Yurt Dışından Gelen iPhone Nasıl Kullanılır?

Acit Walker

Kilopat
Katılım
1 Nisan 2016
Mesajlar
8
Bana geçen günlerde yurt dışından iPhone telefon getirildi. Geldiğinden beri telefonu açmadım. Açarsam herhangi bir sıkıntı ile karşılaşır mıyım? Telefonun işlemlerini yaptırmadan SIM kartını takabilir veya telefonu açabilir miyim? Takarsam herhangi bir sıkıntı ile karşılaşabilir miyim? Takabilirsem ne kadar süre kullanabilirim? SIM kartını takarsam veya telefonu açarsam pasaport kaydı vb. şeyler ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşayabilir miyim? Şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Telefona sim kart taktıktan sonra 4 ay kullanabilirsin daha sonrasında imeisini kaydettirmen gerekiyor. Bu süre zarfında bi sıkıntı çıkmaz. IMEI kaydı da 120 liraydı en son şimdi ne kadar bilmiyorum onu yerine sorman lazım.
 
1.Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim?
Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
2.Kayıt işlemini nerelerde yaptırabilirim?
Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar.
3.e-Devlet kapısı üzerinden kayıt işlemini nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir?
e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabilmektedir. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılmaktadır.
4.Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekmektedir.
5.Kayıt işlemi için öncelikle ne yapılması gerekmektedir?
e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması; harç ücretini yatırması (149.20 TL) ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.
6.Dekontta dikkat edilmesi gereken husus nedir?
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait 15 rakamlı IMEI numarası, ad ve soyadın, TC Kimlik numarasının yer alması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir.
7. Kredi Kartı ile ödeme yapabilir miyim?
Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı Maliye Bakanlığı internet vergi dairesi üzerinden kredi kartı ile ödenebilmektedir.
8. Harç bedelini bankaya EFT yapabilir miyim?
Harç bedeli EFT ile ödenebilmesi, kullanmakta olduğunuz bankanıza ait işlemlerde bulunması durumunda mümkündür.
9. Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezine başvuruda bulundum. İşlemlerimin tamamlandığını nasıl anlarım?
İlgili GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezlerinden veya Kurumumuzun Bilgi İhbar (0312-294 94 94) merkezinden öğrenilebilir.
10. Yurt dışından yeni geldim ancak beraberimde cihaz getirmedim. Pasaport kayıt hakkımı ücretsiz veya ücretli olarak bir başkasına verebilir miyim?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir kişi yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirebilmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde Ülkemize ne şekilde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması yasal olarak uygun olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması durumunda doğacak olan yasal sorumluluk tarafınıza aittir. Ayrıca kayıt altına alınan cihazın suç teşkil eden bir olaya karışması durumunda yasal sorumluluk pasaport sahibine aittir.
 
Ufak bir not. Passport Türk pasaportu olmalı zira benim Hollanda pasaportu kabul edilmedi. Sırf bu yüzden teyzem Türk pasaportu ile İran’a girdi çıktı yapmak zorunda kaldı
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı