dolayı zor şartlarda çalışmanın karşılığını aldığı için anormal bir durum yok onu kastettim.
 
Kapitalizm'i eğer ailen fabrikatör, şirketler grubu sahibi falan ise savun onda lafım yok ama ayda maksimum 30-40 bin Türk Lirası kazanan insanların kapitalizm güzellemesi yapması benim garibime gidiyor. Yahu sen bir ev ve araba almak için seneler verecek, çocuğunu tatile bile götüremeyecek, çocuğun bisiklet istediğinde konuyu geçiştirmek zorunda kalacak kadar zavallı bir kapitalizm mağdurusun. Ben de öyleyim. Şimdi gelir "Ne alaka bu kapitalizm mi diyen tatlı su Amerikancılar.

(Yabancı firmalar senin madenlerini, ormanlarını aklına gelebilecek bir çok kaynaklarını ve türlü fabrikalarını işletiyor. Bu fabrikalarda çalışan Türk halkı asgari ücret ile çalışırken sahipleri ABD'de, AB'de olan bu firmalar aslan payını alıyor. Onlar kazanırken, biz kaybediyoruz. Sorarım sana yaz tatilinde cebindeki parası ile 3 ülke gezemeyecek, bir yerde yemek yerken fiyatını düşünmekten yemeğin tadını alamayan ama gelip "Kapitalizm abi ya" diyen kardeşim, neden bu fabrikaları devlet kendi işletip aslan payını halka vermek yerine yabancılara satsın?)

Parantez içi kendi içinde eleştirmeye açıktır ve yanlışları vardır.
Eğer çok zenginsen bu dediklerime istediğin gibi karşı çıkabilirsin. Ama zengin değilsen ve kapitalizm'i savunuyorsan git 1.5 porsiyon et ye biraz daha mantıklı düşünmeni sağlar.
 
Son düzenleme:
Kapitalizm şirketler için iyi birşey. Tüketici tarafında ise eğer doğru kullanılsaydı fakirliği yok edebilirdi. Ama maalesef kötüye kullanıldığından biz onu kötü olarak anıyoruz.
 

Geri
Yukarı