Zamanın Ötesinde: Charles Babbage (Bölüm 1)

Kimdir Bu Charles Babbage, önemi nedir, neden Zamanın Ötesinde inceleyelim. Kısa tadımlık hikayelerimize hoş geldiniz, sizlere çay ve kahve eşliğinde tadını çıkaracağınız bir hikayenin içine çekiyorum.

-Charles Babbage-
babbge-5b8587cac9e77c0025e6f233.png
Bugünler de hayatın içinde var olan, o olmadan işlerimizin aksadığı duraksadığı, ulaşım, eğitim, iş sektörü ve daha fazlasında kullanılan bu teknolojilerin bir başlangıcı vardı elbet. Eskiden telefon mu vardı, o mu vardı, bu mu vardı diyen dedelerimizden, 2 yaşında telefondan YouTube açıp video izleyebilen bir bebeğe kadar gelen bir değişime şahit oluyoruz bugünlerde. Elbette bugünler bir anda oluşmadı, her şey bir anda ortaya çıkmadı. Nice savaşlar, nice problemler insanlara böyle şeyleri yaptırır oldu. İnsan beyni gerçekten neler için çalışıyor neler. Charless Babbage'de bu beyni iyi çalışan adamlardan biriydi. Kendisi 26 Aralık 1971 Londra'da doğmuştur. Kökeni de İngiliz olan bu adam dahi bir matematikçi, analitik filozof ve makine mühendisidir. Dünyada tanınması ve bizim için Zamanın Ötesine Serimizde bulunmasının sebebi kendisinin ilk programlanabilir bilgisayar fikrini ortaya atmış olmasıdır. Charles Babbage, tam bitirilmemiş olsa da iki icadıyla tanınmıştı. Şimdi bu icatları yakından inceleyelim, bilgisayar ve teknoloji dünyasında ne katkı sunmuş bakalım.

-Fark Makinesi-
fark-makinesi.jpg

Öncelikle Fark Makinesi ile başlayalım anlatmaya. Charles Babbage'in zamanında, matematiksel tablolar çok yüksek oranda işlem hataları içermekteydi. Cambridge'te iken insanlar tarafından hesaplanarak yapılan tabloların ne kadar hatalı olduğunu görmüş, kendini insandan kaynaklı olabilecek hataları engellemek adına bir icat yapmayı kafasına koymuştu. 1822 yılında, polinom fonksiyonların değerlerinin hesaplanmasını mümkün kılacak Fark makinesi isimli aygıtının yapımına başladı.
Peki neydi bu Fark makinesi, nasıl çalışacak, ne işe yarayacaktı? Şöyle anlatalım;
Fark makinesi, bir değerler serisini otomatik olarak hesaplayabilmeyi öngören bir makine olacaktı. Sonlu farklar yönetimini kullanarak, çarpma ve bölme işlemi olmaksızın hesaplama yapabilmesi mümkündü. İlk haliyle 2.5 m yüksekliği, 15 ton ağırlığında olacak ve 25,000 parçadan oluşacaktı. Bu bugüne kıyasla karşılaştırdığımız da oldukça yüksek, ağır ve çok parça içeren bir makine. Ancak bu güzel projeyi Mali problemler olmasa dahi tamamlayamamış hatta daha geliştirilmiş bir modelini tasarlamasına rağmen onun yapımına da hiç başlayamamıştır. Bu proje ise 1991 yılında Babbage'nin özgün çalışmalarına sadık kalınarak tamamlanmış ve işlevsel bir biçimde çalıştığı görülmüştür. Londra Bilim Müzesi'nde çalıştırıldığın da ortalama bir elektronik hesap makinesinden çok öteye giderek 31 basamağa kadar doğru hesap yapabildiği görülmüştür.


-Analitik Makine-
AnalyticalMachine_Babbage_London.jpg
Charles Babbage'nin en önemli projelerinden birisidir. Bilgisayarın atası olarak anılan bu projeyi öldüğü 1871 yılına kadar bitirmeye çalıştı. Bu makine Fark Makinesi'ni geliştirirken geliştirilmiş ona da Analitik Makine adını vermişti. Bu makinenin ise Fark Makinesi'nden ayrılan özelliği onun genel amaçlı oluşu ve delikli kartlar ile çalışmasıydı. Öyleki yıllar sonra çıkan dünyanın ilk bilgisayarları da delikli kartlar ile çalışacaktı. Ne öngörü ama! Bilgisayar ile kullanıcı arasındaki iletişim, Babbage'in önerdiği şekilde delikli kartlarla sağlanmıştı. Ancak maddi sorunlar ve mükemmeliyetçi yapısıyla projesi dünyanın ilk çalışan bilgisayarı olamadı. Öldükten sonra ise oğlu Henry 1910'da babasının çizimlerine uygun şekilde makinenin bir bölümünü imal etti ve makinenin çalıştığını kanıtlamış oldu. İmal edilen makinenin bölümü ise Londra Bilim Müzesi'nde sergilenmektedir. Analitik Makine'nin bugünkü bilgisayarlar ile bağlantısı ise kendisinde sayıların saklabileceği bir bellek birimi oluşu, işlemleri art arda ve sırasıyla yapılmasını sağlayacak ardışık kontrol ki bu bugünkü CPU'yu anımsatıyor bize ve yanında bugünkü bilgisayarların birçok temel öğesini barındıracaktı.

Gerçekten Zamanın Ötesinde olan bu beyinler, hayata yön veren kişiliklerdir. Bitmiş veya bitmemiş çoğu icat ile dünyada ki düzeni ve akışı değiştirenler olarak tarihe geçmişlerdir. Her ne kadar imkanlar, zamanlar ve ihtiyaçlar farklı olsa da bizler de kendimizi geliştirmekle mesulüz. Bir insanın kendini geliştirmesinin en büyük imkanlarından birisi de okumaktır.
Okuyun, okuyun ve okuyun. Serimizin ilk yazısı sona ermiştir. Okuduğunuz için teşekkürlerimi sunuyor, yapıcı eleştirilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. Herkese iyi sosyaller.

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
Jobs
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
208
Yorumlar
1
Son güncelleme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Jobs adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı