Rehber MacOS SSD Sağlığı / Kalan Ömür Nasıl Öğrenilir?

Selam, bu rehberde macOS platformunda çalışan cihazlarınızın disk sağlıklarını nasıl ölçeceğinizi basitçe anlatmaya çalışacağım.


Burada elimizde 3 alternatif var. Birincisi, DriveDX ile görselleştirilmiş rakamlara basitçe göz atmak. İkincisi, Homebrew ile aynı rakamları tek satır kod ile ekranda göstermek. Burada rakamlar ve yanlarında yazan İngilizce başlıklar anlaşılması güç olabileceği için ikinci kısma ufak bir sözlük ekledim. Üçüncü ve en kısa olanı ise, programsız bir şekilde sistemin kendi geribildirimine bakarak az ve öz bilgi sahibi olmak.​



1 - DriveDX: DriveDX karşınıza çıkacak olan karışık ve çok haneli rakamları görselleştirir. Buradan Technopat Sosyal'e daha önce yüklemiş olduğum DriveDX programını indirerek kolayca, dakikalar içerisinde macOS üzerinde çalışan depolama birimlerinizi test edebilirsiniz.

drivedx.jpg




2 - Homebrew ile sağlık testi: Homebrew Terminal yardımcısını macOS kullanan çoğu kullanıcı daha önce duymuştur. Terminal'in işlevselliğini artırarak bir çok şeyi Terminal üzerinden yapmamızı sağlayan bu asistan ile disk sağlığınızı sadece tek bir satır kod ile öğrenebilirsiniz.

Eğer Homebrew'e sahip değilseniz, indirmek için @Kleyn'in şuradaki rehberine giderek Homebrew'i edinmelisiniz. Homebrew'i yükledikten sonra terminal ekranına gelip şu kodu yapıştırın brew install smartmontools && sudo smartctl --all /dev/disk0 ve Return tuşuna basın.

Birkaç smart-tool otomatik olarak bilgisayarınıza indirildikten sonra karışınıza şöyle bir ekran çıkacak;

Screenshot 2023-08-10 at 12.49.36 am.png



Available Spare: SSD'lerde veriler hücrelere yazılır ve silinirken hücrelerin ömrü azalabilir. Bu yüzden SSD'ler genellikle daha fazla hücre içerir ve bazı hücreler yedek olarak ayrılır. Bu yedek hücreler, ana hücrelerde oluşabilecek arızaları veya hücre aşınmasını dengelemek için kullanılır.

Available Spare Threshold: SSD'nin yedek hücrelerinin ne kadarının kullanılabileceğini veya ne kadarının kullanıldığını belirleyen bir parametredir. Bu değer, bir SSD'nin yedek hücrelerinin tükenme durumuna gelmesini önlemek ve SSD'nin sağlığını korumak için belirlenen bir sınırı ifade eder.

SSD'lerde yedek hücreler, ana hücrelerin aşınmasını dengelemek, hücrelerdeki arızaları düzeltmek veya performansı optimize etmek için kullanılır. Ancak yedek hücreler de sınırlı bir sayıya sahiptir ve zaman içinde kullanılarak azalabilirler. "Available Spare Threshold" değeri, yedek hücrelerin ne kadarının kullanılabileceğini gösterir ve bu değer belirli bir yüzdeye ulaştığında, SSD'nin sağlığı veya performansı için risk oluşturabilecek durumları belirlemek amacıyla kullanılır.

Percentage Used: SSD'nin ömründen ne kadar eksildiği değeri burada görünür. Yüzdenin artması istediğimiz bir şey değil, yukarıdaki iki değerin de azalması yine istediğimiz bir şey değil. Şu an bizim için en önemli parametre bu.

Data Units Read / Data Units Written: Burası adından da anlaşılacağı üzere diskimizin okuduğu ve yazdığı değerleri bize gösteriyor. Konuyu yayınladığım tarih itibarı ile ben 93 saatlik Macbook deneyimim boyunca 3.16TB okuyup, 2.22TB veri yazmışım.

Power on Hours: Cihazın kaç saat boyunca aktif olarak görev yaptığını buradan görebilirsiniz.

Power Cycles: SSD'nin elektrik gücünün döngüsel olarak kesilip tekrar verilmesi anlamına gelir. Yani, bir SSD'nin kapanıp açılma işlemlerinin sayısını ifade eder. Bilgisayar veya diğer cihazlarda bulunan depolama cihazlarının (SSD veya HDD gibi) güç döngülerine maruz kalması yaygın bir durumdur. Günümüzdeki teknolojide güç döngülerine karşı parçalar gayet dayanıklı hale gelmişlerdir.

Unsafe Shutdowns: Bir depolama cihazının beklenmeyen veya kontrolsüz bir şekilde kapanması veya güç kaybı yaşaması durumunu ifade eder. Bu, cihazın normal kapanma prosedürlerini takip etmeden veya beklenmedik bir güç kesintisi nedeniyle kapatılması anlamına gelir. Bu durum özellikle SSD'lerde ve HDD'lerde önemlidir çünkü bu cihazlar verileri fiziksel hücrelere veya disk plakalarına yazıp okurlar. Beklenmeyen bir kapanma veya güç kesintisi sırasında verilerin yazım veya okuma işlemi tamamlanamayabilir. Bu, veri bütünlüğünü tehlikeye atabilir ve depolama cihazında veri kaybına veya bozulmasına neden olabilir.

Modern depolama cihazları, bu tür durumlarla başa çıkabilmek için veri koruma ve güvenlik mekanizmaları içerir. Ancak yine de güvenli ve düzgün bir kapanma işlemi, veri kaybını ve cihazın uzun ömürlülüğünü sağlamak için önemlidir. Özetle bir cihazın "Unsafe Shutdowns" sayısı, cihazın güç kesintisi veya beklenmedik kapanma durumlarını ne kadar sıklıkla yaşadığını gösterir.



3- Sistem Bilgisi: Bu kadar detaya girmeden sadece macOS'un size neler olduğu hakkında kısa bir özet geçmesini istiyorsanız; Sistem Bilgisi -> Depolama yolunu izleyin. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacak. En alttaki S.M.A.R.T. Status size bir özet sunuyor.

  • Verified -> İstenilen değer aralığında performans.
  • Failing -> Yakın zamanda değişim gerekebilir.
  • Faulty -> Disk arızalı.
anlamlarına geliyor. Bu noktada Verified olan S.M.A.R.T. durumum bana her şeyin yolunda olduğunu söylüyor. Eğer siz de diskimin kimlik bilgilerini aşağıdaki görselde yaptığım gibi ekran alıntısı sırasında tek tuş ile bulanıklaştırmak isterseniz, şuradan daha önce Technopat Sosyal'e yüklediğim Shottr yazılımını tamamen ücretsiz edinebilirsiniz.

SCR-20230810-bxfv.png




Rehber bu kadar, umarım faydalı olmuştur. İyi Sosyal'ler!
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı