League of Legends'ta E-Sporcu Nasıl Olunur?

E-Spor için Hangi Oyunu Tercih Edersiniz?

  • League of Legends

    Oy: 100 53,5%
  • DotA 2

    Oy: 5 2,7%
  • Counter Strike: Global Offensive

    Oy: 60 32,1%
  • Diğer

    Oy: 22 11,8%

  • Oy verenlerin toplamı
    187

apesh1t

Megapat
Katılım
2 Aralık 2015
Mesajlar
2.594
Çözümler
81
Selamlar, bu yazıda sizlere League of Legends'ta e-spor oyuncusu olmak için yapmanız gerekenleri detaylı bir şekilde derleyip yazacağım.

E-Spor Nedir?

Uzun adıyla elektronik spor, dünyada ilk defa 1980 yılında "Atari" tarafından konsol oyunu olan "Space Invaders" için hazırlanan turnuva ile adı duyulmuştur. Ardından, bilgisayar oyunculuğunun artması ve "Yerel ağ" üstünden oynanan çok oyunculu oyunların gelişmesi üzerine turnuvaları çeşitlendirmiş, ayrıca verilen ödüller ile ilgiyi üstüne çekmeyi başarmıştır.

Türkiye'de ise e-spor yavaş yavaş ilgisini artırmaya başlamıştır. World Cyber Games’in ülkemizde elemeler düzenlemesi de Türkiye’deki e-spor'un temellerini atan hareketlerden olmuştur. Sonrasında Riot Games firmasının ülkemize yatırımları da ülkemizdeki meraklıları takipçi konumundan katılımcı konumuna taşımıştır. Öncelikli olarak üniversitelerin bünyesindeki kulüplerden sonra artık büyük spor kulüpleri de ekiplerini oluşturup önce ülke genelindeki turnuvalara ve sonrasında dünya genelindeki turnuvalara katılımlara başlamıştır.

E-Spor'un Geleceği Var mı?

Kesinlikle evet. 400 milyondan fazla seyirci kitlesi ile hala büyümeye devam eden e-spor şampiyonalarında ödül havuzu 20 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Son dönemlerde yatırımcılar, girişimciler ve takımlar bu alanda büyük yatırımlar yaparak yeni oyuncular yetiştiriyor. Oyuncular için "gaming house" denilen antrenman odaları kuruluyor ve bu sayede hem yeteneklerini geliştiren oyuncular hem de yatırımcılar kazanıyor.

E-Spor Hangi Oyunları İçeriyor?

2018 yılında en çok kazandıran birkaç e-spor oyununa örnek verelim.
  • DotA 2
  • League of Legends
  • Counter Strike: Global Offensive
  • Starcraft II
  • Heroes of The Storm
  • Overwatch
Türkiye'de E-Sporcular Ne Kadar Para Kazanıyor?

Riot Games'in Türkiye Ülke Müdürü olan Bora Koçyiğit, katıldığı bir televizyon programında 2018 yılında Türkiye Şampiyonluk Ligi'nde oynayan bir oyuncunun ayda sadece oyundan minimum 15-20 bin lira gelir elde ettiğini açıklamıştı. Bu rakamın üzerine takım ve kişisel sponsorların da dahil olduğunu söyleyen Koçyiğit, rakamların oyuncudan oyuncuya, takımdan takıma değiştiğini de sözlerine eklemişti.

League of Legends'ta Kariyeri Boyunca En Çok Para Kazanan E-Sporcular
  1. Fabulous - Asım Cihat Karakaya: $51,104.00
  2. Naru - Koray Bıçak: $43,602.60
  3. Zeitnot - Berkay Aşıkuzun: $34,037.07
  4. HolyPhoenix - Anıl Işık: $31,692.22
  5. Stomaged - Furkan Güngör: $30,185.75
  6. Dumbledoge - Mustafa Kemal Göksel: $24,467.49
  7. Thaldrin - Berke Demir: $24,294.80
  8. Crystal - Atakan Aydın: $23,380.79
  9. Elwind - Kaan Atıcı: $16,125.81
  10. Padden - Ege Acar: $13,571.34
E-Sporcu Olmak için Kriterler Neler?

Profesyonel LoL oyuncularının ortak özellikleri çok kuvvetli reflekslere, yüksek oyun bilgisine ve ciddi bir çalışma disiplinine sahip olmaları ve buna ek olarak takım oyununa uyum sağlayabilmeleridir. Ayrıca üst düzey bir rekabetin beraberinde getirdiği baskıya uyum sağlayabilmek için fiziksel olarak da çok iyi durumda olmaları gerekir.

Bunlar için gereken başta küçük de olsa bir yatırım ve internet bağlantısının iyi olması gerekli. Küçük yatırımı da yapabilecek tek kişi ebeveynleriniz olabilir. Yani size oyununuzu rahat rahat oynatacak bir masaüstü sisteminiz olmalı. Bunun yanı sıra internet bağlantınızda da lag olmayı önleyecek, ping seviyesini düşük tutacak bir bağlantı tercih etmelisiniz.
  • Takım çağırdığı zaman oyun evine gidebilmeniz gerek. Ailenizin izni bu konuda çok önemlidir.
  • Oyun içindeki davranışlarınız kadar gerçek hayatta olan davranışlarınız da çok önemli. Sorun çıkarmamalı, takımla uyumlu olmalısınız.
  • Takımın isteklerini yerine getirmelisiniz. (Uyku düzeni, belirlenen saat kadar çalışmak…)
  • E-spor lisansı almak için bir yaş sınırlaması yok fakat 1. Lig takımlarında oynayabilmek için 17 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir.
  • Okuldan ve sosyal hayattan fedakarlık etmek gerekir.
E-Sporcu Olmak için Neler Yapılmalı?

Takımlar %90 civarında Avrupa sunucusundan oyuncu alımı yapmaktadırlar. Bu sunucu tüm dünyadan insanların ortak oynadığı ve tüm büyük takımların veya oyuncularının birbirleriyle rekabete girdiği bir sunucudur. Bu nedenle takımlar burada yükselmenin daha zor olduğunun farkında olup, burada yükselen oyuncuların kendini kanıtlamış oyuncular olduğunu bilir.

Kendinizi geliştirme ve oyun bilgisi gibi kısımları geçiyorum. Bütün bunları öğrendikten ve kendinizi geliştirdikten sonra yapmanız ve yapmamanız gerekenleri aşağıdaki gibidir.
  • Sohbet kısmını gerektiği kadar kullanmanız gerekir. Hakaret, küfür veya moral bozucu yazılar yazmamalısınız.
  • EU West (AB Batı) sunucusunda en az Elmas 5 üzeri bir lige ulaşmanız gerekir.
  • Kendinize belirlediğiniz rolde ustalaşmanız gerekir.
  • Disiplinli ve azimli olmanız gerekir.
E-sporun belirli bir yaş ortalaması yoktur. 14-15 yaşlarından 29-30 yaşlarına kadar devam edebilirsiniz. E-spora devam edemeyecek durumda olanlar e-spor takımlarında koçluk, takım analisti gibi işler yaparak e-spordan para kazanmaya devam edebilirler.

Lisanslı E-Sporcu Nasıl Olunur?


E-Spor lisansı almak tamamen ücretsiz bir işlem. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından verilen lisans için gerekli evraklar ve bilinmesi gerekenler:

Gerekli Evraklar
  • T.C. kimlik numarası beyânı
  • Sağlık raporu
  • Doldurulmuş Tescil Fişi
  • 2 adet vesikalık resim (1 tanesi Tescil Fişi'ne yapıştırılacak)
Önemli Bilgiler
  • Belgeler hazır olduktan sonra menajerler veya veliler de oyuncular için başvuruda bulunabiliyor.
  • Sağlık raporunda dijital oyunlar için rapor istendiğinin söylenmesi, yani bilgisayar başında oyun oynanmasını etkileyecek bir durum olmadığıyla ilgili rapor alınması gerekiyor.
  • Evraklar önce ilçe müdürlüğüne onaylatılıyor, sonrasında sicil lisans servisinde işlemleri yapılıyor.
  • Diğer şehirlerdeki oyuncuların lisansları başka bir şehirden de çıkartılabiliyor. Doğum yeri ve lisans alınmak istenen yerin aynı il olması şartı yok.
  • E-spor olarak bağlı olduğumuz federasyon, Gelişmekte Olan Sporlar adı altında geçiyor.
  • Bulunduğunuz ildeki Gençlik ve Spor Bakanlığı Müdürlükleri adreslerine bu bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
İşinize yarayabilecek videolar:
 
Şahsen ben direkt CS:GO'da e-spor oyuncusu olmak isterdim. Adamlar hem oradan buradan bedava skin alarak parayı buluyor, hem twitch yayınları ile buluyor, hem de takımlardan buluyor. Para CS:GO'da! :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yine de üniversiteyi bitirip olmak daha mantıklı. Bazıları düşünüyor olabilir 15-16 yaşında daha liseyi bitirmeden okulu bırakıp bu tarz işlere yönelmeyi. Çünkü 30 yaşından sonra refleksler falan yavaşlamaya başlayınca takımda kalmaya çalışsan bile feshederler direkt kötü oyundan. Yani önce işi garantileyip sonradan 9-10 yıllık bu maceraya atılmak daha mantıklı. Ben de bir ara düşünüyordum ama aşar bunlar :D 14 yaşındayım bir ara zorlayıp plata kadar çıkmıştım. Şu an yeni hesapta maalesef silver 3'ten başladım. Plat'a çıkarsam editlerim mesajı :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi bir oyundan çıktım ve sinirden kalbim ağrıyor! Aptal oyuncular beni sinir hastası etti. Kendi hatalarını başkalarının üzerine yıkmaktan vazgeçmedikleri sürece bizim milletimizden bir cacık olmaz, bırak e-sporcu olmayı.
AB Batı sunucusuna geçmelisin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar Lol bitecek diyenler kendilerine göre neden yargılıyor anlamadım. Oyun tam tersine üstüne fazlasıyla koyuyor. PUBG, Fortnite biter; LoL, DotA gibi MOBA oyunları bitmez. Keza CS de öyle (CS biraz kendi kuyusunu kazıyor.)
E-Sporcu olmak isteseydim LoL'de EUW'da en üstleri zorlardım. Üst liglerde profesyonel oyuncular arkadaş istekleri atmaya başlıyor. Sık sık denk gelip iyi oynayınca profesyonel oyuncular takım sahiplerine şöyle bir SoloQ oyuncusu var vs. diyor. Belki direkt yurt dışında bile başlayabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı