Rehber Mavi Ekran - Reset - Donma

Mustafa@PC

Hectopat
Katılım
8 Ağustos 2012
Mesajlar
480
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bilgisayarı kullanmayı zorlaştıran, bıktıran bu hataların olası nedenleri ve çözüm yolları üstünde duracağım, eklemeler ve düzeltmeler yapılabilir.


1.) Yüksek Sıcaklıklar

Yüksek sıcaklıklar PC stabilitesini, parça ömrünü bozduğu gibi, reset ve mavi ekranın temel nedenlerindendir. CPU kendini korumak için belli bir sıcaklık seviyesinden sonra kendini kapatır, ekran kartı sürücüsü devreden çıkar, ramler ve sabit disk gerekli perfomansı vermez. Sıcaklıkları normal seviyede tutmak için hava sirkilasyonu iyi olan bir kasa sadece kendini soğutmayan bir işlemci soğutucusu ve yeterli miktarda PSU, kurumamış, bitmemiş, verimli bir termal macun gerekir.

Sıcaklıkları kontrol etmek için programı indirebilirsiniz. Core Temp

Ekran kartı sıcaklıklarını kontrol etmek için GPU-Z


2.) Bozuk / Uyumsuz Bellek ve Sabit Disk


Veri trağinin en hızlı ve en önemli parçası olan bellekler eğer hatalı yada bozuksa bu da mavi ekran ile bol bol karşılacağınız anlamına gelir. Bozuk veya uyumsuz ramler yine hatalı kopyalama, CRC hataları, ve resetin de baş düşmanıdır. Bellekler kolay kolay bozulmazlar ama uyumsuzluk sorunları muhtemeldir. Anakart ve belleklerin birbiriyle hız ve tür konusunda uyumlu olmasına dikkat edin.

Ramleri kontrol / test etmek için : Memtest86 - Download Page

Sabit diskler, verilerin kalıcı olarak saklandığı veri depolama aygıtlarıdır. Sabit disklerin bad sector barındırması, miladının dolmuş, çeşitli fiziksel sebeplerden dolayı performansının düşük olması özellikle donma'ya sebep olacaktır.

Sabit disk test için HDtune kullanabilir.

Sabit disk durum bilgisi içinde Crystalmarkinfo kullanabilirsiniz.

Sabit disk veri ve güç kablolarını kontrol etmekte fayda var.


3.) Bakımsız İşletim Sistemi

Windows'un her ne kadar Vista'dan sonra kendini onaran, şişmeyen bir yapısı olsada, registry'de kalan çöp kayıtlar, HDD'deki dağınık ve gereksiz dosyalar, olası virüsler ile beli burkuluyor :) Ara ara bakım yapmakta fayda var. Windows, donanım ile PC arasındaki iletişim sağlayan bir platform, sağlıksız çalışması hem performansı etkileyeceği gibi, başlıkta geçen durumlarada yol açacaktır. Birkaç ücretsiz yazılım ile kısa sürede Windows'u yüklerinden arıtın. Hassas nokta ise abartmamak çokta sistemin derinliliklerine inen 3. parti yazılımları Windows'un içine sokmamak lazım.

Bakım için:CCleaner - PC Optimization and Cleaning - Free Download ve Advanced SystemCare Free 5/4/3 Download Review for Windows XP/Vista/7 - IObit

Her ne kadar Windows'un kendi sabit disk birleştirici yeterli olsada MyDefrag v4.3.1 kullanmanızıda öneririm sabit disk birleştirmesi için ;)

Yine güncel bir antivirüs kullanmakta fayda var. Ücretsiz Microsoft Security Essentials - Windows 0 yada Avira Free'yi deneyebilirsiniz.


4.) Eski Uyumsuz Sürücü / BIOS

Windows'un donanımlar ile iletişimini sağlayan donanım sürücülerinin her zaman güncel ve doğru donanıma doğru sürücü yüklediğinizden emin olun. Donanım üreticileri Windows ortamında gerçekleştirdiği testler ile, bug düzeltme, tweak ve ek özellikleri güncel sürücülerle eklerler. BIOS konusu aslında daha hayati önem taşıyor. BIOS donanım ile anakartın iletişim kurmasını sağlayan, yöneten, anakarta gömülü yazılım kısaca. Güncel BIOS olmayan başlıktaki hataların olası sebeplerindendir. Bazen BIOS'ta yaptığınız hatalı bir ayarı geri döndürmenin tek yolu Clear Cmos yapmaktır. Bunun için BIOS pilini söküp, bir süre bekleyip tekrar takın.

Her ne kadar donanım üreticilerinin sitesinden indirmeyi önersemde sürücü güncellemek için Free Driver Update, Driver Download Software - Device Doctor kullanabilirsiniz.

BIOS güncelleme bundan 5-10 sene önce tehlikeli ve zor olsada artık donanım üreticileri BIOS update araçları sunuyorlar. Windows ortamından oyun kurar, sürücü günceller gibi güncelleyebilirsiniz BIOS'u https://www.technopat.net/forum/windows-7/1403-windows-uzerinden-otomatik-bios-guncelleme.html'yi inceleyin.


5.) Yetersiz Güç Kaynağı

PSU eğer yetersiz ise başta sıcaklıkarın artması, performans sorunları ve en çokta reset'i beraberinde getirecektir. Özellikle yüksek seviyede bir ekran kartı, çift sabit disk, ve overclock işlemleri yapan kullanıcıların, PSU konusunda cömert olması gerekir. PSU'yu doğru bağlamakta en az bunun kadar önemlidir bu arada ;)


6.) Diğer Nedenler


Son yaptığınız donanım, BIOS ayarı, yazılım değişiklilerini gözden geçirin. Haddinden fazla olan overclock, bozuk bir TV kartı, elektririk hattının dengesiz voltajları ve hatta donanım yada yazılımcının yaptığı hatalı güncelleme bile bunlara sebep olabilir. Özellikle mavi ekran hatasının sahip olduğu kodlar aslında çözüm yollarınında ipuçlarını oluşturuyor. Mavi ekran hata kodlarını Google yardımı ile araştırıp ilgili çözüm yollarını denemek isteyebilirsiniz.

Burdaki program ile mavi ekran, reset günlüklerini inceleyebilirsiniz, program hata log'u tutuyor kısaca. Aslında Windows'un tuttuğu hata loglarını biz son kullanıcıya rahatça gösteriyor : Blue screen of death (STOP error) information in dump files.


Kısa olan bu rehber bu sorunları olan kullanıcılara yol göstermesi için yazılmıştır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı