Kas gelişimi için serbest ağırlık vs makine

prof_efe

Decapat
Katılım
27 Temmuz 2021
Mesajlar
353
Çözümler
2
Dostlar kas gelişimi için hangisi daha iyi olur? Mesela 25 25 dumbell press atıyorum, makine kullanmalı mıyım? Salonda row makine, lateral makine falan çoğu var.

20240426_151315.jpeg


20240426_151320.jpeg
 
Dostlar kas gelişimi için hangisi daha iyi olur? Mesela 25 25 dumbell press atıyorum, makine kullanmalı mıyım? Salonda row makine, lateral makine falan çoğu var.

Eki Görüntüle 2181061

Eki Görüntüle 2181063
Makinelerde genelde omurga sabitlenir ve bunlarla çalıştığında değiştiremeyeceğin belli sana dayatılan bir açıda, genişlikte çalışman gerekir. Bu iki soruna neden olabilir, ilki serbest ağırlıklarla çalışırken de makinelerle çalışırken de kasların gayet güzel çalışır yani kas eklemeye ket vurmazsın programında makineler de olsun zaten hiç itirazım yok, ancak serbest çalışırken dengeyi ve düzgün formu sağlamak için vereceğin ekstra çabanın core bölgende fazladan bir kuvvet üretimi sağlamasını ve vücut kompozisyonunda daha dengeli bir ilerleme açısından faydasını görürsün. Ayrıca hiç birimizin kas lifleri aynı açıda aynı verimde çalışmazlar. Kas liflerinin tendona bağlanma açısı, fasükül uzunluğu vs. herkeste aynı değil çünkü. Makineler tek bir açıyla çalıştırdığı için, buna müdahale edemeyeceğin için burada da eksik kalırlar ancak eğer hakikaten kaslarının verimli çalıştığını hissettiğin, ergonomik olarak şansa sana uyan bir makine bulduysan yapış :) Bu büyük şans, otur istediğin kadar çalış o makinede. Genel olarak serbest ağırlıktan yanayım gördüğün gibi yani ama izole hareketleri yapmanı sağlayan makinelerde mesela lateral raise machine var diyorsun. Eğer doğru yaparsan omuzların için dumbell lateral raise'den daha faydalı olabilir çünkü bileği devre dışı bırakıyorsun bu bir avantaj olur. Mesela ben salonda tüm ağırlıklar olsa da lateral raise hareketini daima direnç bantlarıyla yaparım. İşte kişisel olarak deneyimleyip kararı sen versen daha iyi olur.
 

Geri
Yukarı