Rehber Windows 10 performans arttırma

Kırmızılı CMD dosyasının komutlarını atar mısınız hocam.

Sonradan bu ayarın sistemin kararsız çalışmasına yol açabileceğini öğrendim. Bu yüzden kaldırdım. O CMD dosyası örneğin chrome.exe'yi yüksek öncelikte çalışmasını istiyorsunuz, onu Regedit girdisi olarak ayarlıyordu. Bu ayarı yaptığınızda Chrome'u açtığınızda yüksek öncelikte açılıyordu. (bildiğimiz Görev Yöneticisi'nden ayarlanan öncelik).
 
İyi günler sosyal kullanıcıları, bugün etraftan topladığım biraz kendi bildiklerimi üzerine koyarak bilgisayarınızın performansını artırmaya yönelik yöntemler hazırladım. Tabii bilgisayarın performansının tamamı bilgisayar üzerinde yazılımsal ayarlardan oluşmadığını da hatırlatmak isterim. Rehbere geçmeden önce sistem geri yükleme noktası oluşturmanızı tavsiye ederim. (Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma) kaynak olarak da 1-2 tane internet üzerinde kaynak, geri kalanı sosyal üzerindeki konuları kaynak gösterebilirim. Rehbere geçelim.

1 - öncelik ayarları​

GPU önceliğini ayarlayan bir kayıt defteri girdisi bıraktım aşağıda gördüğünüz gibi değerlere sahip.

Eki Görüntüle 2021106

Bu kayıt defteri ayarlarını da buraya bıraktım.

2 - Cortana kapatma​

Technopat'ın 2020 Ağustos ayındaki bir makalesinden aldığım bu yöntem de Cortana denen saçmalığı ortadan kaldırıyor. Aşağıdaki kodu komut ıstemi'ni yönetici çalıştırarak sırasıyla çalıştırdığınızda, biraz bekledikten sonra Cortana kaldırılıyor.

Kod:
powershell
Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Remove-AppxPackage

Aşağıda gördüğünüz gibi Cortana menülerde bile yok.

Eki Görüntüle 2021111

Eki Görüntüle 2021112

3 - Windows Defender kapatma​

Bildiğiniz gibi Windows Defender'da kaynağı tabiri caizse sömüren programlardan biri. Eğer virüslü dosyaları indirmeyeceğinize güveniyorsanız bu yöntemi bilgisayarınızda uygulayabilirsiniz. Alt başlıkta zaten alternatif bir çözüm önereceğim. Öncelikle bu linkteki programı indiriyoruz.

Eki Görüntüle 2021114

Gördüğünüz gibi kullanımı basit bir arayüze sahip. Disable Windows Defender'a basıyoruz.

Eki Görüntüle 2021116

Bu görüntüye ulaşıyoruz. İşimiz bitti, diğer maddeye geçebiliriz.

4 - Hitman. Pro​

Hitman. Pro'yu seçme nedenim, kurulumsuz ve iyi bir av olması. Yukarıdaki adımı uyguladıysanız Hitman. Pro indirerek taratıp geri silme seçeneğine de sahip olursunuz.
Hitman.pro Link | RAR şifre: Sordum

5 - nagle algoritmasını kapatmak​

Nagle algoritması oyun içerisinde internet performansınızı artırıyor. (not: Tcpnodelay değerinin 1 olması gecikmeyi azaltıyor ancak upload değerini düşürebilmekte.)

Eki Görüntüle 2021121

Gördüğünüz gibi ınterfaces klasörü altında bir anahtar bulmamız lazım. Bu klasör altında birden fazla anahtar olabilir ancak bunlardan 1 tanesi bizim guıd anahtarımız. ((örnek: {1234A567-B8C9-D1E2-345F-GH67IJK890lm})) bunun için komut istemi'ne girip Ipconfig yazıyoruz. Burada yazan IPv4 address olacak. IPv4 Address'i bir kenara not edelim. Interfaces klasörü altındaki guıd anahtarlarına girip dhcpıpaddress'lere bakıyoruz. Aşağıda gösterdiğim gibi aynı olanı bulmamız gerek.

Eki Görüntüle 2021132

Eki Görüntüle 2021130

Hangi guıd anahtarında dhcpıpaddress ile IPv4 address aynıysa o guıd anahtarını parantezleriyle birlikte kopyalayıp kayıt defteri dosyamızdaki guıd kodu buraya yazan kısma yapıştırıyoruz. Kaydedip çıktıktan sonra dosyamızı açıyoruz. İşlem buraya kadardı.

6 - oyun modu ayarı​

Bu herkesin bildiği bir yöntem olmuş olabilir ancak gerçekten gözle görülen artış söz konusu. Hatırlamakta fayda var. Arama kısmına oyun modu yazıyoruz. Oyun Modu'nu aktif ediyoruz.

Eki Görüntüle 2021140

7 - Denetim Masası güç seçenekleri​

Denetim Masası'nı açıyoruz. Ara kısmına güç seçenekleri yazıyoruz. Tıkladıktan sonra bizi karşılayan ekranda dengeli, güç tasarrufu gibi seçenekler mevcut. Biz tasarruftansa performansı tercih ettiğimiz için yüksek performans seçeneğini aktif ediyoruz.

Eki Görüntüle 2021149

8 - gereksiz dosya temizliği​

Bu da herkesin bildiği, özellikle performans sorunu yaşayanların artık ezbere bildiği bir durum ancak bilmeyenler de var. Hatırlamakta fayda var.
Arama kısmına disk temizleme yazıyoruz. Açılan yerde tüm tikleri açıp tamam diyoruz.

Eki Görüntüle 2021151

9 - gelişmiş sistem ayarları​

Bu yöntemi, 5-6 sene önce öğrenmiştim. Hala da işe yaradığını düşünüyorum. Öncelikle bu bilgisayara sağ tıklayıp özellikler diyoruz. Gelen ekranda sağ tarafta gelişmiş sistem ayarları var onu açıyoruz. Ardından performans başlığı altında ayarlar olacak onu açıyoruz. Gelen yerde en iyi performans için ayarla seçeneğini seçiyoruz. Tüm tikler kalkıyor gördüğümüz gibi. Bunu aktif ettikten sonra yazı tipleri ciddi manada kötüleşiyor. Ben bu yüzden sadece ekran yazı tiplerini düzelt seçeneği aktif bir şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum. Aşağıdaki gibi yaptıktan sonra uygula deyip tamam diyoruz. (yazı tipi seçeneği sizin inisiyatifinizde ben sadece görüntü açısından aşırı kötü bulduğum için söylüyorum.)

Eki Görüntüle 2021157

10 - başlangıç uygulamaları​

Başlangıçta Discord, Spotify, Steam, Epic, Riot Client, kullanmadığımız yıllar öncesinde kalan Skype genelde oluyor. Bu bilgisayarı başlangıçta yavaşlatmaktan başka bir şeye yaramıyor. Bu menüde olan şeyleri isteğe bağlı bazıları açık bırakılabilir elbet. Hepsi açık kalmasındansa 1-2 tanesinin açık kalması daha iyidir. Örneğin aşağıdaki gibi kullanılabilir. Ek olarak herkesin ezberinin aksine, bir de başlangıç klasörünü ve kayıt defteri girdilerini kontrol edelim.

Eki Görüntüle 2021160

Çalıştır'ı açıyoruz. Aşağıdaki gibi Shell: Startup yazıyoruz giriyoruz.

Eki Görüntüle 2021165

Genelde klasör aşağıdaki gibi boş oluyor ancak Görev Yöneticisi'nde görmediğimiz programlar olabilir, kontrol etmekte fayda var. Duruma göre dosya varsa silinebilir.

Eki Görüntüle 2021169

Bir de kayıt defteri girdilerini kontrol edelim. Çalıştırı açıp Regedit yazıp kayıt defterine giriyoruz. Üstte bilgisayar yazan satırı silip altta yazan dizini yazıyoruz. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Bizi aşağıdaki gibi bir yer karşılayacak, görev yöneticisinde olanlarla bir karşılaştıralım, fazla var mı? Ya da başlangıçta açılan ama bulamadığımız bir program.

Eki Görüntüle 2021177

Bu şekilde olması gerek. Bazıları eklenmemiş olabilir. Sorun yok, diğer adımlara geçelim.

11 - masaüstü ayarları​

Örneğin aşağıdaki gibi bir masaüstümüz var. Göze güzel geliyor olabilir ama tamamen performans katili.

Eki Görüntüle 2021180

Bunu düzeltmek için dosyalarımızı tek bir klasöre toplayalım.

Eki Görüntüle 2021182

Şu an da arka planımız gözle görülür vaziyette, performans için bunu da kaldırmamız gerek. Rastgele bir yere sağ tıklayıp kişiselleştir diyoruz.

Eki Görüntüle 2021184

Buradan düz rengi seçiyoruz. Buradan siyahı seçiyoruz.

Eki Görüntüle 2021186

Ardından masaüstümüz aşağıdaki hali alıyor. Diğer adıma geçebiliriz.

Eki Görüntüle 2021187

12 - hizmetler​

Microsoft'un Windows'a eklediği birçok hizmet var, hepsinin ayrı ayrı işlevleri var fakat bazıları gerçekten işe yaramıyor. Arka planda çalışarak kaynak tüketmekten başka işe yaramıyorlar. Bu sebepten ötürü aşağıya Sosyal'de paylaşılan bir rehberden aldığım listeyi paylaşayım. Bazı ekleme/çıkarmalarım oldu. Zaten aşağıda kaynak kısmında vereceğim oradan da bakabilirsiniz.
Öncelikle listeyi vereyim. En altta da bunları devre dışı bırakan .bat dosyası hazırladım. Aşağıda vereceğim listeyi inceleyerek kullandıklarınızı .bat dosyasını düzenleyerek silin. Çünkü örneğin Windows hello hizmetini kapatıyoruz ama Microsoft hesabınızla giriş yapıyorsunuz bunu engeller. Bu sebepten ötürü önce aşağıdaki listeyi inceleyin ardından .bat dosyasını düzenleyip silebilirsiniz.

liste​

Scardsvr - eğer bilgisayarınızda akıllı kart kullanmıyorsanız kapatın.
Scdeviceenum - eğer bilgisayarınızda akıllı kart kullanmıyorsanız kapatın.
Scpolicysvc - eğer bilgisayarınızda akıllı kart kullanmıyorsanız kapatın.
Certpropsvc - eğer bilgisayarınızda akıllı kart kullanmıyorsanız kapatın.
Ajrouter - eğer bilgisayarınızla buzdolabı, termostat, robot süpürge gibilerini yönetmiyorsanız kapatın.
Diagtrack - Windows'a kullanıcı verilerini gönderir kapatın.
Dmwappushservice - kullanıcı verilerini toplar kapatın.
Tabletınputservice - dokunmatik ekrana sahip değilseniz kapatın.
Wpcmonsvc - bilgisayarınızda çocuk hesabı kullanmıyorsanız kapatın.
Pnrpsvc - ev grubu ve uzaktan yardım hizmetlerinin çalışması için gereklidir. Ağdaki cihazlarınızı görmek ve yönetmek için açık olması gerekmektedir. Ancak bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.
P2psvc - ev grubu ve uzaktan yardım hizmetlerinin çalışması için gereklidir. Ağdaki cihazlarınızı görmek ve yönetmek için açık olması gerekmektedir. Ancak bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.
P2pimsvc - ev grubu ve uzaktan yardım hizmetlerinin çalışması için gereklidir. Ağdaki cihazlarınızı görmek ve yönetmek için açık olması gerekmektedir. Ancak bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.
Faks - faks kullanmıyorsanız kapatın.
Vmicvss - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Vmicguestinterface - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Vmicshutdown - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Vmicvmsession - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Vmicheartbeat - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Vmicrdv - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Vmickvpexchange - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Vmictimesync - eğer VMware VirtualBox gibi sanal işletim sistemleri kullanmıyorsanız kapatın.
Ipxlatcfgsvc - IPv6 protokolünü kullanmıyorsanız kapatın.
İphlpsvc - IPv6 protokolünü kullanmıyorsanız kapatın.
Mapsbroker - haritalar uygulamasını kullanmıyorsanız kapatın.
Lmhosts - eğer bir çalışma grubu içerisinde değilseniz kapatın.
Tapisrv - Windows'un telefon uygulamasını kullanmıyorsanız kapatın.
Phonesvc - Windows'un telefon uygulamasını kullanmıyorsanız kapatın.
Remoteregistry - uzak masaüstü bağlantısı kullanmıyorsanız kapatın.
Wbiosrvc - parmak izi, Windows hello kullanmıyorsanız kapatın. (Windows 11'de hello şart diye biliyorum Windows 11 kullanıyorsanız kapatmayın.)
Wersvc - Windows'a hata raporları gönderir kapatın.
Wisvc - Windows Insider programında değilseniz kapatın.
Xblgamesave - Xbox live ile ekran kaydı almıyorsanız kapatın.
Spooler - bilgisayarınıza yazıcı bağlamayacaksanız kapatın.

Yukarıda verdiğim servisleri devre dışı bırakmak/kapatmak için bu linkten .bat dosyasını indirebilirsiniz.

13 - OneDrive kaldırma​

önemli! Eğer Microsoft hesabınızla giriş yapıyorsanız bunu kapatmayın, zira örnek olarak masaüstüne, belgeler klasörüne girerken sorunlar yaşayabilirsiniz.
Eğer Microsoft hesabınızla giriş yapmıyorsanız adımlara geçelim.

Bu linkten OneDrive kaldıran programımızı indireceğiz.

Eki Görüntüle 2021214

Buradan v1.4.bat olanı indireceğiz en son sürüm bu. OneDrive uninstaller v1.4.bat yazana tıklıyoruz.

Eki Görüntüle 2021218

Gelen ekranda en sağda yazan indirme butonuna tıklayıp indiriyoruz. İndirdiğimiz dosyayı yönetici çalıştırıyoruz.

Eki Görüntüle 2021222

Böyle bir ekran karşılayacak, y yazıp enterlıyoruz. Kendi işlemleri zaten yapıyor. Bitince "OneDrive uninstall and cleaning completed" yazısı gelecek. Gelince kapatabilirsiniz. OneDrive kaldırılmış olacak.

14 - Chrome arka plan kapatma​

Geldik en son adıma. Chrome'u açtık, bir şeylere baktık sonra kapatıp çıktık. Kapattığımız halde arkada çalışıyor. Kaynak tüketiminden başka bir şey değil.
Chrome'u açıp ayarlara giriyoruz. Soldaki menüden sisteme basıyoruz. Gelen ekran aşağıdaki gibi olacak.

Eki Görüntüle 2021249

Google Chrome kapandığında arka plan uygulamaları çalıştırmaya devam Et'i kapatıyoruz.

Eki Görüntüle 2021250

Bu hali alacak. Son adımımızı da tamamladık.

Bazı şeyleri bilerek eklemedim artık hemen hemen herkesin bildiği yöntemler ancak herkeste etki etmeyebiliyor. Örneğin MSConfig'den yapılan işlemci sayısı ayarının bir fark yaratmadığı söyleniyor. Örneğin HPET'i kapatmak. HPET bazı kişilerde gerçekten 2 kat performans artışı yaşatabilirken bazı sistemlerde ters etki yaratıp performans düşürebiliyor. Bu yüzden daha genel, olabildiğince sade bir rehber yapmaya çalıştım.

Konuyu eğer gördüğüm, aklıma gelen veya konuya cevap vererek önerdiğiniz bir şeyler olursa günceller yeni yöntemler eklerim. İlk rehberimdi umarım bir şeyler yapabilmişizdir.

Kaynaklar.

HPET'i kapattım FPS yarıya düştü Aygıt Yöneticisi'nden açtım CMD'den komudu nasıl geri alacağım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı