İstediğimizi mi yoksa istenileni mi yapıyoruz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Çelişmiş olmam Ömer Hayyam dini konularda kıstas alınacak bir şahsiyet değil kendi fikrimce. "Allah, insanları yaratmadan önce zaten tüm olacakları biliyordu. İnsanların özgür iradesi vardı ama Allah bu özgür irade ile neleri seçeceklerini de biliyordu." Buraya kadar dedikleriniz doğru. "O halde her şey önceden programlanmıştır." Burası yanlış kendini diyorsunuz insanlar kendi özgür iradesiyle seçecekti diye. Allah' bunu bilmesi bizi programlamış olduğu anlamına gelmiyor. Kendinizle çelişiyorsunuz nasıl cevap vereceğimi bilemedim. Allah'ın tercihlerimizi geleceğimizi bilmesi en basit örnekle O'nun için zaman kavramı olmamasıyla açıklanabilir bizim zekamızla. Zaman kavramının olmadığını hayal dahi edemiyeceğimize göre bunu tartışmak bir yere varmaz sonuç olarak her insan özgür iradesiyle hareket eder.


Sana mı söylüyorum dinle ilgili yorum yapana verdim o cevabı. Sana cevabım en sonda konuyla ilgiliyse diye başlıyor. Kanıt işine girersek işin içinden çıkamayız buraya din tartışmaya gelmedim bir şey kanıtlamaya da ihtiyacım yok çileden çıkartmayın dediğiniz gibi.

Ben de anlatmak istediğimi tam olarak anlatamadım. Şimdi tekrar söylüyorum iyi dinle.

Her şeyi bilen sonsuz güce sahip bir tanrı, evrene müdahale ediyorsa, peygamber gönderdiyse ve hayır ve şer ondan geliyorsa, Allah insanların neler yaşayaklarını belirliyor. Her şeyden önce hiçbir şey yaratılmadan önce örneğin, 14 Kasım 2017 tarihinde a kişisi b denen bir işi yapacak diyelim. Tanrı zaten bunun böyle olacağını önceden biliyordu. Evreni yaratınca neler olacağını bildiği için özgür iradeye sahip olduğunu düşünen insan yine aynı tarihte b işini yapması gerekiyor. Eğer özgür iradesiyle yapmamayı seçerse o zaman Allah yanlış biliyor olmuş olur. Anlatabildim mi? Dediğinizin ikisi bir arada olmaz.
 
Bağlar. İslam'a inanan bir insan hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine ve kader inancına inanır. Her şeyi Allah önceden programlamıştır. Bu durumda bu dine inanan herkes istediğini yapamaz ancak yaptığını istediğini düşünür. Diğer dinlerde de Tanrının evrene etkisi olduğu düşünüldüğünden ikinci seçenek olur.

Dinsizlik olan agnostisizm ateizm yada deizm gibi düşüncelerde ise Tanrının evrene müdahalesine inanılmadığından insan istediğini yapabilir.

Bağlar.
Başlıktaki soru bir felsefe sorusudur ve genel felsefede determinizm, otodeterminizm gibi düşüncelerle kendine cevaplar bulmuştur. İslam felsefesinde ise bu düşünceler düşünen tarafın adıyla anılır. Cebriyye kelamcıları davranışın Allah tarafından yaratıldığını ve onun tarafından insana dikte ettirildiğini düşünür, Mutezile kelamcıları ise Allah'ın sadece davranış imkanını yarattığını ve insanın irade ile karar verdiğini söyler.
 
Bakmayın bunlara ya inandiklari dinin kutsal kitaplarını bile okumayan insanlar kafasına göre yorum yapiyor.

Konuyu kişiselleştirmek gayesindeyseniz emin olun hiç çekinmem hiç bir kaygım da yok farklı bir platforma geçebiliriz arzu ederseniz. Hadsiz yorumunuza rağmen düzgün üslupla yazmaya özen gösteriyorum 3 kitabı da okudum ki okuyup okumamam sizi alakadar etmez.
 
@Silinen üye Kendine güveniyorsan bu kadar konu aç. Konu amacından sapmasın.

Kitap okuyuyup okumamaniz beni ilgilendirir. Okumaniza sevindim ama pek bir şey anlamamışsınız gibi, ya da yalan söylüyorsunuz. Objektif okuyan her kimse kutsal kitaplarda kuşkuya düşecektir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı