Tıp vs bilgisayar mühendisliği

Yukarıdakilere çok aldırma. Bu sıralamayı yaptığına göre büyük oranda çalışkansındır, tıp seçersen hayatın güvenli olur, yurt dışında bol gelirli bir işin olur; iyi paralar kaldırırsın. Mühendislik seçersen işin ucu daha açık, genel olarak ortada bir yol yok kendi başına yaptıklarınla ilerliyorsun. Tıpta durum nettir okuduğun okul kadar kazanırsın, mühendislikte daha çok kendi başınasın.

Tıpta okuyanlar zaten sadece tıp diyor başka bir seçenek yokmuş gibi. Bilgisayar mühendisliği içinde Karstaki üniversiteyle İstanbul'daki üniverste bir mi oraya giden adama sorsam.
Üni, bilgisayar mühendisliğinde çok önemli değil ama; büyükşehir dışından mezunlara çok sıcak bakmıyorlar.
 
Türkiye'de kalacaksan eğer bilgisayar mühendisliği. Yurt dışına gideceksen eğer ikisinden biri. Türkiye'de doktorların hakkı olan maaş verilmiyor.
 
Ya eğer iki işi de yaparım diyorsan tabiki de tıp ama severek yapabileceksen. Bilgisayar mühendisliği tıp fakültesinin yanında seçenek olmaz. Tıp fakültesinden çıktığın anda atanır maaşını almaya başlarsın. Mühendislikten çıktın piyasada seninle aynı pastayı bölüşecek olan binlerce mühendis, iş bulma çabasına gireceksin. Birinde iş bulmaya çalışırken, saçma sapan işverenlerin egoist istekleri ile uğraşmaktan saç dökersin diğerinde hastalar ile uğraşmaktan saç dökersin. İki durumda da yıpranacağıma göre ben daha erken para kazanacağım yeri seçerdim.
Teknoloji gelişiyor, yeni teknolojiler çok mühendise olan ihtiyacı azaltacak nitelikli mühendise olan ihtiyaç çoğalacak bu sürede kendini geliştiremeyen yenilikleri takip edemeyen mühendisler okumuş işsizler ordusuna yeni bir tabur olarak eklenecek. Ama doktorlara her zaman ihtiyaç olacak. Elbet bir gün teknoloji doktorlara olan ihtiyacı da azaltacaktır ama hangisinin daha önce olacağı ortadır.
Eğer sayılı mühendislik fakültelerinden mezun değilsen iş bulman daha da zorlaşır ama bir doktora devlet hastanesinde kimse hangi doktorun nereden mezun olduğunu takmaz doktor doktordur. A tıp fakültesinden mezun olan öğrenci ile B'den mezun olan arasındaki tek fark fakültede muhattap olacağın insanlar, kendini geliştireceğin imkanlar. Yoksa tıp fakültesi mezunları arasında kura çekiyorlar ona göre atıyorlar. Millet mühendislikten çıkıp iş aramaya çalışırken sen maaşını yemeye başladın bile.
Yeni mezun, iş tecrübesi olmayan, ingilizce hariç yabancı dil bilmeyen bir mühendis ne kadar kazanıyor, yeni mezun doktor mu?
 
Emin misiniz? Doktor bir tanıdığınız var mı? Benim var ve maaşları çok iyi durumda şu an.

Maaşları çok iyi? Ablam uzman doktor aldığı maaş 35k. Bir boyacının günlüğü 1500TL aylık 45k kazanıyor. Doktor maaşları Türkiye'de az ve hakları verilmiyor. Tabi yurt dışına giderlerse orası ayrı.
 
Maaşları çok iyi? Ablam uzman doktor aldığı maaş 35k. Bir boyacının günlüğü 1500TL aylık 45k kazanıyor. Doktor maaşları Türkiye'de az ve hakları verilmiyor. Tabi yurt dışına giderlerse orası ayrı.
Babam uzman doktor ve bazı aylar 100 bine yakın alıyor. Ablanız sizi kandırıyor mu acaba?

Edit: 70-80 bin alıyormuş galiba. Yeni gelen zam o kadar değilmiş, yanlış hesaplamışım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Babam uzman doktor ve bazı aylar 100 bine yakın alıyor. Ablanız sizi kandırıyor mu acaba?

Edit: 70-80 bin alıyormuş galiba. Yeni gelen zam o kadar değilmiş, yanlış hesaplamışım.
Babanızın bölümü nedir?
 
Babam uzman doktor ve bazı aylar 100 bine yakın alıyor. Ablanız sizi kandırıyor mu acaba.

Enfeksiyon uzmanı. Eğer cidden öyle bir durum varsa babama tekrar sorabilirim. En son 25 bin zam almıştı. 8 bin TL + maaşının yüzde 8'i idi sanırım tam hatırlamıyorum.
En az 8 yıl okul, 2 yıl zorunlu görev, 5 yıl da kıdem desek; yuvarlak hesap 15 yıl. Babanın 15 yıla yakın didinmesi karşılığında aylık aldığı para her ay yüz bini bulmuyor; ki hane başı yoksulluk sınırı otuz bin lira. Ayrıca devlette bu seviyede bir maaş alıyorsa, haberin olsun baban hasta kayırıyordur.

Özetle ülke geneline bakıldığında yüz bin fena sayılmaz ama, giden on beş yılın da hakkını vermez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı