Rehber Satranç: Petrov's Defence açılışı nedir ve nasıl oynanır?

Merhaba, bu konuda Petrov's defence olarak geçen, bir diğer adının Russian Game olduğu açılışı anlatmaya çalışacağım.

Bu açılış siyahlarla oynanan ve genellikle siyahların oyunu hızlıca beraberliğe götürmek istediği oyunlarda tercih edilir. Bunun sebebi ise açılışın belli varyantlarında çok fazla taşın çok hızlı bir şekilde değişilmesi ve bazen de oyun sonuna ilk 10 hamle içinde girilmesidir.

Açılışı belirleyen hamleler şu şekildedir: e4 e5, Af3 ve Af6
1712576338525.png

Siyahların Af6 hamlesi açılışın belirleyici hamlesidir. Burada siyahlar e5'deki piyonu bırakıyor gibi gözükse de durum öyle değildir çünkü f6 karesinde bulunan at e4'deki piyona saldırmaktadır.

Bu konumda en çok tercih edilen devam yolu Axe5'dir. Ae5'den sonra siyahlar ilk önce d6 hamlesi ile atı kovar sonrasında ise e4 karesinde bulunan piyonu alır.
3.png

Ana devam yoluna girildikten sonra varyant tercihine beyaz devam eder. Burada d4 ana devam yolu olarak kabul edilir, merkezi alıp bir sonraki hamlede rahatsız edici olan ve merkezde duran siyahın e4 karesindeki atına saldırmak ana fikirdir. d4 hamlesine siyahın karşılığı d5 olacaktır. Sonrasında ise beyazlar güçlü atı kovmak için Fd3 oynar ve atı merkezden kovmaya çalışır.
1712577024276.png

Artık bu hamleden sonra devam yolları değişebilir ve ortaya çıkacak farklı oyunların sayısı artar çünkü siyahın burada 4 varyantı vardır. Bu varyantlar: Ac6, Fd6, Fe7 ve benim de oynamayı en sevdiğim ve diğerlerine göre daha az popüler olan Ff5. Tüm varyantları açıklamak çok uzun süreceği için bu konuda ben Ff5 ile devam edeceğim.
Ff5 hamlesi fili açmaza soktuğu için ilk bakışta pek iyi durmasa da aslında gerçek bir açmaz söz konusu değildir. Bunun sebebi ise beyazların ata saldıran herhangi bir hamlesinde siyahlar tempo ile o taşı alacağından dolayı gerçek bir açmaz yoktur. Buna hızlı bir örnek vermek gerekirse, beyazlar eğer rok atmak yerine Ac3 gibi bir hamle tercih ederse Axc3 tempo ile alınır ve vezire saldırılır. Bu yüzden fil boşta olsa bile beyazların atı alması gerektiğinden gerçek bir açmaz söz konusu olmaz.
1712577419437.png

Şimdi beyazların Ac3 hamlesi yerine ana varyantı tercih ettiğini varsayalım ve O-O yani rok attığını düşünelim.
1712577569950.png

Rok hamlesinden sonra beyazların kalesi artık oyuna girmeye hazırdır, Ke1 hamlesinden sonra e4 karesinde bulunan at açmaza alınacağı için siyahların buradaki hamlesi Fe7 olmalıdır. Fe7, Ke1 O-O ve Ad2 ya da Ac3'den sonra açılış safhası yavaş yavaş biter.
1712577787326.png

Oluşan bu konumda inisiyatif siyahlara kalmıştır. Taşları değişip daha sade bir oyuna gitmek isterse Axd2, Vxd2 Fxd3, Vxd3'den sonra oyun sadeleşir ve oyundaki taşlar nispeten azaldığı ve eşit bir konumda kalındığı için siyahlar beraberlik arzusuna bir adım daha yaklaşmış olur.


Son olarak en başta da belirttiğim gibi ilk 10 hamlede oyun sonuna nasıl gidilebilir bunun varyantını da paylaşmak istiyorum. Bu kısımda çok fazla açıklama olmayacak, genel olarak bu varyantın tercih edilme sebebi beraberliğin iki taraf için de iyi bir sonuç olduğu maçlardır bu varyant ancak beyaz da isterse oluşabilir.

Oyun şöyle gelişiyor. e4 e5, Af3 Af6, Axe5 d6, Af3 Axe4 ve varyantın belirleyici hamlesi olan Ve2 Ve7
1712578042778.png

Bu hamlelerden sonra sonra karşımıza çıkacak varyant ise; d3 Af6, Vxe7 Fxe7, Fe2 O-O, O-O Ke8
1712578258901.png

Oluşan bu konumda vezirler değişilmiş ve oyun sonuna girilmiştir, iki taraf da tamamen eşit ve simetrik denebilecek bir konumdadır. Beyazlar isterse Ke1 hamlesi ile oyuna devam edebilir ve Ff8, Ff1 hamlelerinden sonra kaleler de değişilebilir.

Özetlemek gerekirse Petrov's defence ya da Russian game sade bir oyun ortası ve oyun sonu için uygundur. Benim de oynamaktan en keyif aldığım açılışlardan birisidir. Üst düzey turnuvaların belirleyici maçlarında anlattığım sebeplerden dolayı pek tercih edilmeyen bir açılıştır. Fikrimce belli bir seviyenin üstünde bilinmesi gereken açılışlardan birisidir.

Konunun umarım bir katkısı olmuştur, açılışa dair bir sorunuz var ise sorabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı