3 Fazlı kaçak akım Rölesi/Varistörle 3 faz dağıtımda nötr kopmasına çözüm

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
3.048
Makaleler
4
Çözümler
65
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Merhaba. Çok iyi bildiğimiz gibi kaçak akım röleleri tek fazlı ve 3 fazlı olarak kaçak akımlarda insan hayatını ve yangın riskine karşı da ev, küçük işletme ve fabrikalardaki iç tesisatları koruyarak mutlak bir güvenceye almış olurlar.

Bir girişimci (araştırıcı bir elektrik ustası) 3 fazlı akımın dağıtımında, ana panodaki nötr barasından nötr barasının ayrılarak kopmasında, bu 3 fazın bağlı olduğu dairelerdeki cihaz ve makinaların çok fazla gelen dengesiz voltajlarla bozulma (mutlak yanma) riskine karşı bir çözüm yolunu bulmuştur.

Bulduğu çözüm de bir elektrik arızası (nötr kopması) olayının sonucuna bağlıdır. Nötr bağlantısı eğer bağlı olduğu noktadan gevşediğinde veya ayrıldığında, toprak ile nötr arasında, normalde 1-3 volt AC olarak ölçülebilen gerilim fark değerinin daha yüksek değerlere bu kopma tam olarak olduğunda çıkabilmesidir. Bu voltaj farkını algılayacak sensör olarak bir varistörü bu amaçla kullanmayı düşünmüştür. Aslında akım korumalı prizlerde iç bağlantı yapısından da çok iyi bildiğimiz gibi şebekeye paralel olarak kullanılan bu elektronik devre elemanı, belirli bir voltaj değerinden sonra iletime (faz ve nötr arasında bloklama yaparak) geçerek toprakla nötr arasından geçen akımda olan olayın benzerini 3 fazlı kaçak akım rölesinin, bu 3 fazı ayrı hatlardan verebildiği bir dağıtımdayken, varistörün nötr kopmasını algılayarak iletimi sağladığı kaçak akımla 3 fazlı kaçak akım rölesinin kesilmesini sağlayarak yapabilmiştir. Uygulama yöntemi olarak oldukça basit olup şimdiye kadar hiç kimsenin bunu uygulamayı düşünmediği yöntemle, 3 fazlı kaçak akım rölesi, bir monofaze otomat (Nötr ‘ü bu testte kesmek için) ve varistör (25-30 volt anma değerli) kullanarak youtube kanalından yapabildiği paylaşımla bizleri şaşırtmıştır.

Varistörün iletime geçip çalışacağı voltajın hassas olarak seçilebilmiş olduğunu, çünkü nötr barasının çok sıkı olmayıp zamanla biraz gevşemesinde 1-3 volt AC kadar olan nötr-toprak arası voltajının küçük ve istenmeyen alt değerdeki değişimlerinde de bu varistörün istenmeden açılıp kaçak akım rölesinin devredeki 3 fazı gereksiz kesmemesi de hedeflenmiştir. Bu türden olan nötr kopması (ayrılması) arızalarında, bu 3 fazın dağıtımının yapıldığı dairelerdeki olası zararları önleyerek kesebilmesi açısından oldukça basit ve etkili çözüm olduğunu düşünüyorum.

Youtube’daki bu videoyu izleyerek çözüm yolundaki etkinliliğini veya 3 fazla çalışan ev (son yıllarda daha yüksek watt değerli tüketici cihaz veya makinalar yüzünden evlerde 3 fazlı kullanım uygulanır duruma geldi) ve diğer tesislerde olumlu olabilecek yönünü kendinizce düşünerek tartışabilirsiniz. Kolay gelsin.
 
Hocam güzel bir rehber olmuş. Zaten artık yeni yapılan pano ve tesisatlarda kaçak akım rolesi kullanılıyor. Nötr kopması ve toprak hattı ile nötr birleşmesinde devreyi açıp koruma yapıyor.
 
Toprakla nötr arasına sigorta kutusunda videodaki gibi ac25 voltluk varistoru taktim ama notru yada toprağı sökünce değişiklik olmuyor kaçak akım rolesi atmiyor, toprakla nötr hattim arasında 1,6volt var , videoda montajdan sonra kapak kapatıldı peki deneme yapıldımi
 
Merhaba. Bu uygulama sadece ana panodan olan dağıtımda 3 fazlı bir kaçak akım rölesine uygulanıyor, asıl mesleği elektrikçilik olan yener999'un yeni binalarda bunun uygulandığını belirttiği uygulama da bunun aynisidir, yani 3 fazın 3 fazlı kaçak akım rölesinden geçtikten sonra dairelere olan ayrı ayrı dağıtımından hemen öncesinde kullanıldığını bizlere özellikle belirtebilmiştir. Ancak evin girişindeki tali panolara, faz, nötr ve toprak hattının bulunduğu monofaze bir kaçak akım rölesinde de ayni uygulamayı yaparak ayni sonucu alabilmeniz mümkün değildir, yani 3 fazın şebeke 3 faz girişli ana panodan olan dağıtımında, bu 3 fazın nötr hattı ile ortak olan dağıtımnda, eğer nötr barası topraktan ayrılırsa, nötr ve toprak arasındaki 1-2 voltluk olan normal (ideal) farkın birden 25-30 voltlara kadar çıkması ve varistörun oluşan bu kaçak akımı kaçak akım rölesine vererek bu 3 fazlı kaçak akım rölesinin kesilmesini tüm tali panolara dengesiz voltajların gitmesinden hemen önce kesmiş bulunarak bu güvenliği sağlamış oluyor.

Monofaze girişli binanın tali panosunda bu uygulamayı yaparak ana panoda 3 fazın nötr ile 3 ayrı daireye dağıtımında 3 fazlı kaçak akım rölesine şebekeden 3 fazın geldiği noktadan varistörü siz bağlamamış sadece ev girişindeki monofaze kaçak akım rölesine (tali panoda) bağlamış iseniz ayni sonucu alamamanız çok normaldir. Çünkü bu güvenlik önlemi sadece ana panodan 3 fazla olan ve 3 fazla gelen ilk şebeke girişli olan dağıtımda geçerli olan bir uygulamadır. Bu mesajdan uygulama şeklinizi bu şekilde anlayarak yorumu da buna göre yapabildim. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
sigorta kutuma 3 faz geliyor kaçak akim rolesini ve tüm sigortalari kapatıp 25vac varistoru toprakla nötr arasına bağladım sonra kaçak akim rolesini tekrar devreye alıp nötr ucunu soktum ve kaçak akım atmadi , ustatv cevap olarak enaz bir adet yük olnasi notrun yük uzerinden dönerek üzerinde voltaj oluşması gerektiği ve bu sayede toprakla nötr arasında bağlı olan varistorun kaçak akımı attiracagi cevabını yazmış .
 
Hocam güzel bir rehber olmuş. Zaten artık yeni yapılan pano ve tesisatlarda kaçak akım rolesi kullanılıyor. Nötr kopması ve toprak hattı ile nötr birleşmesinde devreyi açıp koruma yapıyor.

Kaçak akım koruma rölesi, nötr kopması durumunda açma yapmaz. Çünkü k. A. K. R'nin çalışabilmesi için nötr hattına ihtiyaç vardır. İnsanları yanlış bilgilendirme.
 
Hocam, ben 41 yaşında adamım. Elektrkçiyim. Bir çok kez arızaya gittim. İsterseniz prize gelen nötrü söküp cihaz takıp deneyin. Atar. Çünkü röleden çıkan nötr tamamlanmaz. Siz bunu iddia eden ikinci kişisiniz. Sadece okumakla olmaz. Gidip denemek de lazım. Zaten açıklamasında da yazıyor. Topraklama ve nötr kısa devre olursa yine atar. Bence siz bilgi verirken dikkat edin. İsterseniz, bir deneme daha yapın bilmiş bey. Kaçak akım rölesinden çıkan bir faz alın. Nötr hattını röleden çıkan değil de başka bir nötr alın. Sonra cihaz bağlayıp deneyin. Yine atar. Daha sonra gelip konuşun. Bilmiş bey. @osmanoguz.
 
Daire girişinden nötr koparsa daire içi tesisattaki nötr hattında faz görülür (daire içinde en az 1 yükün devrede olması halinde) ve bu durumda da daire içindeki kaçak akım rölesi atmaz! Bir daireye ait yükler devre dışında kaldığı için diğer fazlara ait yükler devrede olduğundan (vektörel toplam) nötr akımı artar bundan dolayı yüklenme oranında gerilim düşümü oluşur. Bina girişindeki kaçak akım rölesi atmaz! Umarım açıklayıcı olmuşumdur. Kendiniz de deneyebilirsiniz. Tabi sonuçlara katlanmak şartı ile. Evde trifaze sistem var ise ve faz koruma rölesi, varistör, trimbox gibi cihazlar bağlı değilse nötr hattını kesin. Televizyon da bu arada açık dursun :). Prizlere 380 Volt gidecek. İsterseniz televizyonunuzu açmaya çalışın açılacak mı :). Ben bilmişlik taslamıyorum. Doğru olan şeyi söylüyorum. Senin gibi mahalle elektrikçisi zaten bilemez böyle şeyleri. Sen anca priz takarsın, lamba takarsın, ampul takarsın. Hadi eyvallah. Araştırmak ücretsiz.
 
Bilmiş bey, ben sana röle çıkışından sonra dedim. Denedin mi? Kaçak akım rölesi çıkışında olan nötr hattı için dedim. Prizden nötrü söküp, cihaz bağlayıp dene öyle gel. Ev içinde trifaze olmaz. L1, L2, L3 fazların her birisi 220 Volttur. Fazlar arası gerilim 380 Volttur. Yani, multimetre ile L1 ve L3 ölçün 380V görürsünüz. L2 ve L3 ölçün yine 380V görürsünüz. Sizin yaşınızdan daha fazla pano ve tesisat yapmışlığım var. Sen kaç tane pano ve tesisat yaptın? Bir deneme daha yap. Kaçak çıkışından faz al. Daha sonra nötrü başka yerden alıp, prize cihaz bağla. Bak bakalım atıyor mu, atmıyor mu? Dene ondan sonra gel. İnsanın canını sıkma. Bir daha da sana cevap yazmayacağım. Yeter artık. @osmanoguz.
 

Geri
Yukarı