Evrenin başlangıcı ile ilgili teoriler

Evrenin oluşumuyla alakalı hangi teori size göre daha mantıklı?

  • Metaverse teorisi

  • Big Bang teorisi

  • Evrensel Tasarım Teorisi


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.

heraclus

Kilopat
Katılım
22 Kasım 2017
Mesajlar
175
Çözümler
1
Soru basit.
Aşağıdaki teorilerden size mantıklı gelen teoriler hangileri?

  • Metaverse Teorisi
  • Big Bang Teorisi
  • Evrensel Tasarım Teorisi
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Saçma! Ne için var olduk. Bunu kesin cevabı yok. İddalar olabilir. Yiyip içip, sıçıp ölmek için mi var olduk. Kim var etti? Amacı ne? 3 kuruş kazanıp, karnımızı doyurmaya yetecek kadar yaşayıp, ölmek. Bütün amaç bu! Veya şartlar uygun oldu böcek gibi türeyip gittik, bizi tüketecek bir organizma olmadığı için. Kanser gibiyiz. Kanserin amacı ne? Konağı ele geçirip, tüketip öldürmek. Belki öyle amacı yok ama, yaşamak zorunda olduğu için o organizma da bir yerleri tüketmek zorunda. Aha biz de dünyayı tükettik, sömürdük, başka konak arıyoruz, atlama vakti geliyor. Kar yağmıyor artık yahu, yakında su savaşları da olur. Gezegenden giden gider, kalanlar da su için birbirini öldürür. Bu iş böyle bu evrenin mantıkla ilgisi var mı? Yok. Saçma!
 
Evrenin mi? Sonsuz tane evren olma ihtimali var. Şimdi hangisinin başlangıcından söz edeceğiz. Her biri birbirinden farklı koşullarda başlamış olabilir. Birbirleriyle aynı koşullarda başlayıp birbirinden farklı hallere dönüşmüş evrenlerde olabilir. Biz bizim evrenimizi ve sınırlarının var olduğunu öngörüyoruz. (Eğer evrenimiz bir küre biçiminde olursa sınırları olmaz.) Varsayalım ki evrenimizin sınırları var. O halde bu durum evrenimizin sınırının ötesinde başka evrenler olma ihtimalini de önümüze getirir. O durum bir başka ihtimalide önümüze getirebilir. Kesin bir şey söylemek neredeyse imkansız. Ama bizim evrenimiz için bilimsel teoriler var. En yaygını Big-Bang. Ama her şeyi açıklamaya yetmiyor. Saygılar...
 
Saçmadan kastınız nedir açıklar mısınız?

Gerçi Elon Musk gibilerin olduğunu görünce, biraz umut geliyor. Ama sanki bu da bizim kanser hücresi olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Dünya ölüyor, başka konağa taşınmak içinse insanoğlu araç geliştiriyor, çalışma yapıyor.
 
Olaya felsefe bilimi ile değil de kozmoloji ile yaklaşırsak daha farklı bir bakış açısı ile yaklaşmış oluruz. Bana en mantıklı geleni Big Bang Teorisi oldu her zaman çünkü gezegenler, galaksiler, yıldız sistemler vs. bunların arasındaki uzaklıklar ölçülerek, şu anda dağılmış olan her maddenin çok uzun zaman önce bir arada olduğunu kanıtlıyor.

Metaverse Teorisi de kulağa mümkünmüş gibi geliyor. Zaten bilim insanları bizim Samanyolu gibi yaklaşık 300 milyar tane galaksi olduğunu söylüyorlar (küçük galaksiler de yaklaşık 7-8 trilyon adetmiş) ve şimdiye kadar evren dediğimiz bu alanın sadece %4-5'lik kısmını gördük ve öğrendik, kim bilir o geriye kalan yaklaşık %95 oranındaki alanda bu Metaverse teorisine göre birbirinden çok farklı olan evrenler vardır ve içlerinde çok farklı canlı organizmalar yaşıyordur. Birinde zaman çok farklı işler, birinde yer çekimi, birinde hiç bilmediğimiz bir kuvvet etkin olabilir. Bunun cevabını bulmak için kozmolojide daha da ileriye gitmemiz gerek, sağ olsun Elon Musk gibi insanlar ve onun kurduğu SpaceX gibi önemli bir şirket var.

Evrensel Tasarım Teorisi bana daha çok bilim kurgu filmleri için uydurulmuş bir senaryodan ibaretmiş gibi geliyor. Pek ihtimali vermiyorum. Çünkü o zaman bu simülasyonun içinde yaptığımız hiçbir eylemin hiçbir anlamı olmazdı bana göre. Fakat insanlara bakıyorum da gerçekten sanki bir simülasyonun içindeymiş gibi yaşıyorlar, hiçbir amacı yok büyük çoğunluğun; param olsun-karnım doysun mantığı ile yaşıyor insanlar. Ne diyeyim şu simülasyon bitse de rahatlasak değil mi @Dr. Sheldon C. ?

Önemli olan Dünya'mızı korumak, çünkü uzaylıların bizi misafir edeceğini zannetmiyorum. :ROFL:
Şaka bir yana dursun gidecek başka bir gezegenimiz yok bana göre. Tamam, Mars'ta koloni kurma çabaları var, Dünya'ya benzeyen ama uydu olarak var olan kaya parçaları ile Dünya'ya benzeyen ufak gezegenler var ama öyle bir gezegende/kaya parçasında yaşamak için çok büyük maddi kaynaklar gerek zira maliyet aşırı derecede yüksek orada bir yaşam alanı kurabilmek için.

Birisi de kuraklık üzerine konu açsın yoksa ben açacağım, ne zamandır aklımdaydı, şimdi @Dr. Sheldon C. sayesinde yine konu açma ihtiyacı hissettim. Birazdan açarım konuyu.
 
İnsanın zaman kavramına göre olaya bakmak bence tamamen bir saçmalık, milyar yıllık tarihin için de bundan bir yüzyıl öncesindeki insanlık ile şimdi ki insanlık tamamen farklı değil mi? Teknoloji, bilim, tarih bunlar ne kadar değişti, gelişti ve her gün yeni şeylere tanık oluyoruz.

Evren için biz insanlığın tarihi 200.000 yıldır söz konusu, modern insan ise bir o kadar daha kısadır.

Evren'in milyar yıllık tarihin de insanlık, daha doğrusu modern insanlık bir toz tanesi kadar bile geçmişe sahip değil, o yüzden bildiğimizi sandığımız şeyler bence pek de fazla değil, sınırlı bilgiye sahibiz, yakın gelecek de ise bu böyle olacak gibi gözüküyor.

Son 100 yıldaki gelişimimize bak, bundan 100 yıl sonrasını hayal et.

Merak ettiğimiz tek soru, madem Evrenin bir başlangıcı var, peki ya ondan önce ne vardı?

Belki de insanlara öğretilmiş anlama güdüsü yüzünden böyle düşünüyoruz.

"Her şey bir başlangıç ve sona sahiptir."

Belki de Evren'in başlangıcı hiç olmadı? Bir sonu da olmayacak?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı