Pardus 19.4 Kuran Var mı?

64 Bit işlemci kullanımı zorunlu tutulduğundan beri 1 GB RAM benim için gayet yeterli. Ayrıca 1GB önerilen, yoksa boşta 1GB harcıyor denmiyor. Debian Sid paketleri için kütüphaneler sağlamsa ve yeterince iyi düzenlendilerse sorunları ayıklamış olabilirler. Testing bölümü zaten doğrulanınca Stable oluyor. Ama yine de haklısın o şekilde kıyas içeren bir cümle yazıp açıklaması kıt/ispatsız şekide bırakmak iyi olmamış. Ama bu Pardus'u unstable yapmaz.

Hayır, Pardus'un Xfce spini yaklaşık 1 GB. RAM kullanıyor. Sanırım siz kurmadınız, ben kurup deneyerek yorum yaptım. Buradaki sonuçlar da kurulum tecrübeleridir.

Zaten şu an Debian Sid'den depoya ekledikleri de Firefox-ESR ve Thunderbird'ün güncel sürümleri. Başka bir yazılım ya da kütüphane var mıdır dikkat etmedim. Mesela LMDE kendi Firefox sürümünü kendisi derleyip paketleyerek depoya ekliyor. Ama bunlar Sid paketlerini alıp doğrudan depoya koyuyorlar, farklı glib sürümleriyle derlenmiş olması bile uygulamalar sorun çıkartma olasılığına sebep olabilir. Debian bile Backport'a koyduğu uygulamaları, bu tür olasılıklar yaşanmasın diye yeniden derleyerek depoya ekliyor. Bu arkadaşlar Debian ekibinden daha çok biliyor sanırım, ki böyle yapıyorlar.

Ben geliştiricinin açıklamasında yaptığı tutarsızlığı göz önüne koymak istedim. WineHQ deposunda doğrudan taban dağıtımda derlenmiş paketler mevcut olduğu halde, bunu depoya almaya tereddüt ediyor ve buna rağmen depoya kararsız sürümden paketler eklediklerini söylüyor. Tüm bunların üstüne de, Pardus'un taban aldıkları dağıtımdan daha kararlı olduğunu iddia ediyor. Taban alınan dağıtıma ciddi bir katkı yapmamış olduğu halde, daha kararlı olmasına sebep olacak herhangi bir faktör yokken, neyi ve nasıl ispat edecekler, ben anlamadım açıkcası.

Ayrıca Pardus'un uyguladığı depo yönetim sistemi de çok yanlış. Bir çok defa rastladım ki, Debian güvenlik deposuna düşen güncellemeler uzun süre sonra Pardus deposuna senkron ediliyor. Eğer Pardus kullanıyorsanız, Debian güvenlik deposunu muhakkak sisteminize eklemelisiniz. Buradan görünen, ne zaman canları isterse ya da sürüm güncellemesinde depo güncelleme yoluna gitmek. Bu şekilde depo yönetimi hatalıdır. Yapılması gereken doğrudan Debian kararlı sürümün bir yansısını oluşturmak ve kaynak listesine bu depoları ekleyip, kendi düzenledikleri paketleri pinleyerek yayınlamak. Aynı Linux Mint'in LMDE'sinde ya da Debian tabanlı diğer dağıtımlarda olduğu gibi. Bu şekilde hem sistem güncel kalır, hem de yukarı akıştan (upstream) gelen paketler kendi paketlerinin üzerine yazmaz.
 
Son düzenleme:
Pardus'u ben de severim. Rehber gelirse güzel olur. Hem Hackintosh yapamayanlar için yepyeni
Bir alternatif olur😀.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Pardus'un ileride Ubuntu gibi bir hal alacağını düşünüyorum.

Biraz zor daha geliştiriciler arasında pazarlamacı yok halkla ilişkiler uzmanı yok bence Pardus Debian değil de Arch tabanlı olmalıydı.

Bu bizim Pisi Linux sistemine snap paketleri gelirse bir de yuvarlanan sürüm modeli olursa en çok kullanılan ilk 5 dağıtım arasına yerini alır.
 
Biraz zor daha geliştiriciler arasında pazarlamacı yok halkla ilişkiler uzmanı yok bence Pardus Debian değil de Arch tabanlı olmalıydı.

Bu bizim Pisi Linux sistemine snap paketleri gelirse bir de yuvarlanan sürüm modeli olursa en çok kullanılan ilk 5 dağıtım arasına yerini alır.
Pek öyle olacağını zannetmiyorum. Pardus direkt Debian'ın aynısı haline geldi zaten. Pisi Linux'a rolling release gelirse kimse kullanmaz bence.
 
Pardus'tan bir cacık olacak olsa FATİH projesi dahilinde kullanılması zorunlu hale getirilirdi bence. Sadece Dual Boot olarak duruyor orijinal imajda.

Ubuntu ise Linux kullanmak isteyenlerin ilk tercihlerinden. Sırf bu bile onu öne geçirir.
Pardus'un akıllı tahtalarda olmama sebebi bazı okulların dışarıdan kaynak kitap kullanması.
Bence Kubuntu incelemesi gelsin Ubuntu buglu diyorlar. @Recep Baltaş
 

Yeni konular

Geri
Yukarı