Oyun için steamos kurmaya değer mi?

Biraz geç olacak ama protondb Steam'in geliştirmiş olduğu, GNU/Linux dağıtımlarında çalışmayan çoğu oyunu sorunsuzca çalıştırabilen bir araçtır. https://www.protondb.com/ buradan oynamak istediğiniz oyunu aratarak performansına bakabilirsiniz. Ben protondb sayesinde Linux'a destek vermeyen oyunları gayette sorunsuz oynadım. Hatta Windows'dan daha fazla performans aldığım oyunlarda oldu. Protondb yi nasıl kullanacağınızı ufak bir araştırma ile bulabilirsiniz. Yine yapamazsanız yardımcı olurum.

Teşekkür ederim, boş bir vakitte kurulumu yapacağım umarım.
 
Hayır, ihtiyacım yok fakat şöyle bir düşüncem var. Windows 10'un RAM tüketimi 2 GB civarı bir şey. Atıyorum steamos ise 1GB civarı RAM tüketiyor. Oyunlarda işimize yaramaz mı? Windows'da arkaplanda işleyen birçok uygulama var mesela, performanstan yiyor. Ama Steamos'da bu kadar olacağını sanmıyorum. Kısacası, steamos sırf oyun için çıkarılan bir sistem diye biliyorum.

Hayır, sorun yaşamıyorum Windows'da.

Benim anladığım kadarı ile mevcut HDD ya da SSD'inin alanından kazanmak ve oyun oynarken RAM'in rahatlamasını istiyorsun. Ancak şöyle bir durum var oyun içi performansının bir kısmını RAM karşılasada yükün çoğu işlemci ve ekran kartında olacağı için fazla bir performans kazanımı 5/10 FPS belki SSD kullanıyorsan düşüş bile olabilir gerçi. İllaki öyle bir olay yapacağım diyorsan şöyle yapabilirsin. Steam OS'u kurarsın o HDD'yi'ye bölümleyip Steam osu kuracak kadar bir alan ayırıp tüm kütüphaneni ona taşırsın. Kurduktan sonra hem Windows üzerindeki Steam'inin hemde Steam OS üzerinden kütüphane klasörünü seçip kullanabilirsin. Böyle bir durumda sadece Steam OS desteği olmayan oyunları oynamak için Windows kullanmış olursun kütüphane klasörü yine Steam OS kurulu HDD üzerinde olur. Çok uzun yazdım bütün yorumları da okuyamadım kusura bakmayın.
 
Benim anladığım kadarı ile mevcut HDD ya da SSD'inin alanından kazanmak ve oyun oynarken RAM'in rahatlamasını istiyorsun. Ancak şöyle bir durum var oyun içi performansının bir kısmını RAM karşılasada yükün çoğu işlemci ve ekran kartında olacağı için fazla bir performans kazanımı 5/10 FPS belki SSD kullanıyorsan düşüş bile olabilir gerçi. İllaki öyle bir olay yapacağım diyorsan şöyle yapabilirsin. Steam OS'u kurarsın o HDD'yi'ye bölümleyip Steam osu kuracak kadar bir alan ayırıp tüm kütüphaneni ona taşırsın. Kurduktan sonra hem Windows üzerindeki Steam'inin hem de Steam OS üzerinden kütüphane klasörünü seçip kullanabilirsin. Böyle bir durumda sadece Steam OS desteği olmayan oyunları oynamak için Windows kullanmış olursun kütüphane klasörü yine Steam OS kurulu HDD üzerinde olur. Çok uzun yazdım bütün yorumları da okuyamadım kusura bakmayın.

Tam uzerine bastiniz. :)
Eger gercekten performansa, FPS'e cok etki etmeyecek ise hic ugrasmaya gerek yok. Tesekkur ederim degerli yorumunuz icin.
 

Geri
Yukarı