Sıfırdan ders çalışmaya nasıl başlanmalı?

Katılım
31 Aralık 2020
Mesajlar
29.551
Makaleler
33
Çözümler
394
Yer
Osmaniye, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: Intel Core 12400F | ASUS Dual RX 6600 | ASUS Prime H610M-K D4 | XPG Gammix D30 2x8 RAM | WD SN570 500GB | FSP Hydro K Pro 500W 80+ | Vento VG10F

GIGABYTE G24F-2 | Logitech G213 | SteelSeries Prime | QP Honeycomb Mousepad | Windows 11 23H2.
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Merhaba, bu konuda gerçekçi olmanızı istiyorum, özellikle bu durumdan sonra başarılı olanlar ya da denemeye çalışanların tavsiyelerini istiyorum. Eğer başarılı olamayacak kadar bir gerilik söz konusuysa, çünkü birkaç ders olsa tamam ama hepsine baştan başlamam gerekiyor, kabullenip mecbur açık liseden sonra bir işe bakacağım veya zaten sadece çıkmış sorulara baktığımdan dolayı 16 yaşında da bir işe bakmakta çok ciddi fayda var, erkenden öğrenmek daha iyi olur. Açık lise yerine şu an meslek lisesinde olsaydım çok daha iyi olacaktı, en azından meslek öğrenmiş olacaktım. 16 yaşında olduğumdan 10. sınıf sayılıyor yaşa göre ve bildiğim kadarıyla örgüne geçsem de 10. sınıfta normal ders anlatıyorlarmış sanırım meslek stajı yerine, tabii yaşa göre değil de kredi başarısına göre atıyorlarsa bilemem hangi sınıfa atıyorlarsa.

Öncelikle, beni analiz etmenizi istiyorum; durumları, başarı oranını, dersteki durumlar.

İlkokul; ilk başarısızlık, ilk isteksizlik. Tabii ki Matematik'te. Diğer derslerimi tam hatırlamasam da matematik kadar kötü değildi. Daha çarpım tablosunu bile ezberlemedim.

Ortaokul; arkadaş çevresi, tıpkı; "okuma & yazmayı öğrendik, neden daha okula geliyoruz ki?" gibi insanlardan cahil, çocukça sözlerin kafa karıştırması, ilkokuldan gelen ders çalışmama isteği, yine oyun bağımlılığı. Ortaya çıkan göz bozukluğu ile tahtadaki yazıyı bile görememek (haliylen deftere de yazamazsın, tahtadan anlatsa yine tam anlayamazsın- görsel gerekiyor, çözümün kendisi gerekiyor, suskunluk ve en öne oturtma gibi şeyleri de söylememek). Dersteki arkadaş ortamından dolayı dersi dinleyeyemek, araya pandemi girince canlı derslere girmemek; burada oyun bağımlılığı tavan yaptı. 2 ayakta da tırnak batığım olduğundan dolayı okula iyice gidemedim, Ortaokul'daki sınavlar ise bildiğiniz üzere Matematik'te dahil şık şeklinde oluyordu, bu yüzden çarpım tablosunu bile bilmesen sallayaraktan geçiyorsun düşük not ile, ya hoca ekstra puan koyuyor falan. Yine 6-7 sınıfta falan Fen, Türkçe, sosyal bilgiler falan çok da kötü değildi geçilecek not kadardan biraz yüksek oluyordu yani, matematiğe olmasa da o zamanlar gerçekten az bir şey çalışıyordum matematik harici diğer derslere, tabii bu da sınav zamanı oluyordu çalışmak.

Açık lise; evet, bu okul hayatımda çalışmamaktan sonra yapılan en yanlış bir seçim. Hem de çok. Bu, ortaokul matematik temelini, daha doğrusu ilkokul çarpım tablosunu bile bilmezsen-çalışmamaya devam edersen olacak iş değil. LGS'den 300 gibi oldukça düşük puan alınca meslek lisesi çıktı ve bu meslek lisesi, bıçak kavgaları, tabii bıçak olmasa da kavgalar kesinlikle olacak şekilde, kötü alışkanlıklı öğrencileri ise gözümle gördüm, Osmaniye gibi geri kalmış bir şehirin en düşük puanlı öğrencilerini de düşünün, oldukça eski okulu da düşünün, işin içine girince artık siz düşünün okulu. Bu da iyice beni ders olarak değil ama kişisel olarak bozabileceğini düşündüğümüzden fakat ilk başta bunu anlamasam da, açığa geçme fikri iyi gelse de, ya çalışırız 4 sene var işte dedikten sonra iyice tavan yapan forum & oyun bağımlılığı sonrası 2 yıl daha geçti ve şu an 10. sınıf sayılıyor 16, kredi ise 70'e yakın, yani "66", tabii sınavlar Online iken hiç dersten kalmadan ilerliyorduk, bu da hoşuma gitmişti, nasıl olsa Üniversite sınavları da o zaman online idi... mantığa bak, sanki online olsa bile çalışmadan geçilebilecekti.

Notlar;

Açık Lise'deki Online olduğu zaman sınav sonuçları bu şekildeydi; en azından kalınan ders olmuyordu, 45 üstüydü.

1715263423467.png


Online olmadıktan sonra;

1715263562546.png


1. dönemi seçmeye çalıştım ama seçme seçeneği çıkmıyor, ama şunu söyleyebilirim, 1. dönem ilk yüz yüze sınav sonucunda Fizik'ten cidden 0 idi, bildiğin 11 sorunun sallamasından 1 doğru bile olmamıştı, Newton görse ne derdi acaba, sadece 1. dönemde İngilizce'den 70'e yakın ya da 80 almış olmam lazım, öyle 1 dersten geçebildim.

Bu da yine 2. dönem'in tam ekranı, birkaç dersten geçilmiş sadece dediğim gibi. Açık lise sınavlarının kolay olduğunu söylüyor çoğu kişi ve cidden çalışılmadığı belli oluyor zaten.

1715263813797.png


Kısacası Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Coğrafya, Tarih yok. Bildiğin yok, temeli de yok. Türk Dili ve Edebiyatı'nda ise yazım kuralları, öznel nesnel, paragraf yazma gibi şeyleri biliyorum. Ortaokul Türkçesi gibi düşünün yani, lise Türkçesi de yok.

Bana baştan başlamam için bolca kitap ismi ve tek çalışacağım için kanal ismi vermenizi rica ediyorum, gerekirse günde 8 saat yine çalışacağım (yani, ders için gerçekten bol boş zamanım var açık lise olduğu için). Dershane olmadan olmaz diyenler var, eğer dershane şart ise onu da yapabiliriz. (gözüm için gitmeyi erteliyordum ama şimdi düşünürüm eğer dershane olacaksa), yoksa yakını net görebiliyorum, sadece uzak göremiyorum. Bir de dershane işe yaramaz diyenler de var.

Tabii ki küçüklükten beri istediğim meslek(ler) var; örneğin Polislik, ancak bu mümkün gözükmüyor. Boy, kilo gibi şartları karşılıyorum, ama zeka olarak, giriş sınavları için şu anlık hayır. Bir de küçükken ne anlarsın Polisliğin zor olduğunu, halbuki Polislik zor yani. Neyse, olabilsem bi' olurum ama, isterim yani.

Tüm bunlara rağmen en azından giriş seviye bir başarı yapmak mümkün mü? Kendimi giriş seviye diye sınırlandırmak istemiyorum, ama her gün çalışan ile birden başlayıp, seneleri sadece birkaç seneye sığdırmayı görünce karar veremiyorum. Ben tabii ki gerçekten çalışmak istiyorum ve şu an kanal isimlerine, kitaplara ihtiyacım var.

Beni analiz ettikten sonra size sormak istiyorum;



  • Günde kaç saat çalışmalıyım?
  • Her ders için hangi kanalları izlemeliyim?
  • Hangi kitapları almalıyım?
  • Sınıf sınıf videolara göre mi ilerleyeceğim, özellikle ortaokul boşluğu nasıl dolacak?
  • Günde saat olarak, hangi derslere kaç saat ayırmalıyım?
  • Hangi derse daha çok ağırlık vermeliyim?
  • İlk hangi dersten başlayayım? Matematik'ten ilk çarpım tablosunu ezberleyerek başlayacağım.
  • Eğer hepsine günde iyi bir şekilde çalışırsam, TYT'ye yetişir mi veya ben şu an yaştan 10. sınıf durumuna göre "66" kredi ile açık liseden bile mezun olmam gecikir mi? Mezun kredisi; 170.
  • Bu şartlara göre EA mı, sözel mi, sayısal mı? Hangi üniversite bölümü daha mantıklı olur? Şu an her ders neredeyse 0 olduğundan sayısal veya EA, sözel seçiminde ilerlediğim başarıya göre seçmem daha mantıklı olabilir.
  • Şu an açık lisede daha iyi kredi için ve çalışmaya başladıktan sonra hangi dersleri seçmeliyim?
  • Yoksa gerçekten de yüksek bir başarı olmayıp giriş seviye başarı, yani sadece üniversite diplomasını almaya mı oynamalıyım? Eğer meslek lisesi olsaydı bu daha da iyi bir olay olacaktı.

Özellikle bir öğretmenin gözünden cevap olursa çok iyi olur. Buradaki cevaplardaki öneriler, geleceğimi değiştirebilir. Bu arada, mecbur PC başında çalışacağım ama oyunları da sileceğim. Hepinize teşekkürler. @LAPSEKİLLİ BIG SMOKE, @Akif.

Özellikle böyle bir kitap(lar) var, bu tarz kitapları derslere göre önerirseniz sevinirim. Fiyatı önemli değil.




Bu da soru bankalı.

 
Dostum öncelikle Aktif Yayınları kitaplarını önermem. Notların gerçekten pek iyi gözükmüyor. Öncelikle bazı sorular senin cevaplaman gereken şeyler. Ancak söylemeliyim ki iş imkani olarak sözel bölümleri saymıyorum bile hem EA, hem MF bölümler için de iyi düzeyde matematik yapmalısın. Antrenmanlarla Matematik serisini çözdükten sonra büyük oranda eksiğinin kapanacağını düşünüyorum. Temel olarak derslerdeki eksiklerin zaten çok fazla, son senelerde hangi konudan kaç tane soru çıkmış diye bakarak hangi derse daha fazla çalışmanın daha avantajlı olduğuna karar vermen lazım. Öncelikle şunu söylemeliyim, her gün paragraf çözmelisin, Hız ve Renk yayınlarından başlayıp Kronometre kitabı ile bitirmeni öneririm. Genel olarak sınavda çıkan paragraflar çok çok basit oluyor, 20 dakikada bitiriyordum ben 30 civarı paragrafı. Başlangıç için bunalmaman adına daha az sürelerle başlayıp zamanla arttırman senin için daha iyi olacaktır sanıyorum, ancak bu saatleri sen kendin belirlemelisin. Esnek olmayan yapılar senin içsel motivasyonunu öldürür. Düzenli çalışman gereken dersler Matematik, Geometri ve Fizik diyebilirim, bu dersleri haftada 2 gün öncelikli olarak çalışmanı öneririm. Diğer Fen dersleri ve genel olarak Sosyal derslerde zorlanacağını sanmam. En önemlisi ise, birkaç haftada bir genel tekrar yapmalısın ki bilgiler daha kalıcı olsun.

Kimya için Benim Hocam - Görkem Hoca gayet iyidir,
Biyoloji için Selin Hoca,
Matematik için Mert Hoca başlangıç için iyidir, çok soru çözer üstüne ek olarak tekrar yapmak istediğinde Matematiğin Güler Yüzü izleyebilirsin, anlaması daha zordur ancak çok pratik şekilde anlatır.

Aralık - Ocak ayları gibi TYT'nin sonuna yaklaşırsın genelde ve TYT bitmeye yakınken AYT çalışmaya başlaman iyi olur, yani bir süreliğine hem TYT hem AYT birlikte çalışabilirsin. Konular arasındaki bağlantıyı kurmanda da yardımcı olur yetişir mi kaygılarını da giderir.
 
Dostum öncelikle aktif yayınları kitaplarını önermem. Notların gerçekten pek iyi gözükmüyor. Öncelikle bazı sorular senin cevaplaman gereken şeyler. Ancak söylemeliyim ki iş imkani olarak sözel bölümleri saymıyorum bile hem EA, hem MF bölümler için de iyi düzeyde matematik yapmalısın. Antrenmanlarla matematik serisini çözdükten sonra büyük oranda eksiğinin kapanacağını düşünüyorum. Temel olarak derslerdeki eksiklerin zaten çok fazla, son senelerde hangi konudan kaç tane soru çıkmış diye bakarak hangi derse daha fazla çalışmanın daha avantajlı olduğuna karar vermen lazım. Öncelikle şunu söylemeliyim, her gün paragraf çözmelisin, hız ve renk yayınlarından başlayıp kronometre kitabı ile bitirmeni öneririm. Genel olarak sınavda çıkan paragraflar çok çok basit oluyor, 20 dakikada bitiriyordum ben 30 civarı paragrafı. Başlangıç için bunalmaman adına daha az sürelerle başlayıp zamanla arttırman senin için daha iyi olacaktır sanıyorum, ancak bu saatleri sen kendin belirlemelisin. Esnek olmayan yapılar senin içsel motivasyonunu öldürür. Düzenli çalışman gereken dersler matematik, geometri ve fizik diyebilirim, bu dersleri haftada 2 gün öncelikli olarak çalışmanı öneririm. Diğer fen dersleri ve genel olarak sosyal derslerde zorlanacağını sanmam. En önemlisi ise, birkaç haftada bir genel tekrar yapmalısın ki bilgiler daha kalıcı olsun.

Kimya için benim hocam - görkem hoca gayet iyidir,
Biyoloji için selin hoca,
Matematik için mert hoca başlangıç için iyidir, çok soru çözer üstüne ek olarak tekrar yapmak istediğinde matematiğin güler yüzü izleyebilirsin, anlaması daha zordur ancak çok pratik şekilde anlatır.

Aralık - ocak ayları gibi TYT'nin sonuna yaklaşırsın genelde ve TYT bitmeye yakınken AYT çalışmaya başlaman iyi olur, yani bir süreliğine hem TYT hem AYT birlikte çalışabilirsin. Konular arasındaki bağlantıyı kurmanda da yardımcı olur yetişir mi kaygılarını da giderir.

Çok teşekkürler. Gerçekten geleceğim, insanların şu an vereceği tavsiyeleri anlamına geliyor bir nevi. Peki, şu an açık lisedeki kredime göre mezun olmam gecikir mi?

Dostum öncelikle aktif yayınları kitaplarını önermem. Notların gerçekten pek iyi gözükmüyor. Öncelikle bazı sorular senin cevaplaman gereken şeyler. Ancak söylemeliyim ki iş imkani olarak sözel bölümleri saymıyorum bile hem EA, hem MF bölümler için de iyi düzeyde matematik yapmalısın. Antrenmanlarla matematik serisini çözdükten sonra büyük oranda eksiğinin kapanacağını düşünüyorum. Temel olarak derslerdeki eksiklerin zaten çok fazla, son senelerde hangi konudan kaç tane soru çıkmış diye bakarak hangi derse daha fazla çalışmanın daha avantajlı olduğuna karar vermen lazım. Öncelikle şunu söylemeliyim, her gün paragraf çözmelisin, hız ve renk yayınlarından başlayıp kronometre kitabı ile bitirmeni öneririm. Genel olarak sınavda çıkan paragraflar çok çok basit oluyor, 20 dakikada bitiriyordum ben 30 civarı paragrafı. Başlangıç için bunalmaman adına daha az sürelerle başlayıp zamanla arttırman senin için daha iyi olacaktır sanıyorum, ancak bu saatleri sen kendin belirlemelisin. Esnek olmayan yapılar senin içsel motivasyonunu öldürür. Düzenli çalışman gereken dersler matematik, geometri ve fizik diyebilirim, bu dersleri haftada 2 gün öncelikli olarak çalışmanı öneririm. Diğer fen dersleri ve genel olarak sosyal derslerde zorlanacağını sanmam. En önemlisi ise, birkaç haftada bir genel tekrar yapmalısın ki bilgiler daha kalıcı olsun.

Kimya için benim hocam - görkem hoca gayet iyidir,
Biyoloji için selin hoca,
Matematik için mert hoca başlangıç için iyidir, çok soru çözer üstüne ek olarak tekrar yapmak istediğinde matematiğin güler yüzü izleyebilirsin, anlaması daha zordur ancak çok pratik şekilde anlatır.

Aralık - ocak ayları gibi TYT'nin sonuna yaklaşırsın genelde ve TYT bitmeye yakınken AYT çalışmaya başlaman iyi olur, yani bir süreliğine hem TYT hem AYT birlikte çalışabilirsin. Konular arasındaki bağlantıyı kurmanda da yardımcı olur yetişir mi kaygılarını da giderir.

Aktif yayınları soru bankasıydı, o zaman aynı yayının soru bankası olanını mı alayım?

 
Son düzenleme:
Dostum açık lise ve bu kitap hakkında bir bilgim yok maalesef. Antremanlarla Matematik çözüp sıfırdan AYT 19 net matematik yapmıştım, belirteyim berbat bir öğrenciyim. Planlama vs. konularda gerçekten çok iyiyim ancak süreklilik ve istikrar konuları benim zayıf yanım. Buradan da bir öneri çıktı mesela, benim gibi olmayın. Çok çalışıp bir süre sonra sıkılıp bırakmak çok tehlikeli.
 
Dostum açık lise ve bu kitap hakkında bir bilgim yok maalesef. Antrenmanlarla matematik çözüp sıfırdan AYT 19 net matematik yapmıştım, belirteyim berbat bir öğrenciyim. Planlama vs. konularda gerçekten çok iyiyim ancak süreklilik ve istikrar konuları benim zayıf yanım. Buradan da bir öneri çıktı mesela, benim gibi olmayın. Çok çalışıp bir süre sonra sıkılıp bırakmak çok tehlikeli.

Bana günde kaç saat çalışmak için net bir değer verirsen iyi olur. Mesela sen kaç saat yapıyordun ilk başta ve alıştıktan sonra çalışmaya? Diğer dersler için de bana kitap lazım.

@The Tribal Chief benzer konulara bakarken sizi gördüm. Tavsiyeleriniz nedir?
 
Son düzenleme:
Bana günde kaç saat çalışmak için net bir değer verirsen iyi olur. Mesela sen kaç saat yapıyordun ilk başta ve alıştıktan sonra çalışmaya? Diğer dersler için de bana kitap lazım.

@The Tribal Chief benzer konulara bakarken sizi gördüm. Tavsiyeleriniz nedir?
4-5 saat ile başlayıp 7-8'e çıktım. Ancak bu ham çalışma sürem, molalar vs. 10 saate uzadığı oluyordu.
 
4-5 saat ile başlayıp 7-8'e çıktım. Ancak bu ham çalışma sürem, molalar vs. 10 saate uzadığı oluyordu.

Tamam, ben de 4-5 saat ile başlayayım ara ara mola veririm yorulduğum zaman. Dile kolay bu saatler, 7-8 saat oyun oynarken yorulurken bu sefer derse çevireceğim. TYT seviyesine geldikten sonra dediğiniz gibi hız ve rank yayınları kitabını alırım ama hangi kitabını almam lazım link atarsanız sevinirim.


Bu kitapları alıyorum o zaman 1. kitap öneriliyordu soru bankası da iyidir herhalde, ama diğer dersler için kanal verdiniz ama kitap ismini tam olarak vermediniz. Onun için farklı konu açsam olur mu acaba? 9. sınıf kimya, 10. sınıf kimya gibi videolarla mı ilerleyeceğim? Bunu nasıl yapacağız? Sıfırdan başlangıç için okuldaki gibi ilerleme sağlar mı ki videolar?

Dediğiniz kanalı örnek veriyorum, listenin birinci videosu.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@LAPSEKİLLİ BIG SMOKE hocam açık lise konusunda konuda yazdığım gibi krediye göre mezun olmak için geç mi kalacağım 1 sene? Bunu da öğrenmek istiyorum. Farklı konu açmamı isterseniz beğenebilirsiniz.
 
Zaman yönetimi çok önemli. Basit bir örnek verirsem ve mesaj yerine ulaşırsa birçok şeyi halledersin. Ders çalışmaya başlamayı bu kadar uzun bir konuyla düşünmek yerine doğrudan plansız bir şekilde başlasan bile senin için kârdır. Eksik konularını belirleyip bir yandan konuları öğrenirken bir yandan da bol bol deneme çözmeni tavsiye edebilirim. Tek yönlü ilerlemez hiçbir zaman.
 
Zaman yönetimi çok önemli. Basit bir örnek verirsem ve mesaj yerine ulaşırsa birçok şeyi halledersin. Ders çalışmaya başlamayı bu kadar uzun bir konuyla düşünmek yerine doğrudan plansız bir şekilde başlasan bile senin için kârdır. Eksik konularını belirleyip bir yandan konuları öğrenirken bir yandan da bol bol deneme çözmeni tavsiye edebilirim. Tek yönlü ilerlemez hiçbir zaman.

Mesaj icin teşekkürler hocam. Eksik konular, derslerin hepsi. Acik lise oldugundan dolayi gercekten fazla vaktim var, bir yandan da acik lisede kredi, orgunde 10. sinif yasindaki birinin 66 olmasi dusuk, az once derslerimi sectim matematik 1 tane zorunlu idi 2 tane Türkçe ve edebiyat ekledim, din kulturu, kimya, biyoloji, fizik, cografya, felsefe, yabanci dil, tarih. En azindan din kulturu ve tarih ve yabanci dilden kredi alabilirim diye dusunuyorum. Bir onceki tarihten 60 ustu aldim. İngilizceden de oyle. Matematigi 45 ustu yapabilsem iyi olacak ama 2 kere Online olmadan girince ikisinde de oyle olmadi. Cunku matematikte dahil; tarih, yabanci dil gibi derslerin haricinde salliyorum cunku diger dersleri bilmiyorum. Temmuz'un 20'inde olacak acik lise 3. donem sinavi. Simdi o zamana kadar her derse bastan baslayacagim icin matematige agirlik versem bu sürede acik lise matematik seviyesine gelir miyim acaba? Aldigim alistirmalarla matematik kitabini 1 ve 2 bitirsem falan. Ya da neye calismaliyim bu sinav icin? Bu sinavdan sonra her turlu matematige daha oncelik verecegim. Bu arada bugün basliyorum aldigim kitaba matematige ve 2 saat ile onerdiler, izleyerek oyle yapacagim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı